Ethem Sarısülük davası: Bilirkişi raporu sanık ifadesini yalanlıyor

Ethem Sarısülük davası: Bilirkişi raporu sanık ifadesini yalanlıyor

Ankara’daki Gezi eyleminde polis memuru Ahmet Şahbaz tarafından vurularak öldürülen Ethem Sarısülük davasında hazırlanan iddianamede sanığın Ethem’e doğrudan hedef alarak ateş etmediği savunulmuştu.
 
İddianamede “Şüphelinin kendisine saldırıda bulunan gösterici gruba karşı tabancasını çekerek havaya uyarı atışı yaptığı sırada 3. atışı yapmak isterken dönüp kaçmaya çalıştığı esnada, omuz hizasından yukarıda tuttuğu tabancasının dönme hareketinin etkisi ile yere paralel hale gelmesi ve o konumda iken atış yapması sonucu Sarısülük’ün yaralanmış olması ile atış öncesi ve atış esnasından şüphelinin vücudunun muhtelif yerlerine isabet eden taşlar dikkate alındığında şüphelinin meşru savunma sınırını kasten aştığının söylenemeyeceği, sınırın kasıt olmaksızın aşıldığı anlaşılmıştır.” denilmişti.
 
BİLİRKİŞİ RAPORU YALANLIYOR
 
Ethem Sarısülük’ün ailesinin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden aldığı yeni bilirkişi raporundaki bulgular ise sanık ifadesini ve iddianamedeki bazı bilgileri yalanlar nitelikte. Rapora göre polisin elinde silahla göstericilerin üzerine gittiği ve taşların çoğunun da isabet etmediği belirtiliyor. Rapor, olay anında çekilen görüntülerden elde edilen 22 fotoğrafın incelenmesiyle hazırlandı.
 
Ailenin avukatı Kazım Bayraktar raporu, “Bu rapora göre polis, göstericilerle yüz yüze geldiğinde silahı çekmiyor. Geriden çekmiş halde, elde silah göstericilerin üzerine gidiyor. Silahla ileri doğru fırlıyor. Raporla savcının iddianamesi de taş yağmuru iddiası da çürütüldü. Taşların çoğu ıskalamış” sözleriyle değerlendirdi.
 
Ethem’in ağabeyi Mustafa Sarısülük ise, “Cinayetin üzerini kapatmak için ‘Polisin eline taş geldi’ ya da ‘Üzerine onlarca taş yağdı’ gibi ifadeler kullanılıyor. Bu araştırmayla bu çürütüldü” diye konuştu.
 
AHMET ŞAHBAZ NE DEMİŞTİ
 
Sanık polis memuru Ahmet Şahbaz ifadesinde “Göstericilere gereken müdahaleyi yapmak üzere amirlerim tarafından Güvenpark civarında görevlendirilmiştim. Müdahale devam ederken olayın çok kızıştığı bir noktada, göstericiler tarafından sıkıştırıldım. Burada 15-20 kişilik bir grup tarafından yoğun şekilde taş atışına maruz kaldım ve öleceğimi düşündüm. Ayağa kalkarak göstericinin bir tanesine tekme ile vurdum. Ancak grup üzerime doğru gelmeye devam edince kendimi korumak kastı ile silahımı çektim. Önce namluya mermi sürmedim. Fakat saldırı devam edince silahımın ağzına mermi verdim. Ve namlusunu yere doğru tuttum. Daha sonra namluyu omuz hizamın üzerine kaldırdım ve havaya doğru 3 el ateş ettim. O sırada yoğun şekilde taş atışına maruz kalmıştım. Aldığım darbeler stabilitemi bozmuş olabilir. Bileğime gelen taş nedeniyle namlunun pozisyonu değişip maktulün kafasına doğru yönelmiş olabilir.” demişti. Ancak kendisine ve özellikle bileğine taş isabet etmediği bilirkişi raporu ile saptandı. Ahmet Şahbaz’ın göstericiler tarafından sıkıştırıldığını iddia ettiği anlara ait görüntülerde göstericilerin üzerine gidip, aralarında mesafe olmasına rağmen uzaklaşmak yerine yerde olan bir göstericiyi tekmelediği ve silahına davrandığı görünüyor.
 
YARGILAMA İZİN YOK DİYE DURDURULMUŞTU
 
Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık polis memuru hakkında açılan davanın “yargılama izni alınmadan” açıldığı gerekçesiyle yargılamanın durmasına ve “gereğinin yerine getirilmesi için dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine” karar vermişti. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Ethem Sarısülük'ü öldüren polis memuru Ahmet Şahbaz hakkında açılan davada "yargılamanın durmasına" karar veren 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını bozdu. Ahmet Şahbaz'ın yargılanması Ankara Valiliği'nden izin alınmadan  sürdürülecek.