FACEBOOK KULLANICILARINDAN ÖZÜR DİLEDİ

FACEBOOK KULLANICILARINDAN ÖZÜR DİLEDİ

2012 yılında bilgisi olmadan 700.00'e yakın kullanıcıya uygulanan deneyle ilgili Facebook'tan özür açıklaması geldi

DENEY KULLANICILARDAN GİZLENEREK YAPILDI
2012 yılında bir hafta boyunca sürdürüldüğü ortaya çıkan deney için kullanıcıların bir kısmının haber akışında ağırlıklı olumsuz, diğer grup için olumlu hisler uyandıran paylaşımların öne çıkartılması methoduyla uygulandı. Sosyal medyada duyguların yayılımının tespitine yönelik kullanıcılardan habersiz gerçekleştirilen psikolojik test farklı duygulara maruz kalıp kalmamanın gönderi yollama konusundaki etkilerini ölçmeye yönelik yapıldı.
Cornell Üniversitesi araştırmacıları Jeff Hancock, Jamie Elizabeth'in Facebook'un veri analisti Adam Kramer ile uyguladığı deneyin sonuçları Ulusal Bilimler Akademisi Dergisi'nde yayınlanmıştı. Araştırma için  kendi seçici algoritmalarını kullanarak  kontrol grubunun haber akışına ağırlıklı olarak yaşam sevinci aşılayan, olumlu paylaşımlar sunuldu. Deneydeki diğer grubun haber akışlarındaysa arkadaşlarının gönderilerinden yoğun olarak olumsuz duyguların görüntülenmesini sağladı.
PAYLAŞIMLARDAKİ HİSLER BULAŞICI 
Bulgularından çok methoduyla tartışmalara sebep olan deneyde araştırmacıların ulaştığı sonuçlar arasında kullanıcıların ne kadar az olumsuz paylaşıma maruz kalırsa, olumlu paylaşımlarının da o kadar arttığını gösterdi. Olumsuz duyguların sosyal medya yoluyla daha fazla etkisinde kalındığı ve daha hızlı etki gösterdiği de tespit edildi.
FACEBOOK KULLANICILARDAN ÖZÜR DİLEDİ
Veri analisti Adam Kramer kişisel Facebook  sayfasından "Araştırmada anlatılanlar ve neden olduğu gerginlik nedeniyle özür diliyoruz, deney daha iyi bir ürünü sunma amacıyla yaptık" açıklamasının yanı sıra, şirket adına operasyon şefi Sheryl Sandberg'in "kullanıcılarımızı üzdüysek özür dileriz" şeklindeki açıklaması, araştırma için bir özür dilenmediği yorumlarına yol açtı. 
KULLANICI SÖZLEŞMESİ İLE ONAY ALINIYOR
Şirketin açıklamasında, yapılan deneyin yasal olduğu Facebook'a kayıt olurken kullanıcı sözleşmesinde, bu gibi deneyler için hesabın kullanımına yönelik izin alındığı belirtildi. New York Times, Facebook’un özür dilemesine sebep olan ‘veri manipülasyonunun’ Google ve Yahoo gibi şirketler tarafından da yapıldığını iddia etti.

Kaynak:Haber Kaynağı