FLAŞ… ABDULLAH GÜL YARGI ÖNÜNE ÇIKIYOR!

FLAŞ… ABDULLAH GÜL YARGI ÖNÜNE ÇIKIYOR!

Dokunulmazlığının kalkması bekleniyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 28 Ağustos’ta görev süresi dolup koltuğu “kardeşi” Tayyip Erdoğan’ı devretmesinin ardından dokunulmazlık zırhı kalacak. Bununla birlikte Abdullah Gül’ü, sadece AKP’ye dönüp genel başkanlığa oturup oturmayacağı tartışması beklemiyor. Gül’ün, dokunulmazlığının kalkmasıyla birlikte kayıp trilyon davasından yargılanmasının da önü açılacak.

Kayıp trilyon davası, 1998 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Refah Partisi’nin (RP) 1997’de aldığı 1 trilyonluk hazine yardımını devlete iade etmemesi üzerine açılmıştı. Haberateşi.com'un haberine göre; savcılığın hazırladığı iddianamede, söz konusu 1 trilyonun teşkilatlara sahte belgelerle harcanmış gibi gösterildiği ifade edilmişti. Savcılık, dönemin RP Genel Başkanı ve merhum Başbakan Necmettin Erbakan’ın arasında bulunduğu 88 parti yöneticisi hakkında “evrakta sahtecilik” suçundan dava açtı. Ankara 9. Ağır Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucunda Erbakan, 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. 68 RP yöneticisi ise 1 yıl ile 1 yıl 2 ay arası hapis cezası aldı.

ERBAKAN’I GÜL AFFETTİ

Yargıtay, cezaları onayınca Erbakan’ın cezaevine girmesi gündeme geldi. Ancak ileri yaşı ve sağlık durumu göz önüne alınarak Erbakan’ın cezası ev hapsine çevrildi. Erbakan, ev hapsini çekmek için 26 Mayıs 2008 tarihinde Balıkesir’in Edremit İlçesi’ne bağlı Altınoluk Beldesi’ndeki yazlığına kapandı. Ancak Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı seçilince Erbakan’ı, ev hapsi cezasını 2 ay 23 gün ceza çektikten sonra, affetti.

1998’den bu yana Kayıp Trilyon davasından yargılanamayan iki isim vardı, Abdullah Gül ve Abdülkadir Aksu. İkisi de bu zamana kadar dokunulmazlığa sahip olduğu için yargılanmaktan kurtuldu.

GÜL’Ü YARGITAY KORUDU

Abdullah Gül, 2007’de Cumhurbaşkanı seçilince Kayıp Trilyon’dan yargılanması gündeme gelmişti. Ancak Ankara Başsavcılığı, Gül ile ilgili takipsizlik kararı vermiş, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz ise bu kararı kaldırarak Gül’ün yargılanabileceğine hükmetmişti.

Adalet Bakanlığı, bu kararı kamu yararına bozma taleple Yargıtay’a gönderdi. Yargıtay da Gül’ün yargılanmayacağına hükmederek, Sincan’ın kararını bozdu. Böylece Gül rahat bir nefes aldı.

DOSYA BEKLİYOR

Abdullah Gül için yargı süreci 28 Ağustos’tan sonra başlıyor. Gül’ün Kayıp Trilyon dosyası Ankara Başsavcılığı’nda bulunuyor. Savcılık, bu kapsamda Gül hakkında evrakta sahtecilik iddiasıyla iddianame hazırlayıp dava açabilir. Ancak savcılığın takipsizlik kararı vermesi de seçenekler arasında.

GÜL’Ü KURTARACAK İKİ FORMÜL

Ancak Abdullah Gül’ün yargılanmaktan kurtulması için tekrar milletvekili seçilip dokunulmazlığa sahip olması gerekiyor. Genel seçimler 12 Haziran 2015’te olacağı için Gül, 10 ay “dokunulabilir” olacak. Fakat AKP, görev süresi dolan Gül’ü dışarıdan bakan yaparsa dokunulmazlığa kavuşacak. AKP’de genel başkanlık yarışının sürdüğü bir ortamda Gül’ün geleceği net değil.

Kaynak:Haber Kaynağı