EV ALACAKLAR BU HABERİ OKUSUN

EV ALACAKLAR BU HABERİ OKUSUN

Türkiye'de emlak fiyatlarındaki artış hızı dünya sıralamasında üst sıralara çıkt

Türkiye'de emlak fiyatlarındaki artış hızı dünya sıralamasında üst sıralara çıktı. Türkiye, Uluslararası Para Fonu'nun "Küresel Konut İzleme" sitesinde yapılan emlak fiyatlarındaki gelişmeler sıralamasında 9. oldu.

Yüksek banka faizler ve toplumsal olayların etkisi ile emlak fiyatlarında son 1 yılda büyük artışlar meydana geldi. Fiyat artışlarının yanı sıra 1 milyona yaklaşan arz fazlası da emlak sektörünü zora soktu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksi Mart ayı verilerine göre, 2014 yılının Mart ayında 2013 yılı Mart ayına göre yüzde 0.84 artış gösterdi. Rakam, endeks olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13.10, reel olarak da yüzde 4.3 yükseldi.

IMF'nin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), emlak analiz sitesi Haver Analytics ve kendi verilerini kullanarak hazırladığı Küresel Konut İzleme verilerine göre, son bir yıllık dönemde Türkiye reel yüzde 7.0 yükselme ile konutta en çok fiyat artışının yaşandığı dokuzuncu ülke oldu.

IMF'nin verilerine göre, emlak fiyat artışlarında ilk sırayı Filipinler aldı. Filipinler'i sırasıyla, Hong Kong, Yeni Zelanda, Çin, Brezilya ve Malezya izledi. IMF küresel konut fiyatları artış sıralamada ABD, Türkiye'nin ardından 10. sırada yer aldı.

İlk iki sırada yer alan Filipinler ve Hong Kong'da artış yüzde 10'un üzerinde gerçekleşirken, Yeni Zelanda ve Çin'de artış yüzde 9.0 seviyesinde oldu. Brezilya'da artış yüzde 8.0 seviyelerinde kaldı. Türkiye ve ABD'deki fiyat artışları da küçük fark ile yüzde 7.0 oldu.

EN ÇOK FİYAT DÜŞÜŞÜ HİNDİSTAN'DA

Raporda emlak fiyatlarının düştüğü ülkelere de yer verildi. Buna göre emlak fiyatlarında ki en büyük düşüş yüzde 9.0 ile Hindistan'da gerçekleşti.

Hindistan'ı sırasıyla yüzde 7.0 düşüşle Yunanistan, yüzde 6.5 düşüşle İtalya, Hırvatistan ve Kıbrıs, yüzde 6.0 düşüş ile Rusya, yüzde 5.0 ile İspanya ve Hollanda, yüzde 3.5 oranıyla Slovakya ve Macaristan izledi.

"FİYATLARIN NEREDE DURACAĞI BELİRSİZ"

Küresel emlak fiyatlarındaki gelişmeleri değerlendiren Uluslararası Para Fonu (IMF) İdari Direktör Yardımcısı Min Zhu, başta Asya ve Latin Amerika’daki birçok gelişmekte olan ülkede, konut kredilerinin ve buna bağlı olarak konut fiyatlarının hızla yükselmekte olduğuna dikkat çekti.

Özellikle, bu ülkelerdeki kent merkezlerinde fiyatların çok daha hızlı yükseldiğine dikkat çeken Min Zhu, "Kriz sonrasında konut piyasasında iyileşme genel anlamda olumlu bir gelişme olarak kabul edilse de, nerede duracağı kestirilemeyen bir fiyat artışı dalgasına karşı önlemlerimizi almalıyız" uyarısında bulundu.

"KAR MARJLARININ YÜKSEK OLMASININ ETKİSİ"

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, Türkiye'deki emlak fiyatları artışlarında, ekonomideki gelişmelerin yanında enerji fiyatlarındaki artışın etkisi olduğunu belirterek, "Enerji piyasasındaki artış inşaat malzemelerini etkiliyor; bu da ister istemez emlak sektörüne yansıyor" dedi ve ekledi:

"Kredi faizlerinin düşük ya da yüksek olması fiyatları etkileyen ikinci büyük faktör. Bu zaman kadar üretilen konutlar zaten orta ve üste gelir grubuna yönelik. İstanbul'da üretilen konut sayısı Türkiye'nin 5/1'inin oluşturuyor ve İstanbul'da 250 bin üstünde konut stokunun olduğunu biliyoruz. Döviz fiyatları, enerji, arsa üretimi konusunda ki sıkıntılar ve kar marjlarının yüksek olmasının etkisiyle emlak fiyatları yükseltiyor."

EV ALACAKLAR BU HABERİ OKUSUN

Kaynak:Haber Kaynağı