ESKİ İNGİLTERE BAŞBAKANI'NA KADDAFİ SORUŞTURMASI

ESKİ İNGİLTERE BAŞBAKANI'NA KADDAFİ SORUŞTURMASI

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'ın, devrik Libya lideri Muammer Kaddafi'yi kurtarmaya yönelik gizli bir girişimde bulunduğu iddia edildi.

Sözcü'de geçen habere göre İngiliz Times gazetesinin manşetten verdiği habere göre, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair hakkında, devrik Libya lideri Muammer Kaddafi’yi kurtarmaya yönelik gizli bir girişimi nedeniyle soruşturma açılabileceği belirtiliyor. Tony Blair’in, İngiltere Parlamentosu’nun alt kanadı olan Avam Kamarası’nın dış ilişkiler komisyonunda ifade vermesi istendi.

İDDİALAR 10 EYLÜL’DE ÇIKACAK KİTAPTA DA VAR

Gazeteye konuşan bazı milletvekilleri, eski İngiltere Başbakanının müttefiklerin Libya’yı bombalaması öncesi neden Muammer Kaddafi’yi kurtarmaya çalıştığına yönelik iddialar ile ilgili olarak parlamentoyu bilgilendirmesi gerektiğini söyledi. Söz konusu iddialar, 10 Eylül’de piyasaya çıkacak olan İngiltere Başbakanı David Cameron’ın görevdeki ilk beş yılını konu edinen “Cameron at 10″ (Başbakanlık konutunda Cameron) adlı kitapta da yer alıyor.

İddialara göre, Tony Blair 2011′de Libya’ya yönelik askeri harekat sürerken Cameron’ın ofisini aramış. Kaddafi’ye yakın kilit önemde bir kişinin kendisiyle temasa geçtiğini ve dönemin Libya liderinin anlaşmaya varmak istediğini söylemiş. Ancak Başbakan Cameron konuyu pek önemsememiş.

kaddafinin-meshur-cadiri,nvdeuj7eueaytd7geb2gmg.jpg

“İFADE VERMEYE ZORLANMALI”

İktidardaki Muhafazakar Parti’nin milletvekillerinden Daniel Kawczynski konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Blair’i “kirli ve sorumsuzca” bir yaklaşım sergilemekle suçluyor. Avam Kamarası Dış İlişkiler Komisyonu üyesi olan Nadhim Zahawi de eski başbakanı komisyonda ifade vermeye zormaları gerektiği görüşünde. Söz konusu komisyon halen İngiltere’nin Libya’daki askeri operasyonunu soruşturuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı