Fazıl Say'ın hapis cezasına AB'den tepki

Fazıl Say'ın hapis cezasına AB'den tepki

Avrupa Komisyonu, piyanist Fazıl Say'ın bir sosyal paylaşım sitesindeki ifadeleri nedeniyle "dini değerleri aşağılamak" suçundan hapis cezasına çarptırılmasından endişe duyduğunu bildirdi.

AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, olağan basın toplantısında bir soru üzerine, eski AB Kültür Elçisi Say'a verilen cezayı endişeyle öğrendiklerini belirterek, ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.

Kocijancic, "AB Komisyonu, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları doğrultusunda ifade özgürlüğüne tam saygı göstermesinin öneminin altını çiziyor" dedi.

"SKANDAL"
Türk-Alman Parlamenterler Grubu Başkan Yardımcısı ve Sol Parti Federal Parlamento Grubu Uluslararası Politika Sözcüsü Sevim Dağdelen ise yaptığı yazılı açıklamada, “Uluslararası üne sahip bestekar Fazıl Say’a 10 ay hapis cezası verilmesi tam anlamıyla bir skandaldır. AKP adaleti Fazıl Say’a yönelik ibretlik bir dersle, Erdoğan rejimini eleştirenleri susturmak istiyor” dedi.

Dağdelen yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Fazıl Say’a ve binlerce politik tutsağa verilen ceza Türkiye’nin otoriter İslami devlete gittiğini gösteriyor. Türkiye’de düşünce ve basın özgürlüğü Başbakan Erdoğan ve partisi AKP’nin tehdidi altında. Bu 100’den fazla tutuklu gazeteci için de geçerli. AB’ye üyelik müzakereleriyle Türkiye’nin demokratikleştiği söz konusu değildir. Federal Hükümet’ten isteğim, sanatçılar ve aydınlara yönelik politik takibattan ötürü Erdoğan hükümetiyle sıkı ilişkilerine son vermelidir. Federal Hükümet daha fazla seyirci kalmamalı ve artık Erdoğan hükümetinin acımasızca insan haklarını ihlal etmesini görmelidir.”