Fenerbahçe'den Flaş Türkiye Kupası Kararı

Fenerbahçe'den Flaş Türkiye Kupası Kararı

UEFA'nın verdiği Avrupa kupalarından 2 yıl men cezası Uluslararası SporTahkim Mahkemesi tarafından da onaylanan Fenerbahçe, tüm hesaplarını Süper Lig şampiyonluğu üzerine kurguladı, Ziraat Türkiye Kupası'nı gözden çıkardı.

Başkan Aziz Yıldırım'ın, Teknik Direktör Ersun Yanal ile yaptığı görüşmede tek hedeflerinin 2013-14 sezonunda lig şampiyonluğu olması gerektiğini belirttiği, bu yüzden Ziraat Türkiye Kupası maçlarına A2 kadrosuyla çıkma konusunda görüş birliğine varıldığı öğrenildi.

Yıldırım ve Yanal, “Gerekirse ilk turda eleniriz. Bizim önceliğimiz Süper Lig şampiyonluğu” fikrini benimserken, Fenerbahçe Başkanı'nın böyle bir karar almasında hem kupa maçlarının herhangi bir maddi getirisinin olmaması, hem de Galatasaray'ın sezon sonunda 4. yıldızı takma olasılığının bulunmasının önemli rol oynadığı bildirildi. Sarı-kırmızılı takım bu sezon da şampiyonluk ipini göğüslerse, TFF talimatlarına göre 20. kez şampiyon olduğu için formasında 4. yıldızı taşıma hakkını elde eden ilk kulüp unvanını alacak.

SİNYALİ VERMİŞTİ

Başkan Aziz Yıldırım izleyecekleri strateji ile ilgili ilk sinyali 11 Mayıs 2013 tarihinde mali genel kuruldaki konuşması sırasında vermişti. Kongre üyelerine Ziraat Türkiye Kupası statüsü değişmediği takdirde Fenerbahçe'nin bu organizasyonda yer almasına sıcak bakmadığını söyleyen Yıldırım, o gün kürsüde şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu sene kupada 12 maç oynadık. Her maç başı oyunculara 250 bin euro para ödüyoruz. On maç 2.5 milyon euro eder. Primleri de ekleyin 3 milyon euro. Bunun karşılığı federasyondan 1.5 milyon euro para alıyoruz. 1.5 milyon euro biz fazla veriyoruz. Kulübe zararı var, faydası yok. Bir de bunun karşılığında çok maç yapıyoruz. Türkiye Kupası'nı zaten almıyorduk önemi yoktu. Kazandık şimdi de önemi yok. Şimdi buradan söylüyorum, federasyona da söyledim bilginiz olsun. Bu statü değişmez ise Fenerbahçe maçlara A2 takımı ile çıkacak ve kaybedip kapatacak.”

Başkan Aziz Yıldırım'ın kupayla ilgili bu hamlesinin Teknik Direktör Ersun Yanal tarafından da olumlu karşılanması sonrası sarı-lacivertli takımın Ziraat Türkiye Kupası'nda 5. turda eşleşeceği rakibinin karşısına ağırlıklı olarak A2 takımında yer alan oyuncularla çıkmasının kesinleştiği bildirildi. Yanal'ın da “Tüm gücümüzle sadece ligde oynayacağımız maçlara konsantre olalım. Bu sezon mutlaka şampiyon olmalıyız, başka seçeneğimiz yok” ifadeleriyle Yıldırım'ı desteklediği kaydedildi.

İHRAÇ TEHLİKESİ

Bilindiği gibi kupa maçlarına çıkmayan kulübe statünün 11. maddesinin (1). fıkrasında yer alan, “Ziraat Türkiye Kupası müsabakalarında yer almaya hak kazanmasına rağmen bir veya daha fazla müsabakada yer almayan kulüp, o sezonki kupa müsabakalarından ihraç edilir, takip eden sezonda Ziraat Türkiye Kupası'nda yer alamaz ve Ziraat Türkiye Kupası'nın ticari haklarından elde edilen gelirlerin dağıtımına ilişkin olarak hiçbir talepte bulunamaz” hükmündeki yaptırımlar uygulanıyor.