Soykan Özçelik

Soykan Özçelik

Facebook Sayfanızı Güvende Tutmanın Yolları

Facebook sayfaları nasıl çalınıyor, çalındığında ne yapmak gerekir? Facebook Sayfanızı Güvende Tutmanın Yolları

Facebook 1 milyardan fazla kullanıcıya sahip olduğu gibi milyonlarca sayfaya ve gruba da sahip. İnsanları bir araya getiren bu sayfalarda zaman zaman kullanıcı hesapları gibi güvenlik açıklarının kurbanı oluyor.

Bugün yüz binlerce beğeniye sahip markalara ait sayfaların çalındığını görmekteyiz. Bunlar bazen sayfalarda yer alan uygulamaların açıklarından yararlanarak, bazen de sayfa yöneticilerinin hesap bilgilerine erişebilmek için hazırlanan kötü amaçlı uygulamalar ile yapılabilmektedir. Aynı zamanda bazı sayfa yöneticileri kendi reklamlarını yapmak için sayfada kişisel profillerini paylaşabiliyor. Bu profillerinde yer e-posta adreslerini ve kişisel bilgilerini öğrenen kimlik hırsızları bu bilgileri ellerindeki şifre programları ile hızlı bir şekilde türeterek basit şifreleri çözebiliyorlar.

Yönetici olduğunuz bir sayfa başkasının eline geçirilip sizi sayfa yöneticiliğinde sildiğinde bunu Facebook’a bildirerek kısa zamanda geri kazanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ilk adım facebook.com/hacked sayfasına giderek hesabınızı güvene almanız olacaktır. Bundan sonraki adımlarda ilk olarak sizden güvenli bir şifre seçmeniz ve kullandığınız mail adresinizi onaylamanız istenmekte. Bir sonraki adımda yakın zamanda kurduğunuz uygulamaların yer aldığı bir liste karşınıza çıkacak ve bunlardan bilginiz dışında yüklenen varsa kaldırma işlemini buradan yapabilirsiniz. Sonraki adımda yönettiğiniz sayfalarda son hareketlerinizin karşınıza gelecek ve burada yöneticilikten çıkarıldığınız sayfanın bilgilerini göreceksiniz. Bu adımda bu isteğiniz dışında yapıldığının talebinde bulunarak yardım sayfasına yönlendirileceksiniz ve ilgili sayfada Başkasının Eline Geçmiş Bir Sayfayı Bildirin bölümünden ele geçirilen sayfanızı seçtiğinizide Facebook tarafından işleme alınıyor.

Bunun sonrasında kısa zamanda Faacebook Topluluk Operatörlerinden yetkili bir kişi talebinizi inceleyerek sayfanın gerçek sahibi olduğunu doğruladığında gerekli düzeltmeleri yaparak sayfanızın geri alınmasında sizlere yardımcı olmaktadır.

GÜVENLİĞİNİZ İÇİN 6 İPUCU

Bu tarz hesap çalınmalarının önüne geçmek için Facebook kullanıcılarına 6 güvenlik ipucunu uygulamalarını tavsiye ediyor. Bunlar sırasıyla şu şekilde;

1. Güçlü bir şifre seçin
2. E-posta hesaplarınızın güvenliğini sağlayın
3. Başkalarıyla paylaştığınız bir bilgisayar kullanırken, işiniz bittiğinde çıkış yapın
4. Bilgisayarınızda virüsten koruma yazılımı çalıştırın
5. İlave güvenlik özelliklerimizi kullanın
6. Herhangi bir şeye tıklamadan veya bir şeyi indirmeden önce düşünün

Ayrıca https://www.facebook.com/update_security_info.php adresinden mevcut hesap güvenliği düzeyinizi görebilir ve hesabınızı daha güvenli hale getirebilirsiniz.

Hesabınızı korumak hakkında daha fazla bilgi almak için https://www.facebook.com/help/security/tips adresi ziyaret edebilirsiniz.

@soykanozcelik | about.me

Önceki ve Sonraki Yazılar