FETHULLAH GÜLEN'E DARBE SORUŞTURMASI

FETHULLAH GÜLEN'E DARBE SORUŞTURMASI

Örgüt kurmak ve yönetmek suçundan soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fethullah Gülen hakkında 'Hükümeti ortadan kaldırmak ve örgüt kurup, yönetmek' suçlamasıyla soruşturma başlattı. 'Darbeye teşebbüs'le suçlanan Gülen'in dosyasına Anayasa'ya karşı işlenen suçlar birimindeki görevli savcılar bakacak.

Başbakan Erdoğan’ın, Fethullah Gülen hakkında “İadesi için hukuki süreç başlayacak” açıklamasının ardından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma olduğu iddiaları gündeme geldi.

Sabah.com'da yeralan habere göre; Gülen hakkındaki soruşturmanın, 17 Aralık sonrasında kaldırılmadan önce Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddesiyle yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne yapılan suç duyuruları üzerine başlatıldığı kaydedildi. TMK'ların kaldırılmasının ardından, dosyalar yeni oluşturulan "Anayasaya Karşı İşlenen Suçlar" biriminde görevli savcılığa verildi. Başsavcılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Genelkurmay Başkanlığı'nın "Orduya kumpas kuruldu" ve "Yargıtay İmamı" suç duyurularının yanı sıra, çok sayıda e-posta, ihbar mektubu ile kişisel dilekçeye işlem numarası verilerek soruşturma açıldığı belirtildi. Yine edinilen bilgiye göre; Gülen ve "paralel yapı" iddiasıyla suçlanan kişilere yönelik soruşturmada suçlamanın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ile "Örgüt kurmak ve yönetmek" olduğu belirtildi.

GÜLEN'İN AVUKATINDAN YALANLAMA

Gülen'in internet sitesinde ise Fetullah Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak'ın, Gülen'e yönelik iade ve soruşturma iddialarıyla ilgili açıklamalarına yer verildi. Sitedeki habere göre; Albayrak, müvekkili hakkında yürütülmekte olan bir ceza soruşturması bulunmadığını belirterek Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs olduğunu kaydetti. Albayrak, “Müvekkilim hakkında yürütülmekte olan bir soruşturma ya da yakalama kararı bulunmamaktadır. Buradaki mahkeme karar verse dahi kararın Adalet Bakanlığı aracılığıyla ABD’li yetkililere iletilmesi gerekiyor. Kararın ABD mahkemelerince yerinde görülmesi lazım. Başbakan’ın açıklamalarının karşılığı adil yargılamayı etkilemeye teşebbüstür. Bunu Başbakan da yapsa Adalet Bakanı da yapsa böyledir. Karar mercii bağımsız mahkemelerdir. Bu açıklama mahkemeler üzerinde baskı oluşturur.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı