ET KAÇAKÇILIĞINDA 8 GÖZALTI

ET KAÇAKÇILIĞINDA 8 GÖZALTI

İşte son gelişmeler

MERSİN'de gümrüklü antrepolara yönelik başlatılan ithal kırmızı et kaçakçılığı ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 8 kişi, adliyeye sevk edildi. 4 antrepoda sayım devam ederken, kaçakçılığın nasıl yapıldığına yönelik araştırma çok yönlü devam ediyor.

Soruşturma kapsamında Mega isimli antreponun sahibi İnanç Ersoy, ithalatçı firmanın sahibi Suat Güneş ile isimleri açıklanmayan 6 kişi gözaltına alındı. 8 şüpheli, sorgularının ardından Mersin Adliyesi'nde soruşturmayı yürüten savcıya ifade vermeye başladı.

IRAK'A GİDERKEN TÜRKİYE'DE SATILDI

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin bizzat el koyduğu ve "2012- 2013 yılları ortalaması, kaçak et tespiti 300 ton civarında idi. Bir defada 1044 ton kaçak et tespit edilmesi bu anlamda kayda değerdir" sözleriyle vurgunun boyutunu açıkladığı ithal kırmızı et kaçakçılığı, 4 Ekim'de alınan bir istihbarat üzerine başlatılan soruşturmada ortaya çıktı.

Yapılan çalışmalarda elde edilen bilgilere göre Irak'a gitmesi gereken kırmızı et, merkezi Hatay'da faaliyet gösteren Suat Güneş'in sahibi olduğu Güneş Dış Ticaret firması tarafından Arjantin ve Paraguay'dan Mersin'e getirildi. Resmi belgelerde Türkiye'den transit geçiş işlemine tabi tutulan ithal kırmızı et, İnanç Ersoy'un sahibi olduğu Çay Mahallesi'nde yer alan Mersin'in eski Gümrük Müdürlerinden emekli Doğan Kanmaz'ın da yüzde 25 hissesi bulunan 8 ortaklı Mega isimli antrepoya konuldu. Bunun üzerine Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri operasyon başlattı.

Operasyonda Mega isimli antrepoda yapılan sayımda 1044 ton kırmızı etin kaybolduğu ortaya çıkartılırken, etin tamamının Türkiye'de iç pazara sürülerek büyük rant elde edildiği saptandı.

Kaçakçılar piyasadan tavuk ayağı, tavuk kıyması ve benzeri sakatatı toplayıp, piyasaya sürülen kırmızı etin aynı ambalajında depolara stokladı. 1044 ton kırmızı ete karşılık bu ürünleri yurtdışına çıkarmak için işlemi başlatıldı. Böylece piyasaya sürülen kırmızı kaçak et yurtdışına çıkarılmış gibi gösterilecekti.

Depoları basan gümrük muhafaza ekipleri depolarda kırmızı et yerine bayat et ve sakatatı buldu.

BAKAN AÇIKLAMIŞTI

Yapılan operasyonun ardından Mersin'e gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, kaçakçılığın boyutunun çok büyük olduğunu belirterek şunları söylemişti:

"Antrepolara konulan gümrük vergisi yüzde 225 olan et iç piyasaya satılarak çok ciddi anlamda rant elde ediliyor. Onun karşılığında bir şeyin çıkartılması gerekiyor. İktisadi değeri olmayan tavuk kırpıntısı ya da bozulmuş tavuk ürünleri dışarı çıkarılıyor. Zaten bu depoda da çıkartılmak amacıyla bin tona yakın kırpıntı tavuk ve iktisadi kıymeti olmadığını düşündüğümüz tavuk kıyması gibi gözüken mallar da bulundu."

Kaynak:Haber Kaynağı