FIRTINA UÇAKLARI BÖYLE ETKİLEDİ

FIRTINA UÇAKLARI BÖYLE ETKİLEDİ

Fırtına hava trafiğini felç etmişti

Atatürk Havalimanı'nda olumsuz hava şartları nedeniyle durdurulan tüm kalkışlar normale döndü.

İstanbul'da 'CB' (kümülonimbus) olarak adlandırılan elektrik yüklü bulutlar ve rüzgârın şiddeti yüzünden uçaklar Atatürk Havalimanı'ndan iniş ve kalkış yapamadı. İniş için yaklaşma yapan uçakların bazıları ise Atatürk Havalimanı yerine başka havalimanlarına yönlendirildi.

Yolcular uçak içerisinde bekletilirken pilotlar kalkış yapabilmek için hava şartlarının normale dönmesini bekliyor. Elektrik yüklü şiddetli fırtına bulutları olarak bilinen "kümülonimbus" bulutlarına yakalanmak istemeyen pilotlar, Atatürk Havalimanı'na iniş için yaklaşma yapamadı. Atatürk Havalimanı'na inecek uçaklar özellikle Marmara Denizi üzerinde havada tur atmak zorunda kaldı. İniş ve kalkış yapacak uçaklarda gecikmeler meydana geldi.

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA BİR SAAT SÜREYLE HAYAT DURDU

İstanbul için Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından uyarısı bir gün önceden yapılan elektrik yüklü bulutlar ve rüzgarıın şiddeti nedeniyle oluşan fırtına ve yağmur bugün saat 15.45’de Atatürk Havalimanı’nı da vurdu. Gündüz saatlerinde gece manzarasına bürünen Atatürk Havalimanı apron ve pistlerindeki uçaklar fırtına ve yağmur nedeniyle oldukları yerde kaldı. Bu arada uçuş trafği de durdurularak bir saat süreyle Atatürk Havalimanı’na hiçbir uçak iniş ve kalkış yapamadı. Fırtınanın ve sel gibi yağan yağmurun etkin olduğu bu bir saat içinde apronda hareket halinde olan tüm uçaklar oldukları yerde kaldı.

Dış Hat ve İç Hatlar'da uçaklarına binmek için bekleyen tüm yolcular cam kenarlarında endişeyle dışarısını seyretti. Bir saat süreyle hava trafiğinin durması sonrası saat tam 16.45’de tekrar uçuşlar başladı. Pilotlara bulutlarının saat 22.00'ye kadar zaman zaman etkili olacağı bildirildi.

İstanbul'da 'CB' (kümülonimbus) olarak adlandırılan elektrik yüklü bulutlara pilotlar yakalanmak istemedikleri için Atatürk Havalimanı'na iniş için yaklaşma yapamayınca başka havalimanlarına inmek zorunda kaldı. Atatürk Havalimanı’na inmek için gelen 10 uçak da yakıt kritiklerine girdiği için Ankara, İzmir ve Antalya Havalimanlarına gitti. Atatürk Havalimanı'ndan kalkacak uçaklarda da bir saatten fazla gecikmeler yaşandı.

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

 

Kaynak:Haber Kaynağı