Soykan Özçelik

Soykan Özçelik

Evinizdeki Casus!

Devletimizin dolayısıyla hükümetimizin herşeyi bilme-haberdar olma,her özele girme merakı son sürat devam ediyor!

Son olarak Türk Telekom’un, tüm internet protokollerini ve servis sağlayıcılarını kontrol edebileceği ‘gözetim donanımları’ satın aldığı haberleri üzerine 10 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) sert tepki gösterdi.

‘Türk Telekom Anayasal Suç İşliyor’ başlıklı ortak bir bildiri yayınlayan bilişim sektörü dernekleri, şirketin WhatsApp,MSN Messenger,Google+ mesajları ve Skype, Tango görüşmeleri gibi birçok servisi takip etme yetkisi almasıyla temel hakların ihlal edilebileceği uyarısında bulundu.

Tüm internet trafiğini elinde bulunduran Türk Telekom’un gerçekleştirdiği ihalede gözetim donanımları satın aldığı ve vatandaşın bilgisayar ve cep telefonuna dahi sızmayı mümkün kılacak istihbarat ağını kurmayı amaçladığı iddiaları üzerine Türkiye’nin önde gelen bilişim sivil toplum örgütleri ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride “Sistem tüm bu servisleri izleyebilecek, dilediği gibi manipüle edebilecek ve engelleyebilecek yeteneğe sahip olacaktır” denilirken, “Bu konularda suç duyurusunda bulunmaktan, AİHM'e gitmeye kadar her türlü mücadele yöntemini uygulayacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz” ifadelerine yer verildi.

Internet üzerinden aldığımız servis hizmetleri iletişim, haber alma, bilgiye erişme, örgütlenme gibi temel özgürlüklerimizi kullandığımız araçlardır. Alınan bu sistem tüm bu servisleri izleyebilecek, dilediği gibi manipüle edebilecek ve engelleyebilecek yeteneğe sahip olacaktır. Böyle bir sistemin temel hak ve özgürlüklerimiz üzerinde bir tehdit olarak durması kabul edilemez.

Haberleşme gizliliği esastır, haberleşmeyi izlemek ancak yeterli nedenlerle mahkeme kararıyla mümkün olabilir. Tüm bu servislerin de esas olarak bir bir telefon konuşmasından farkı yoktur. Son yapılan düzenlemelerle telefon dinlemeleri zorlaştırılmıştır. Aynı korumanın İnternet üzerinden haberleşme için geçerli olması gerekir. Normal posta hizmetlerinde, mektubun iceriğine bakmak nasıl suçsa, e-postanın içeriğine bakılması, pek çok e-posta Web üzerinden gittiği için HTTP ve HTTPS'nin izlenmesi de suçtur. Bu kapsamdaki izleme çabası da anayasal suç, bunu teşvik eden BTK ve uygulayan TT'nin anasayal suç işlemesi anlamına gelmektedir.

İnternet, Türkiye'de hak ettiği değeri bulamıyor. Kanun yapıcılar, düzenleyici aktörler ekonomi, kamu yönetimi, bireysel gelişim, demokrasinin gelişmesi, toplumun bütünleşmesi, toplumsal denetim, saydamlık, katılımcılık gibi faydalarını görmezlikten geliyor. Günlük siyasi çekişmeler için, muhalefeti bastırmak için, sansür için İnternet korkunç bir denetim ve gözetim ağı haline getiriliyor.

Evet yukarıdaki çekinceler hayata geçerse evlerimizde-işyerlerimizde bulundurduğumuz modemlerimiz birer casusa dönüşecek ve bu altyapıyı bizlere sunan TT bu casusluk hizmetini yaparken cebimizden paralarımızı almaya devam edecek ve özel yada tüm trafiğimizi biryerlere servis edecek yani evimizde yılan besler durumuna düşeceğiz!

Tüm internet kullanıcılarının buna tepki göstermesi ve gerekirse aboneliklerini iptal ederek bu yanlıştan dönmenin yolunu açmalıdır.

@soykanozcelik | about.me/soykanozcelik

Önceki ve Sonraki Yazılar