Felaketin yıl dönümünde gözyaşları sel oldu

Felaketin yıl dönümünde gözyaşları sel oldu

Süheyla Gözdereliler/YALOVA,Aziz GÜVENER/ADAPAZARI, Ergün AYAZ-Orhan UZUN-Soner GÜLEZER/ GÖLCÜK(Kocaeli)

FELAKETİN YILDÖNÜMÜNDE GÖZYAŞLARI SEL OLDU
 
Yalova’da 2 bin 504 kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 14’üncü yıldönümü nedeniyle Deprem Anıtı’nda anma töreni düzenlendi.
 
Felaketin meydana geldiği saat 03.02’de hayatını kaybedenler için anma töreni yapıldı. İl yöneticilerinin yanı sıra depremde yakınlarını kaybedenler ve çok sayıda kişinin katıldığı anma töreninde dualar okundu, gözyaşları sel oldu. Depremde hayatını kaybedenlerin adlarının yazılı olduğu beton bloklara çiçek koyanlar, 14 yıl önceki acıyı bir kez daha yaşadı. Deprem Anıtı’nın içinde bulunan fotoğraf sergisi de gezildi. 
 
AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, AK Parti Yalova İl Başkanı Mustafa Pehlivan, CHP Yalova İl Başkanı Özcan Özel de anma törenine katıldı. Yalova İl Müftülüğü görevlileri Kur’an-ı Kerim ve dualar okudu, ilahiler söyledi.
 
MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ
 
Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG) üyeleri de Deprem Anıtı’ndan başlayarak Cumhuriyet Meydanı’na kadar ellerinde meşalelerle yürüdü. Törende Coşkun, Koçal ve Pehlivan, yürüyüşe katılanlara helva dağıttı.
 
MISIR'DA ÖLENLER İÇİN GIYABI CENAZE NAMAZI KILDILAR
 
Adapazarı Kent Meydanı'nda Marmara Depreminin yıldönümünde bir araya gelen 2 bin kişi, dualar okuyarak, Mısır'daki gösteriler sırasında ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldı
 
Depremin 14'üncü yıldönümü nedeniyle dün saat 21.00'de Adapazarı şehir merkezinde bulunan Kent Meydanı'nda İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından düzenlenen etkinliğe TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Kent Meydanı'nda toplananlar, Mısır'daki kanlı olayların son bulması için dua etti. Daha sonra da Kuran-ı Kerim'den çeşitle ayetler okundu, Mısır'da öldürülen göstericiler için gıyabi cenaze namazı kılındı.
 
Programda Mısır'dan Türkiye'ye gelen gazeteci Ali Zalad, katılımcılara ülkesinde yaşanan olayları anlattı.
 
DİLEK BALONLARI UÇURULDU
 
Marmara Depreminde büyük bir bölümü yıkılan, yaklaşık 4 bin kişinin yaşamını yitirdiği Adapazarı'nda, felaketin 14'üncü yıldönümüne katılanlar, benzer felaketlerin yaşanmaması isteğiyle dilek balonları uçurdu.
 
Marmara depreminin 14'üncü yıl dönümünde Sakarya’da Kent Meydanı'nda toplanan yaklaşık 50 kişi, deprem kurbanlarını andı. Anma törenine her yıldönümüne katılan depremde 5 yaşındaki kızını kaybeden Hayriye Yanıldı da kızının fotoğrafıyla katıldı.
 
Saatler 03.02'yi gösterdiğinde anma için toplananlar saygı durusunda bulunduktan sonra bir daha felaket yaşanmaması için dilek balonları uçurdu.
 
DEPREM KURBANLARI İÇİN 03.02'DE DENİZE ÇELENK VE KARANFİL BIRAKILDI
 
Marmara Depremi'nin 14'üncü yıldönümünde, deprem kurbanları Gölcük ve İzmit'te çeşitli etkinliklerle anıldı. 
 
Depremin en büyük yıkıma yol açtığı Kocaeli'nin Gölcük İlçesi Kavaklı sahilindeki anma etkinlikleri ardından, törene katılanlar felaketin olduğu saat 03.02'de Deprem Anıtı önünde bir araya geldi. Burada depremde yaşamını yitirenler anısına denize çelenk ve kırmızı karanfil bırakıldı. 
 
Gölcük’ün Kavaklı sahilindeki anma etkinliklerine Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ile çok sayıda kişi katıldı. Buradaki törende konuşan ve depremin acılarını unutmadıklarını anlatan Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, geçmişten ders alınması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti: 
 
"Marmara depreminde kaybettiklerimizi geri getiremeyiz. Aradan 14 yıl geçmesine rağmen depremin izleri bizlerde kaldı. Geçmişten ders alıp yapılarımızı güvenli bir şekilde inşaa etmemiz gerekiyor. Marmara depreminde can kayıpları depremde değilbinalar yüzünden oldu."
 
İZMİT'TE DE ANMA ETKİNLİĞİ YAPILDI
 
İzmit Merkez Bankası önünde saat 02.00 sıralarında toplanan yaklaşık 200 kişilik grup ellerinde meşalelerle Anıtpark Alanı'na kadar yürüdü. Anıtpark Anıtı önünde saat 03.02'ye kadar bekleyen gurup daha sonra sessizce ayrıldı.
 
DEPREM ENKAZINA ANMA DALIŞI
 
Marmara depreminin merkez üssü Gölcük'ün Değirmendere sahilinde hayatını kaybedenler çeşitli etkinliklerle anıldı. Değirmendere Sualtı Sporları Topluluğu, depremin 14'ncü yıldönümünde deniz altında kalan enkaza dalış yaptı. 
 
Değirmendere sahili, 17 Ağustos depreminde sular altında kaldı. Depremle birlikte kıyıda bulunan otel, restoran, araçlar ve tarihi çınar ağaçları denize gömüldü. Depremin üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen denizin 25 metre derinliğinde depremin izleri o günki gibi duruyor. Depremde alınması gereken önlemlerin unutulduğunu söyleyen Değirmendere Sualtı Topluluğu eğitmeni Murat Kulakaç, "Amacımız depremin gerçek görüntülerinin yaşandığı su altını tekrar insanlara hatırlatmaktı. Depremde alınması gereken önlemleri unuttuk. Bizler deprem bölgesinde yaşıyoruz. Bunun tek gerçek görüntüsü sualtında. 14 yıl önce arkadaşlarımızın yaşadığı yerler şuanda sualtında kaldı. Her daldığımızda arkadaşlarımızın yaşadığı ve gezdiğimiz 3.5 dönümlük arazi sular altında duruyor. Bir dalıcı olarak da çok farklı bir dalış noktası" dedi. 
 
Engelli dalgıç Ufuk Koçak anılarına ve hatıralarına daldığını söyleyerek konuşmasına söyle devam etti: "Ben depreme Gölcük'te yakalanmıştım. Enkaz altında 3 gün bekledim ve oradan ayaklarımı kaybederek çıktım. Yaşamak güzel birşey. Bizim anılarımız ve hatıralarımıza daldık. Gönül isterdiki o suyun altında kalan Çınar ağaçları kıyıda olsaydı. Hayatını kaybedenleri anmak için bir anı dalışı yaptık. Birilerinin hayatını son bulduran deprem şimdi suyun altında yeni hayatlara kucak açmış. Kaybettiğimiz insanların acılarını yüreklerimizde taşıyoruz."