Fenerbahçe'nin "T" İşareti ve Maske Ne anlama geliyor

Fenerbahçe'nin "T" İşareti ve Maske Ne anlama geliyor

Bu yorumlara neden olan fotoğraf kareleri ise şunlardı.

FENERBAHÇE 90 A TAKTI

Cuma Hikmet
 
Şampiyonlar Ligi Öneleme maçında deplasmanda Avusturya'nın Salzburg ekibiyle karşılaşan Fenerbahçe, hem BARONI'nin 90 + 5 teki penaltı golüyle UMUTLU DÖNÜYOR; hem de bu gol sonrasında özellikle yabancı futbolcuların TAKSİM ve GAZ MASKESİ ni hatırlatan sevinçleriyle 90'a TAKTI

HABER ARTI TÜRK HABERİ BÖYLE BİR BAŞLIKLA DUYURDU AMA 

Fenerbahçe-Salzburg ekibi maçında kazanılan penaltının gole dönmesi taraftarı çok sevindirdi kuşkusuz. Ancak Golün ardından ajanslara ve sosyal medyaya düşen fotoğraflar da gündeme bomba gibi düştü. Fotoğraflarda Fenerbahçe'nin yabancı futbolcuların hep birlikte, aynı işaretleri yapmaları büyük heyecan yarattı. Sosyal medya karıştı. Bir çok Fenerbahçe Taraftarı fulbolcuların yaptıkları işaretleri, Taksim'in "T" si ve gezi parkı direnişinin sembolü haline gelen, "Gaz maskesi, " "Deniz Gözlüğü" olarak yorumladı. Bu işaretler sosyal medyada büyük yankılara neden oldu. Twitter kullanıcıları, "Çarşı'ya Kardeş geldi, Fenerbahçe Direniştir" gibi ve benzeri mesajlar attılar. Bu yorumlara neden olan fotoğraf kareleri ise şunlardı. 



Fotoğrafta görüldüğü gibi, penaltının hemen ardından Fenerbahçeli futbolcula,r tiribünlerin hemen önüne diz çökerek  bariz bir şekilde, "T" işareti yaptılar. Kollarını kullanarak yaptıkları ve birden fazla futbolcunun "t" işareti yapmas,ı izleyenler tarafından hemen Taksim çağrışımı yaptı. Sosyal medya da herkes Fenerbahçeli futbolcuların  direnişe, "T" işareti ile destek mesajı verdiği anlamını çıkardı. Fenerbahçeli futbolcuların, golün ardından sevinçlerini gösterdikleri işaret bariz bir şekilde "T" işareti idi. Ardından Direnişe Destek mesajı olarak algılayanları daha da heycanlandıran başka bir işaret daha kullanmışlardı futbolcular. Ellerini yüzlerine kapatarak "gaz maskesi" anlamı çıkabilecek, başka bir hareketleri daha vardı. İşte izleyenleri "direnişe destek" anlamında, kesin yargıya götüren de bu ikinci mesaj oldu.



Maçın ardından ajanslara ve sosyal medyaya düşen bu fotoğraflar, izleyiciler için net yorumlara neden oldu. Paylaşılan mesajlar neredeyse hep aynıydı. Fenerbahçe golün ardından verilecek mesajı konuşmuş ve hep birlikte bu işaretlerin izleyenlere gönderilmesi kararlaştırılmış gibiydi. Sosyal medya da ayrıca, çok sözü edilen başka bir konuda, verilen mesajı destekler nitelikte olunca, iş çığrından çıktı. Herkes Fenerbahçe'nin, direnişe açık destek verdiği ve yanında olduğu konusunda, neredeyse hem fikir oldu.  İşte sosyal medyayı bu şekilde düşünmeye iten diğer fotoğraf karesi.



Fotoğrafta net olarak görünen ve Fenerbahçe'nin yabancı futbolcularının net olarak sembolledikleri 2 farklı işaret açık bir şekilde görülüyor. Kol ve yumruk kullanılarak yapılan net bir "T" işareti, diğeri ise, bir elin yüze kapatılarak yapılan bir çeşit maske işareti. Her ikiside Türkiye'nin yakın geçmiş hafızasına kazılmış olan "Gezi parkı" direnişinin tartışılmaz sembolleri. Ayrıca bu maske sembollemesini tartışılmaz bir şekilde destekleyen bir harekette, golün sahibi Baroni'den geliyor daha sonra Penaltının hemen arkasından. İki elinin parmakları ile baroni gözlük işareti yapıyor tirübinlere. 

İŞARETLERİN ANLAMI NE?

Maçın ardından gelen beraberlik sevincinde, çok bu hareketler konuşuldu sosyal medyada. Çoğunluk kullanıcı işaretlerin Takism Direnişine destek mesajı olduğunda ısrarlıydı. Kuşku duyan neredeyse yok gibiydi. Diğer takım taraftarları bile bu kanıdaydı ve  Fenerbahçe'ye destek mesajları yağdı.

Bu haberi yapmak için yazı işlerinde nerdeyse tüm kadro bir araya gelip durumu tartıştık. Tüm ekip mesajın "Taksim Direnişi" desteği taşıdığında birleştik. Ancak bu sadece fotoğraflardan ve videodan çıkardığımız ve sosyal medyadan takip ederek ulaştığımız bir sonuçtu. Haberi ve manşeti için uzun süren tartışmaların ardından, Haber Artı Türk olarak futbolcuların maç sonrası sergiledikleri bu hareketlerin "Taksim Direnişine" bir destek mesajı olduğu kanısına vardık. Ancak habercilik etiği neden,yle, bunu bir şekilde doğrulatma gereğide vardı. Fenerbahçeli yazarımız Hakan Hanoğlu, bir çok yetkiliyi aradıktan sonra şöyle bir sonuca ulşatı. Verdiği bilgi şudur;  Baroni'nin hastane de yatan bir ablası vardır ve adı Tooussa'dır. "T" işareti onadır. Baroni arkadaşları ile maçtan önce bunu konuşmuştur ve gol atarlarsa bu işareti ona yapacaklar, moral vereceklerdir. Fakat Hakan Hanoğlu, gözlük ve maskeyi andıran işaretler konusunda tatminkar bir yanıt elde edememiştir.

SOSYAL MEDYA TAKSİME DESTEK KONUSUNDA EMİN

Maçın ardından popüler sosyal medya sitesinde bu hareketlere ilşkin çok fazla tweet atıldı. Kullanıcıların çoğu Fenerbahçeli olmayan taraftarlar bile, Fenrbahçenin Taksim direnişine net bir mesaj verdiklerinden emindiler. Bu konuda derlediğimiz örnekleri, izleminize sunuyoruz.



DİĞER YORUMLAR


BENZER YORUMDAN DAHA ÇOK VAR

Fenerbahçe 1-1 berabere kadığı macın ardından sevincini paylaşırken 4 yabancı bir yerli futbolcusu ile yaptığı hareketlerle "Taksim direnişine Destek" mesajı mı verdi siz karar verin.