FLASH; Tarsus'ta Uçak Düştü !

FLASH; Tarsus'ta Uçak Düştü !

Cami Limanda Köyü yakınlarında toprağa çakılan uçakta bulunan 2 kişiden 1'i yaşamıı yitirirken, 1 kişi ağır yaralandı.

Mersin'de tek motorlu uçak düştü
Mersin'in Tarsus ilçesinde tek motorlu iki kişilik uçak boş bir araziye düştü. 
Tolunay DUMAN- Fatih KARAÇALI/TARSUS (Mersin), (DHA) 12.02.2013 16:56
 
 
 Saat 16.30 sıralarında Cami Limanda Köyü yakınlarında toprağa çakılan uçakta bulunan 2 kişiden 1'i yaşamıı yitirirken, 1 kişi ağır yaralandı.
 
ÖĞRETMEN PİLOT HAYATINI KAYBETTİ
 
Mersin'in Tarsus İlçesi'ne bağlı Camilimanda Köyü yakınlarındaki bir portakal bahçesine düşen uçağın pilotu Murat Can öldü, soyadı öğrenilemeyen Seyit adlı öğrenci pilot ise yaralı kurtuldu. Yaralı öğrenci pilot Tarsus Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.
 
CESSNA 172 tipi eğitim uçağının Türk Hava Kurumu'na ait olduğu, Adana Havaalanı'ndan eğitim için havalandığı bildirildi.
 
SON SÖZÜ: ARIZA VAR DÜŞÜYORUZ
 
Emekli yarbay olan öğretmen pilot Murat Can'ın, 1 yıl önce ABD'den satın alınan 172S tipi TC-CDA tescil işaretli uçakla düşmeden kısa süre önce bağlantı kurduğu Adana Havaalanı'ndaki kuleye, 'Arıza var düşüyoruz' dediği öğrenildi. Murat Can'ın son sözlerinin ardından kule ile olan bağlantısı kesildi.
 
Düşüp ters dönen uçakta can veren öğretmen pilot Murat Can'ın emekli yarbay olduğu ve Türk Hava Kuvvetleri'nden 1.5 yıl önce emekli olduğu öğrenildi. Kırıkkale nüfusuna kayıtlı olan Murat Can'ın evli ve 2 çocuk babası olduğu belirtildi.
 
Tarsus Devlet Hastanesi'ne götürülen öğrenci pilot Seyit Topal'ın ise tedavisinin devam ettiği kaydedildi.
 
THK'NIN BİR UÇAĞI DA 5 AY ÖNCE DÜŞMÜŞTÜ
 
Son kazayla birlikte gözler Türk Hava Kurumu'na çevrildi. Son yıllarda hızla büyüyen, Türk Hava Kurumu'nun, uçuş emniyeti açısından alarm verdiği iddiaları ortaya atılmıştı. En son 6 Ekim 2012 tarihinde Efes Havaalanı'ndan kalkan aynı tip eğitim uçağı motor arızası nedeniyle düşmüş, olayda öğretmen pilot Can Damarsardı hayatını kaybetmişti. 
 
Düşen uçağın bu kazada olduğu gibi 2 yaşında olması, teknik bir arıza yaşaması Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nü (SHGM) harekete geçirdi. Yapılan soruşturmada THK teknisyenlerinin bazılarının yetkisi olmadan bakım yaptığı, kurallara uygun işlemlerin gerçekleştirilmediği ortaya çıktı.
 
BAKIM YETKİSİNİ KAYBETTİ
 
Bunun üzerine SHGM, 88 yıldır uçak işleten, filosunda 100'den fazla uçak bulunan THK'nın JAR145 olarak adlandırılan tüm bakım yetkilerini aldı. Teknisyenler eğitime gönderildi, bakım organizasyonunun yeniden kurulması istendi.
 
Bugün THK uçaklarına ancak 50 saatlik basit bakım yapabiliyor. Kapsamlı yani 1500 saatlik bakımlar için Türkiye'de diğer yetkili kuruluşlara yönlendiriliyor. THK bakım yetkisi nedeniyle Güney Kore'de kazandığı yangın söndürme uçağı ihalesine CL215 uçaklarını yollayamadı. Pilotlar uçaksız gitmek zorunda kaldı.
 
YÜKSEK GERİLİM HATTINA ÇARPMIŞ
 
Mersin'in Tarsus İlçesi'nde bilinmeyen nedenle arızalan uçak, kuleyle son kez iletişim kurduktan sonra zorunlu inişe geçti. Yarı kontrollü iniş sırasında gerilim hattını çarpan uçak yere çakıldı.
 
PİLOTUN CENAZESİ ADANA'DA 
 
Mersin'in Tarsus İlçesi'ne bağlı Camilimanda Köyü yakınlarındaki bir portakal bahçesine düşen eğitim uçağında hayatını kaybeden öğretmen pilot Murat Can'ın cenazesi otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.