Fatih Altaylı'dan ' Rıza Sarraf itirafçı olursa bunlar olacak 'yazısı

Fatih Altaylı'dan ' Rıza Sarraf itirafçı olursa bunlar olacak 'yazısı

Türkiye'nin dün akıbeti hakkında resmi nota ile bilgi istediği Reza Zarrab'ın ABD yargısına itirafta bulunacağı kanısı giderek yaygınlaşırken Habertürk yazarı Fatih Altaylı konuya ilişkin kritik bir analiz yaptı.

Reza Zarrab'ın itirafçı olup olmadığı tartışması sürüyor. Peki Zarrab itirafçı olursa başına ne gelir? Bu sorunun yanıtını Fatih Altaylı verdi: "Eğer durum bu ise, Reza Zarrab yeni bir kimlik, yeni bir yüzle ABD’de yeni bir hayata başlayacak demektir. Ve muhtemelen Türkiye’den sonra İran’a karşı da ABD tarafından kullanılacak bir unsur olacaktır."

95 YIL HAPİSLE YARGILANIYORLAR

İran asıllı Türk işadamı Reza Zarrab’ın bugün 27 Kasım’daki jürili duruşma öncesi son kez hâkim karşısına çıkması beklenirken, davada kritik bir gelişme yaşandı. Zarrab ve Halkbank Eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın 95’er yılla yargılandığı New York’taki davaya bakan Yargıç Richard Berman, savcılığın avukatlara verdiği 3 bin 500 belgenin ABD dışına çıkarılamayacağı ve mahkeme dışında üçüncü şahıslara gösterilemeyeceğine hükmetti.

3500 BELGE İÇİN YASAKDosyada bulunan 3500 belgenin ABD dışına çıkarılamayacağı ve mahkeme dışında kimseye gösterilemeyeceğine karar verildi. Dosya ile ilgili çok ilginç bir ayrıntıya göre ise 3500 içerisinde sadece şahıs 1 olarak anılan ( İndividual-1) adlı bölümdeki bildgilere  sınırlı erişim izni tanında. 

KİM BU ŞAHIS 1 ?

Bu izin ise sadece taslakları kapsıyor. Hürriyet'in bildirdiğine göre, " Şahır 1 " olarak anılan şahsın kimliği bilinmiyor.Öte yandan dün akşam saatlerinde Türkiye'nin ABD'ye sert bir nota vererek akibetini sorduğu, "Rıza Sarraf'ın serbest bırakıldığı ve nerede olduğunun bilinmediği iddialarına" yanıt geldi. ABD tarafından Sarraf'ın "federal hapishanede tutukluluk halinin sürdüğü" açıkladı 

FATİH ALTAYLI'DAN ÖNEMLİ TESPİT

Öte yandan Habertürk yazarı Fatih Altaylı da çarpıcı iddialarda bulundu. Fatih Altaylı'nın 'Zarrab ABD vatandaşı oldu mu?' başlıklı bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

Türkiye'nin Reza Zarrab'la ilgili verdiği notaya ABD'den ilk yorum
ABD’deki Zarrab bilmecesi giderek çapraz bulmacaya dönüşüyor. Amerikan medyasında her gün yeni iddialar ortaya atıldığı gibi, bir sürü isim, ilişki, bağlantı ortaya dökülüyor. Haftalar önce burada, “FETÖ’cü savcı ve polisler aylardır Zarrab davası için savcılarla birlikte çalışıyor” diye yazdım.


Dava dosyası içeriğiyle ilgili her gün ortaya atılan iddialar doğruysa, yani FETÖ’nün ABD medyasındaki bağlantılarını kullanmasıyla uydurulan haberler değilse, iddiamız doğru çıkacak gibi. Tabii şurası açık ki, buradan oraya götürülen tapeler, kayıtlar ABD yargısında “geçerli kanıt” sayılmaz. Çünkü ABD yargısının kontrolü altında yapılan güvenilir dinleme sınıfına girmeleri mümkün değil.

FELAKET OLUR Kİ, SORMAYIN

Ama ortalığı bulandırmak için kullanılabilir. Tabii bir Amerikan istihbarat kuruluşu çıkıp da, “Bu dinlemeleri biz yaptık, ABD yargısının onayıyla yapılmış dinlemelerdir” diyerek bu dinlemelere sahip çıkmaz ise. Eğer böyle bir durum oluşursa o da ayrı bir felaket olur ki, sormayın.

Darbe girişimi sonrası, “FETÖ diasporası Türkiye’nin canını çok sıkabilir” uyarım bugünleri öngörüyordu aslında. Zarrab’ın durumu ise ayrı bir muamma. Yine “itirafçı tanık” olmayı kabul ettiği için serbest bırakıldığı iddiaları var ve bu kez  durumdan avukatları da habersiz, Zarrab’ı onlar da göremiyormuş bir süredir.

Eğer durum bu ise, Reza Zarrab yeni bir kimlik, yeni bir yüzle ABD’de yeni bir hayata başlayacak demektir. Ve muhtemelen Türkiye’den sonra İran’a karşı da ABD tarafından kullanılacak bir unsur olacaktır.

ASKERLERİN BAŞINA ÇUVAL GEÇİRİLDİĞİNDE NOTE VERMEK BÖYLE GÜNDEME GELMİŞTİ

4-113.jpg

Kaynak: Rıza Sarraf konusunda çok kritik gelişme

İlgili Haberler