Eylemcilerden 'Gezi Bostanı'

Eylemcilerden 'Gezi Bostanı'

Taksim’de Gezi Parkı eylemcileri tarafından Gezi Bostanı kuruldu.

Bostana çeşitli sebze, meyve, salatalık ve domates ekilirken, Hatay’da hayatını kaybeden Abdullah Cömert’in de anısı için bostana defne ağacı dikilerek, üzerine fotoğrafının yer aldığı bir madalya takıldı.

Gezi Parkı’na eylemciler tarafından bu seferde 'Gezi Bostanı' yapıldı. Bostana 'Gezi Bostanı' adı verilirken, bostanın olayların ilk gün başlamasına neden olan kepçe ve iş makinelerinin girdiği yere yapılması dikkat çekti. Bostana eylemciler tarafından çeşitli sebze, meyve, salatalık ve domates ekildi. Ayrıca bostanda en çok biber yer alması da bostana mizah duygusu kattı. Hatay’da hayatını kaybeden Abdullah Cömert’in de anısı için bostana bir defne ağacı dikildiği ve üzerine fotoğrafının yer aldığı bir madalya takıldığı görüldü. Su sıkıntısından dolayı bitkilere suyun serum şişesi içerisinden damlama sulama yöntemiyle damla damla verildiği görüldü. Bostana çeşitli sebze, meyve, fide ve çiçek diken eylemcilerin her gün gelip ektikleri bitkileri kontrol ettikleri de öğrenildi.

Gezi Bostanı’yla ilgilenen eylemcilerden Timur Danış, 'Geçen on gün kadar önce herkesin bildiği gibi Taksim Gezi Parkı’nda ağaçların kesilmesi ile ilgili bir direniş başladı. Gaz bombası kullanan polis, arkadaşlarımızı dışarı çıkardı. Bunun üzerine tüm Türkiye buraya gelerek Taksim Meydanı’nı ve Gezi Parkı’nı geri aldı. Tekrar insanların buraya gelmesinden sonra biz buraya 6 arkadaş kazma ve küreği ele alarak tamda ağaçların kesildiği noktada meyve, sebze, salatalık, domates ekmek için bostanı oluşturmaya başladık. Geçen zaman içinde birçok arkadaş tohum ve kazmalarıyla gelip burada ekim yapmaya başladı. Daha sonra ağaçların kesildiği alana da biz sadece malzeme yardımı yaptık. İnsanlar oraya da ekmeye başladılar' dedi.

Gezi Bostanı’yla ilgilenen başka bir eylemci de, Gezi Bostanı’nda birçok sebze meyve ve çam ağacının olduğunu belirterek, 'İnanılmaz derecede biber var. Halk inanılmaz derecede biber getirdi. Bilmiyorum bu neyin tepkisi. Bir bölümde lavanta, biberiye, fesleğen, maydanoz, dereotu gibi sebzeler var, bir tarafta patlıcan, fasulye, kabak gibi sebzeler var. Meşe, incir olmak üzere birçok sebze ve meyve ağacı var. Bunların bir kısmının üzerinde çiçekleri, meyveleri de var. Yavaş yavaş büyüyorlar.Biber gazı yemiş ve gaz toprak tarafından absorbe edilmiş, biz bu toprağı kazarken de bu gazı hissettik, çünkü ciğerlerimiz yandı. Ama keyifliydi' diye konuştu.

‘Aynı zamanda hayatını kaybeden arkadaşımızın anısına defne ağacı dikildi’ diyerek sözlerini sürdüren eylemci, 'İnsanların getirdiği benimde takip edemediğim bir sürü şey var. Biz sadece yer gösteriyoruz, ancak sabah sularken görebiliyoruz. Burada damlama sulama yöntemi dediğimiz teknikle serum şişelerinin içerisinden damla damla su veriyoruz su sıkıntısından dolayı. Buranın yapım aşamasında insanlar sebzelerini, meyve, fide ve çiçeklerini ektikten sonraki günler kontrol ediyorlar, nasıl sağlıklı mı diye. Çocuklar annelerini sabahleyin beni çiçeğime, domatesime, biberime götür diye işin takibindeler. Ağıcını sevenini gördüm. Ağacını dikmiş gelmiş seviyor. İşin bu açısı çok güzel. Bir taraftan da tohumlarına sahip çıkacağını fark ediyorlar. Tohumlar gerçekten geleceğimizdir. Lütfen tohumlarımıza sahip çıkalım' dedi.