Felakete Gidiyoruz

Felakete Gidiyoruz


TÜRK EKONOMİSİ FELAKETE DOĞRU GİDİYOR

Türk Medyasının görmezden geldiği, yabancı ekonomik gözlemcilerin ise Mayıs ayından beri sürekli uyardığı AKP yönetiminde ki Türk Ekonomisinin giderek çöküşe doğru yol aldığı, TC Merkez Bankasının bu gün açıkladığı veriler ile daha da belirgenleşti. Ülke ekonomilerinde en büyük risk kalemini teşkil eden cari açık geçen yıla göre 10.6 milyar dolar daha arttı. Her seçimde olduğu gibi AKP'nin yerel seçimler için yapacağı shov bütçesi de hesaba katılırsa 2014 de ülkeyi pek iyi bir gelecek beklemiyor.

PİYASALAR ALTÜST OLDU

Piyasalar Merkez Bankasının açıklamasına bile gerek görmeden hafta başında ciddi tepki verdi ve rakamlar altüst oldu. Geçen haftalarda yükseliş trendine giren İstanbul Borsası, geçen hafatya göre büyük bir değer kaybederek, 80 lerden 72 lere kadar geriledi. Dolar ise adeta uçuşa geçerek, psikolojik sınır olan 2'nin üzerinde tırmanışa devam ediyor. Sonuçta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre; Türkiye'nin eylül ayı cari işlemler açığı 3 milyar 281 milyon dolar oldu. Yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı ise 59 milyar 135 milyon dolar oldu. 
 
CARİ AÇIK BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE ARTIŞ GÖSTERDİ 
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bugün açıklanan 2013 yılı Ocak-Eylül dönemi cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 10 milyar 630 milyon dolar artarak 49 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde, cari işlemler açığında etkili olan dış ticaret açığı 9 milyar 757 milyon dolar artarak 60 milyar 600 milyon dolara çıktı. 
 
YILLIK CARİ İŞLEMLER AÇIĞI 59 MİLYAR DOLAR 
 
Türkiye'nin eylül ayında cari işlemler açığı 3 milyar 281 milyon dolar olurken, yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı 59 milyar 135 milyon dolar oldu. 
 
ALTIN İHRACATI DÜŞÜŞTE 
 
Parasal olmayan altın kalemi altında izlenen altın ithalatı, bir önceki yılın dokuz ayına göre 5 milyar 400 milyon dolar artarak 12 milyar 83 milyon dolar tutarında gerçekleşmişken, altın ihracatı 7 milyar 609 milyon dolar azalarak 3 milyar 87 milyon dolar oldu.