Financial Times'tan korkutan Erdoğan yazısı

Financial Times'tan korkutan Erdoğan yazısı

İngilizlerin ünlü gazetesi Financial Times'ta tam sayfa yayınlanan bir yazıda Erdoğan'ın bu seçimlerde hem cumhurbaşkanlığını hem de mecliste çoğunluğu kaybedebileceği ancak buna razı olup olmayacağının bilinmediği yorumları yapıldı

Dünya medyası 24 haziran seçimlerine büyük ilgi gösteriyor. Bu güne kadar yapılan seçimlerde Erdoğan'ın sürekli seçileceğini yazan dış medya, 24 Haziran için kendinden hiç emin görünmüyor. İşte ünlü İngiliz Gazetesi Financial Times'ın, " Erdoğan ilk kez bu kadar güçsüz, yorgun ve cansız" cümlesini kullandığı o yazısı.


ERDOĞAN'IN GÜÇSÜZLÜĞÜNÜ YAZDI

İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan, "Erdoğan'ın kumarı" başlıklı tam sayfa yazı, "Recep Tayyip Erdoğan'ın daha güçlü olduğu bir zaman olmadı. Yine de Türkiye'nin Cumhurbaşkanı, elindeki gücü sağlamlaştırması beklenen Pazar günkü seçimler öncesinde bu kadar zayıf nadiren gözüktü" sözleriyle başlıyor.

PARLEMONTADA ÇOĞUNLUK KAYBEDİLECEK

Laura Pitel imzalı makalede, "Ekonomik sorunlar kök salmadan harekete geçme ve muhalefeti korunmasız yakalama umuduyla iki ay önce erken seçim çağrısı yaptı. Ama kamuoyu anketleri rakiplerinin onu parlamentoda çoğunluğu kazanmasını durdurabileceğini ve hatta başa baş geçecek ikinci tur cumhurbaşkanlığı yarışına itebileceklerini gösteriyor" deniyor.

TÜRKİYE'NİN BÜYÜK SORUNLARI VARKEN SEÇİM

"Seçim daha kritik bir zamanda gelemezdi" ifadelerinin yer aldığı haberde, "Türkiye evde kaynayan bir Kürt sorunuyla ve komşuları Irak ve Suriye'deki askeri müdahalelerle boğuşuyor. ABD ve AB ile tansiyon yüksek. Dış finansmana endeksli, borç yüklü ekonomi pek çok yatırımcıda güven kaybına yol açtı" ifadeleri kullanılıyor.

İSTİKRARSIZLIK KELİMESİ KARŞILIĞI TÜRKİYE

ABD merkezli Deniz İhtisas Okulu'nda öğretim görevlisi olan Ryan Gingeras, Türkiye'nin "istikrarsızlık kelimesinin karşılığı" olduğunu söylüyor:

"Muhalefet de kazansa, Erdoğan da kazansa, toplumun nasıl bir tepki göstereceğini bilmiyoruz. Her şey havada."

MUHARREM İNCE ŞAŞIRTTI

'Erdoğan savunmaya geçmek zorunda kaldı'
Yazıda, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce için ise, "enerji dolu, eğlenceli ve kavgaya hazır kampanyasıyla muhalif seçmenleri şaşırttı" deniyor.

YORGUN VE CANSIZ

"Tersine yorgun ve cansız görünen Erdoğan, savunmaya geçmek zorunda kaldı. AKP'nin - partinin ülkeyi daha zengin ve refah kıldığı - söylemi, iki haneli enflasyon ve yıl başından beri dolara karşı değerinin 5'te 1'ini yitiren para birimi karşısında çözülmeye başladı."

Erdoğan'ın bir zamanlar gelecek için umut aşılayan taraf olduğu kaydedilen haberde, uzmanların, Erdoğan'ın elinden gücün alınmasına izin verip vermeyeceğine ilişkin yorumları da yer buluyor.

YENİLGİYE MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEK

"Bazıları yenilgiye müsamaha göstermeyeceğini düşünüyor" deniyor.

AKP'den 2012 yılında ayrılan eski milletvekili Suat Kınıklıoğlu, "Bence sonsuza kadar cumhurbaşkanı kalmak isterdi" diyor.

Haberde görüşlerine yer verilen Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan ise Erdoğan için, "Güce açlık çekmiyor" diyor ve ekliyor:

"Eğer böyle olsaydı işleri çok farklı şekilde yürütürdü." Erdoğan'ın "hizmet etmeyi sevdiği için" Türkiye'yi yönetmeye devam etmek istediğini söylüyor.

KORKUTARAK

Haber, muhalefetteki pek çok kişinin Erdoğan'ın "korku" motivasyonuyla hareket ettiğine inandığını belirterek sürüyor.

"2014 yılında, Erdoğan tarafından sahte olduğu söylenen, sızdırılan bir ses kaydında, oğlu Bilal'e kısık bir ses tonuyla milyonlarca euroyu eve saklamasını söylüyor gibi duyuluyor. Cumhurbaşkanı'nın rakipleri, o ve akrabalarının yolsuzluk ve diğer suç iddiaları konusunda yargılanacakları görüşünü pek de reddetmiyorlar."

ÇEKİLMEYE NİYETİ YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Milletimiz 'Tamam' derse kenara çekilir" sözlerinin hatırlatıldığı haberde, ancak bir hafta sonra bir televizyon kanalına verdiği röportajda, "Cumhurbaşkanlığını kazanması ancak parlamentoda çoğunluğu kaybetmesi halinde ne yapacağı" sorusuna verdiği cevap da yer buluyor.

Erdoğan, "A, B, C planlarımız var" diyor.

Haberde seçim ikinci tura kalırsa bile, Erdoğan'ın yenilme ihtimalinin düşük olduğunun muhalefet tarafından da kabul gördüğü belirtiliyor.

"Cumhurbaşkanı'nın milyonlarca seçmeni var. Çoğu AKP dönemi öncesi dışlanmış hisseden dindar Müslüman ve orta sınıf muhafazakar" deniyor.

FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ

5070.jpg

 

İlgili Haberler