Rüştü Kalaç

Rüştü Kalaç

Fenerbahçe Obradovic'le Başarısını Sürdürüyor

FENERBAHÇE OBRADOVIC'LE BAŞARISINI SÜRDÜRÜYOR

Avrupa Liginde 5 te 5 yaparak taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazananFenerbahçe Ülker yeni koçu Želimir Željko Obradović’le gerçekten bir fark yaratıyor. Bu fark istatistiklere de hem savunmada hem de hücumda anlamlı bir şekilde yansıyor.

Son 7 yılda ilk 5 Avrupa Ligi maçında ortalama  toplam 380 sayı atıp ortalama toplam 381 sayı yiyen ekip bu yıl attığı sayıyı %14 arttırır ve 434'e çıkarırken, yediği sayıyı ise %6 azaltıp 358'e indirmeyi başarmış. Savunmadaki %6 tabii ki önemli bir fark, ancak esas farkın %14’le hücumda olduğu bariz görülüyor.

Eldeki kadronun ve koçların geçmişte de kalburüstü isimlerden (Pianigiani gibi) oluştuğu düşünülürse bu yılki farkın Obradović kaynaklı olduğu söylenebilir. Sonuçta hep iyi bir takım olan Fener eğer istikrar kısmında yolda kalmazsa bir seviye daha yukarı çıkmış gibi görünüyor. Zaten yıllardır orta üst seviyede yer alan takımlarımızın artık böyle bir atak yapma zamanı geldi de geçiyor. Geçen yıllarda olduğu gibi ilk 16 ya 3 takımla kalma başarısı gösterip sonra ilk 4'e takım sokamamak kabul edilebilir birşey değil.

Ama bunun için CSKA, Barcelona, Real Madrid, Olimpiakos, Maccabi gibi “top level” takımlardan ikisini yenerek işin başlangıç kısmını yaptı. Bundan sonrası için iki şey önemli. Öncelikle daha fazla iddialı olduğumuz takımlara karşı sürpriz puan kayıpları yaşamamak lazım. Böylece çok zor rakiplerden alınan puanlar da boşa gitmemiş olur. Bunun için rehavete kapılmamalı ve disiplinli olmak gerekiyor. Adı hep disiplinle anılan Obradović'le bu konuda sıkıntı çekilmez diye umuyoruz.
İkincisi ise tehlikeli büyük rakiplerden en az birinden alınacak bir deplasman galibiyeti gerekiyor ki bunun için teknik ve atletik başarı yetmez, mutlaka tecrübe gerekiyor. Geçmişinde 8 Avrupa Ligi Kupası bulunan koç bu iş için de çok ideal bir seçim olarak duruyor.

Umarım kağıt üzerinde mükemmel duran bu formül önceki yıllarda olduğu gibi sezon ilerledikçe inişe geçen bir seyir izlemez de basketbol dünyamız yeni bir ivme kazanır.

Sağlıkla kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar