FINDIK SEVENLERE KÖTÜ HABER

FINDIK SEVENLERE KÖTÜ HABER

DOĞU Karadeniz Bölgesi’nde mart ayının son günlerinde meydana gelen don olayının ardından fındık fiyatının...

DOĞU Karadeniz Bölgesi’nde mart ayının son günlerinde meydana gelen don olayının ardından fındık fiyatının 9 liraya kadar yükselmesi ve piyasada spekülasyonların artması üzerine Trabzon Ticaret Borsası, rekoltenin yeniden tespit edilmesini istedi.

Martın son günlerinde Doğu Karadeniz Bölgesi’ni etkisi altına alan kar yağışı ve don nedeniyle fındık bahçelerinde meydana gelen zarar, üretici ve tüccarı tedirgin etmeye başladı. Serbest piyasada daha önce 5.50 - 5.70 liradan işlem gören Giresun kalite fındığın fiyatı, don olayının ardından bir anda 8.50 - 9 liraya kadar yükseldi.

Trabzon Ticaret Borsası, fındık fiyatlarındaki dalgalanma nedeniyle internet sitesinden yaptığı günlük fındık fiyatı yayınını da durdurdu. Fındık fiyatının yayınlandığı bilgilendirme köşesine bir açıklama koyan Trabzon Ticaret Borsası, piyasadaki dengesizliğe vurgu yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Mart ayının son günlerinde yaşanan don olayının belirli kesimlerde fındık ürününü olumsuz etkilediği bilinmektedir. Ancak bu zararın tam olarak tespiti mevcut şartlar içinde henüz mümkün değildir. Trabzon Ticaret Borsası olarak, afaki söylemler yerine mevcut durumun ve meydana gelen hasarın tespiti için, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde illerde oluşturulan Fındık Rekoltesi Tespit Komisyonu’nun fındıkta hasar tespiti için görev üstlenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu nedenle Trabzon’daki durumun tespiti için, fındıkla ilgili tüm kesimlerin de içinde yer aldığı Fındık Rekoltesi Tespit Komisyonu’nu resmi yazı ile göreve çağırdık. Komisyonun önümüzdeki günlerde yapacağı tespitle meydana gelen hasarın oranı konusunda daha sağlıklı bir bilgi edinilebilecektir."

AFET KAPSAMI BAŞVURUSU YAPILABİLİR

Trabzon Ticaret Borsası’nın açıklamasında ayrıca don olayının etkisinin beklenenden fazla çıkması durumunda üreticinin zararının Afet Fonu’ndan karşılanması için başvuruda bulunulacağı da kaydedilerek şu görüşler paylaşıldı:

"Bilindiği gibi fındıkta en gerçekçi rekolte tahmini haziran ayındaki çotanak sayımıyla mümkündür. Hiçbir bilimsel araştırmaya dayanmayan, tahminlerinde etkisiyle serbest rekabet koşullarında fiyatların oluştuğu piyasada çok farklı fiyatların ve de buna dayalı olarak da spekülasyonların meydana geldiği görülmüştür. Bu nedenle borsamızın internet sayfasında günlük olarak verilen fındık fiyatlarında bir istikrarsızlık söz konusu olmuştur. Bu nedenle yaklaşık bir hafta önce dondurduğumuz fiyat hareketlerini, piyasada spekülasyonlara katkıda bulunmamak için kaldırmaya karar vermiş bulunuyoruz. Bu süreçte, sabırlı davranarak komisyonun sağlıklı bir tespit yapmasına öncelik vereceğiz. Buradan çıkacak sonuca göre üreticilerimizin mağduriyetinin önlenmesi için gerekirse, zararın afet kapsamına alınması için de hükümet nezdinde çalışmalar yapacağız. Trabzon Ticaret Borsası olarak, fındık sektörünü üretimden tüketim aşamasına kadar bir bütün kabul ederek hareket ettik. Bundan sonra da aynı düşünce ve hareket içinde olacağımızın bilinmesini isteriz."

 

FINDIK PİYASASINDA DON ETKİSİ: Rekoltenin Yeniden Tesbiti İstendi

FINDIK PİYASASINDA DON ETKİSİ: Rekoltenin Yeniden Tesbiti İstendi

FINDIK PİYASASINDA DON ETKİSİ: Rekoltenin Yeniden Tesbiti İstendi

Kaynak:Haber Kaynağı