Ethem Sarısülük'ün ailesinin itirazı reddedildi

Ethem Sarısülük'ün ailesinin itirazı reddedildi

Polis '37 taşla' hafif yaralanmış

37 taş darbesi aldığı belirtilen Sarısülük'ün katil zanlısı polisin hafif yaralandığı belirlendi. Mahkeme, polisin serbest bırakılmasına yapılan itirazı da reddetti.


Gezi Parkı eylemlerine Ankara ’da destek vermek için yapılan gösteride polis kurşunuyla öldüğü öne sürülen Ethem Sarısülük ’ün ailesinin, katil zanlısı polis memuru A.Ş.’nin serbest bırakılmasına yaptığı itirazı mahkeme reddetti. Şüpheli polis tutuksuz yargılanacak. Bu arada 37 taşla yaralandığı belirtilen A.Ş.’yle ilgili hastane raporunda, polisin ‘basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif’ şekilde yaralandığı belirtildi. 
Sarısülük’ün ölümüyle ilgili savcılığa ifade veren polis A.Ş. mahkemece ‘eylemi meşru müdafaa sınırları içerisinde kaldığı’ gerekçesiyle serbest bırakılmıştı. Soruşturma savcısı bu karara itiraz etmezken, Sarısülük ailesinin avukatları polisin tutuklanmasını istemişti. Bu talebi üst mahkeme sıfatıyla değerlendiren Ankara 8. Asliye Ceza Mahkemesi, ‘ailenin itiraz hakkı’ olmadığı gerekçesiyle başvuruyu reddetti. Kararda şöyle denildi: “CMK 234. maddesi soruşturma evresinde mağdur ve müştekilerin haklarını tek tek saymıştır. Bu haklar arasında salıverme kararına itiraz hakkı yoktur. İkinci olarak salıverilme kararına ancak cumhuriyet savcıları itiraz edebilir.” Sarısülük ailesinin avukatlarından Eylem Hakverdi verilen karara tepki göstererek “Biz ailenin avukatları olarak bu dosyada tarafız. Verilen karar silahların eşitliği ilkesine aykırıdır. Yasada bizim itiraz yetkimizin olmadığına dair açık ifade yoktur” dedi. 

Hafif yaralanmış 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve A.Ş’nin tutuksuz yargılanmasına karar veren mahkemenin hâkimi, polisin 37 taşla yaralandığını açıklamıştı. A.Ş.’yle ilgili hastane raporu ise polisin sadece dirseğinden, bileğinden ve elinden yaralandığını ortaya koydu. Raporda A.Ş’nin ‘basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif’ şekilde yaralandığının altı çizildi.

Normal mahkemede ilk tutuklama
Öte yandan, Ankara’da Gezi Park eylemleri nedeniyle normal savcılık tarafından sürdürülen soruşturmada ilk defa tutuklama çıktı. ‘Görevi yaptırmamak için direnme’ , ‘2911 Sayılı Kanuna muhalefet’, ‘Kamu görevlisine hakaret’ suçlarından sürdürülen soruşturmada Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesi, savcının itirazı üzerine daha önce serbest bırakılan şüpheli Ufuk B.’nin tutuklanmasına karar verdi.