FLAŞ TSK 35. Madde Değişti

FLAŞ TSK 35. Madde Değişti

"Türk vatanını, istiklali ve Cumhuriyetini korumak" hükmü çıkarıldı. Yeni tanım, "Askerlik; Harp Sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir"

TSK'nın vazife tanımı değişti

Cumhuriyet tarihindeki askeri darbelere dayanak olarak gösterilen Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugün onayladığı yasa ile tarih oldu. Yarın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan yasa ile TSK'nın vazife tanımı değişecek. TSK'nın vazife tanımında yer alan, "Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır" ifadesi de yasadan çıkartıldı.
 
Cumhurbaşkanlığı'ndan bugün akşam saatlerinde yapılan açıklamada; "6496 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 6497 sayılı Pan-Avrupa-Akdeniz Tercihli Menşe Kurallarına Dair Bölgesel Konvansiyonun Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89. maddesinin birinci fıkrası ile 104. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir" denildi.
 
TSK'nın Cumhuriyet'i koruma görevi bitti

6496 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 13 Temmuz'da Meclis'te kabul edildi. Yasal düzenleme Cumhurbaşkanlığı'na ise 22 Temmuz tarihinde gönderildi. Gül, Cumhurbaşkanlığı'nın hukuk uzmanlarının yaptığı incelemenin ardından torba yasa olarak adlandırılan düzenlemeyi bugün onayladı. Yasa, yarın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Önceki yasanın 35. maddesinde yer alan "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi: Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır" ifadesi yasadan çıkartıldı. Yeni yasada, TSK'nın vazifesi şöyle tanımlandı:
"Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır."
 
Yeni askerlik tanımı

Yasada, askerlik tanımındaki "Türk vatanını, istiklali ve Cumhuriyetini korumak" hükmü çıkarıldı. Yeni tanım, "Askerlik; Harp Sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir" şeklinde yapıldı. Yasada, bunun dışında şu düzenlemeler de yer aldı:
 
30 bin TL ölüm tazminatı

- Askerlik yaparken ölenlerin ailelerine tazminat bugün itibariyle 29 bin 494 TL ödenecek. Memur zammı doğrultusunda bu oran artacak. Sakatlananlara ise 1’den 6’ya kadar sakatlık derecesine göre tazminat ödenecek.
- Terörle mücadele sırasında alıkonulan ya da kaybolan sözleşmeli personelin sözleşmeleri yaş haddini geçmemek üzere otomatik olarak yenilenecek.
 
Sözleşmeli erbaşa kamu yolu

- 7 hizmet yılını doldurarak ayrılan sözleşmeli erbaş ve erler, ilgili şartları taşımaları durumunda kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadrolara atanabilecek.
 
Kaçırılmasında kusuru yoksa hizmetten sayılacak

- Terörle mücadele görevi sırasında alıkonulan ya da kaybolan er ve erbaşlar, kendiliğinden birliklerine geri dönerse, kaçırılma veya kaybolmasıyla ilgili kusurlu görülenler hakkında soruşturma açılacak. Kusursuz görülenler ve haklarında beraat kararı verilenlerin birliklerinden ayrı geçirdikleri süreler hizmetten sayılacak ve ödenmemiş özlük hakları ödenecek.
 
EMASYA yetkisi Bakanlar Kurulu'nda

- EMASYA yetkisi olarak bilinen ve birden fazla ilde çıkan ve valilerin askeri birlik görevlendirmesi kararı aldığı olaylarda, koordinasyon ve emir komuta yetkisi, "Genelkurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı"ndan alınarak "Bakanlar Kurulu"na verilecek...
 
Kaçırılan personelin maaşları ailelerine ödenecek
- Terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevinden dolayı kaçırılan ya da kaybolanların ailelerine maaşlarının tamamı ödenecek.
- Terörle mücadele görevi sırasında alıkonulan veya kaybolanlardan sonradan dönenler hakkında kuvvet komutanlıklarınca teşkil edilecek bir kurulun inceleme yapması, kusurlu görülenler hakkında soruşturma dosyası tanzim etmesi ve terfi işlemlerinin adli birimlerce verilecek karara göre düzenlenmesi sağlanacak.
- YAŞ kararları Cumhurbaşkanı'nın onayı ile tekemmül edecek.
- TSK mensupları siyasi faaliyette bulunamayacak.
 
Özel güvenlik bölgesi

- Terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar nedeniyle, yalnızca operasyon süresiyle sınırlı kalmak üzere Genelkurmay Başkanlığı veya İçişleri Bakanlığı'nın göstereceği lüzum üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile askeri veya özel güvenlik bölgesi ilan edilebilecek.
 
Madalya velayet sahibine

- Madalya ve nişan hak eden askeri personelin ölmesi durumunda madalyanın kime verileceğine ilişkin hükümde değişiklik yapıldı. Madalya ve nişanın anne ve babanın boşanmış olması durumunda, madalyanın çocuğun velayetine sahip olana verilecek.
 
GATA Komutanı için rütbe düşüyor

- GATA Komutanı Bilimsel Yardımcısının "tümgeneral/tümamiral" olma zorunluluğu kaldırılırken, bu isim "tuğgeneral/tuğamiral" rütbesinde de olabilecek. GATA Komutanı Bilimsel Yardımcısı'na verilen "baştabip" unvanı kaldırılarak, "baştabip" unvanı GATA dekan yardımcılarından birisine verilecek.
- GATA Komutanı'nın "Harp Akademisi mezunu bir korgenaral/koramiral" olması zorunluluğu kaldırılacak. Böylece GATA'ya Harp Akademisi'ni bitirmeyen daha düşük bir rütbede bir general/amiral de komuta edebilecek. GATA Akademi Kurulu'nda görev yapan 10 kişiden biri olan Sağlık Astsubay Meslek Yüksekokulu Komutanı'nın, bu kuruldaki görevine son verilecek.
 
KİK kapsamı dışında

- Er ve erbaşlar ile askeri malzemelerin taşınması amacıyla THY ile yapılacak hizmet alımları Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarılacak.