Fasulye İsyanı !

Fasulye İsyanı !

İSTANBUL Lokantacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akif Köse, kuru fasulyeye gelen zamlarla ilgili olarak, "Fahiş fiyatlarda zam gelince kar marjları düşüyor. Buna artık dur denmesi lazım" dedi.

"ESNAF ZOR DURUMDA"

Mehmet Akif Köse, kuru fasulyeye gelen zam nedeniyle esnafın zor duruma düştüğünü söyledi. Köse, artış durmazsa fasulye yemeklerine yüzde 10 zam yapabileceklerini ifade etti. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Köse, fasulyenin 2 yıl önce 8 lira, 2013 yılında 12 lira, bugün ise 16-17 lira aralığında satıldığını belirtti. Köse, "Yüzde 50-59 gibi bir artış söz konusu. Esnafımız büyük sıkıntı içinde. Müşteri kaybından dolayı zam yapamaz hale geldi. İstanbul lokantacılar odası olarak, biz misafir kaybını önlemek için kesinlikle zam yapmayacağız. Diren kuru fasulye diyoruz. Zam yapmama kararı aldık. Fasulye sevenler zam yapmadığımıza emin olsunlar" diye konuştu.

ZAM SİNYALİ

Zam konusunda lokantacıların istekte bulunduğunu söyleyen Mehmet Akif Köse, "Şu anda çok büyük istek var. Zarar ettiğinden, kar marjlarının düştüğünden şikayetçi bütün esnaf. Biraz daha direnmemiz konusunda kendilerini ikna ettik. Ama tabiiki bu fiyatlar daha yukarı çıkarsa engelleyemeyiz. Yüzde 10-20 gibi zamlar olabilir. Kuru fasulyeye zam geldi haberleri bizi tabii ki etkiledi. Müşteri kaybını önlemek için kesinlikle zam düşünmüyoruz. Bu lezzetten insanları mahrum bırakmak istemiyoruz" diye konuştu.

HÜKÜMETE İTHAL FASULYE ÇAĞRISI


Bu yıl kuraklık nedeniyle fasulyenin az çıktığını ifade eden Köse, Arjantin, Meksika ve Kırgızistan'dan ithal fasulye girişi olmadığını söyledi. Gümrük vergilerinin çok fazla olması nedeniyle fasulye ithal edilemediğini belirten Köse, "Gümrük vergilerinin indirilmesi gerekiyor. Madem fasulye çıkmadı biz de, dışardan ithal fasulyenin gelmesi lazım. Piyasaların rahatlaması lazım. Eğer gümrük vergileri düşüp fasulye gelmezse bayağı bir esnafımız sıkıntı yaşayacak. Bazı arkadaşlarımız çok büyük zararlar içinde. Çünkü lokantanın ana yemeği kuru fasulye. Bunlara da fahiş fiyatlarda zam gelince kar marjları düşüyor. Buna artık dur denmesi lazım. Hükümete şöyle bir çağrım var: Çiftçileri bilinçlendirip destekleyelim. Kuru fasulye ekimini artırsınlar. Çünkü bizim topraklar verimli. Kuru fasulyenin ekiminin artmasını sağlayalım" dedi. 

dha/dea