Financial Times; Türk Finans Sorunları Konusunda Endişeler Artıyor

Financial Times; Türk Finans Sorunları Konusunda Endişeler Artıyor

DÜNYANIN GÖZÜ TÜRKİYE EKONOMİSİ ÜZERİNDE

Amerikan Merkez Bankası 18 Eylül'de FED, Parasal Gevşeme (Quantitative Easing) programı çerçevesinde, zayıf Amerikan ekonomisini desteklemek amacıyla aylık 85 milyar dolar değerinde tahvil satın alma programında bu aşamada bir değişiklik yapmayacağını açıklamıştı. İLGİLİ HABERİMİZ İÇİN

 
 Açıklamanın ardından dünya piyasalarında beklenen tepkide geldi.Türkiye'de ise beklenen dolar düşüşü gerçekleşmedi. Amerikan doları ilk açıklamanın ardından düşüşe geçsede hafta sonunda yine pisikolojik seviyesi olan 2'nin üzerine çıktı. Borsa ise düşüş trendini sürdürüyor. Ünlü ekonomi yayını  Financial Times, Türkiye’nin 164.5 milyar dolarlık kısa vadeli dış borç stokunu analiz etti.

TÜRKİYE EKONOMİSİ ÜZERİNDE ENDİŞELER ARTIYOR
 
ABD para politikasının daha net hale gelmesi ve Türkiye'nin devam eden genişleme politikasına bağlılığının sürmesiyle Türkiye'nin finans sorunlarına ilişkin endişeler de arttı.
 
Gazete, ülkenin oynak portföy akışlarıyla finanse edilen cari açığının son yıllardaki düşük büyümeye rağmen hala oldukça fazla olduğuna dikkat çekerken, Türkiye'nin kısa vadeli borcunun ödemeler dengesi açısından tehlike yaratıp yaratmayacağı sorusunun cevabını aradı.
 
164.5 milyar dolar dış borcun 140,5 milyar dolarlık kısmı özel sektörden geliyor. Bankalar, borcun 93 milyar dolarını, finans-dışı özel sektör ise 63 milyar dolarını taşıyor. Kalan bakiyenin ise kamu kurumlarına ait olduğu görülüyor.
 
Bankaların borçlarının 10 milyar doları yabancıların Türkiye’de açtığı mevduat hesapları, 24 milyar dolarını ise yurdışındaki iştiraklarıyla ilişkilerinden kaynaklanan bakiyeler oluşturuyor. Gazete, bankaların 45 milyar dolar civarında olan sendikasyon kredilerini yenilemesinin zor olmayacağına değiniyor.
 
ÖZEL SEKTÖR BORÇLARINDA RİSK YÜKSELİYOR
 
İyi sermayelendirilmiş Türk bankalarının borçlarını çeviremeyeceği görüşüne pek katılan bulunmuyor fakat özel sektöre ilişkin endişeler giderek artıyor.
 
Finans-dışı özel sektörün borcunun 33 milyar dolarının ticaretle bağıntılı, 7.5 milyar dolarının ise yabancı iştiraklarından kaynaklandığı gözleniyor. Geri kalan 23 milyar dolar ise riskli bulunuyor.
 
Gazete, yabancıların Türkiye’ye kredileri riskli olarak algılaması halinde, şirketlerin iflas edebileceğini, ama ödemeler dengesinin tehdit altında olmadığını öne sürdü.
 
Toplam 220 milyar doları bulan dış finansman gereksinimini korkutucu olarak nitelendiren Financial Times, 60 milyarı cari açık finansmanı olmak üzere 95 milyar dolarının teminin garanti olmadığını savundu.