EVEREST 4 GÜNDE 4 DAĞCININ CANINI ALDI

EVEREST 4 GÜNDE 4 DAĞCININ CANINI ALDI

İki yıldır kimsenin tırmanmasına izin verilmeyen yeryüzünün en yüksek noktası Everest'te sezon ölümlerle açıldı. Dört günde dört dağcı zirvenin eteklerinde can verdi. 30 dağcının ise yüksek irtifa hastalığına yakalandığı bildiriliyor.

Tırmanış sezonunun açıldığı dünyanın en yüksek zirvesi Everest'ten peş peşe ölüm haberleri geldi. Son dört günde dört dağcının yaşamını yitirdiği Everest'te iki kişi de halen kayıp. BBC, zirvede 30 dağcının yüksek irtifa hastalığına yakalandığını aktarıyor.

İki yıllık aranın ardından tırmanışa izin verilen 8848 metrelik zirvede sezon ölümlerle açıldı.
İlk ölüm geçtiğimiz hafta Perşembe günü gerçekleşti. Phurba Sherpa isimli 25 yaşındaki tırmanışçı zirveye 150 metre kala düşerek can verdi. Sherpa'nın hayatını kaybetmesini Everest'teki ana kampın kurtarma lideri Mingma Sherpa duyurdu.
Cuma günü de zirveden ölüm haberi geldi. 36 yaşındaki Hollandalı dağcı Eric Arnold, zirveden dönüş yolunda gece aniden yaşamını yitirdi. Arnold'un kalp krizi geçirdiğinden şüpheleniliyor.
Cumartesi günü ise Avustralyalı kadın dağcı Maria Strydom, zirveyi göremeden son kamp olan Kamp 4'te yüksek irtifa hastalığına yakalanarak öldü. Avustralya'daki Monash Business School'da ekonomi profesörlüğü yapan Strydom tecrübeli bir dağcıydı. Kadın dağcı, daha önce Türkiye'de Ağrı Dağı, ABD'de Denali, Arjantin'de Aconcagua ve Afrika'da en yüksek doruk Kilimanjero'ya tırmanmıştı.
Dağdaki son ölüm pazar günü ikinci kampta yine yüksek irtifa hastalığı nedeniyle meydana geldi. Ekip arkadaşları "Tam olarak ne olduğunu anlayamadık, ani hava değişimiyle bağlantımız koptu" açıklamasını yaptı.
Dünyanın en yüksek zirvesi Everest'e iki yıldır tırmanış izni verilmiyordu. 2015'te Nepal'i yıkan deprem ve 2014'teki dev çığda 16 Şerpa'nın ölmesi üzerine Katmandu hükümeti dağcılara verdiği izni kaldırmıştı. It's really easy to share with others. Click here ...

Kaynak:Haber Kaynağı