ESKİ AKP KURUCUSUNDAN "SURİYE SAVAŞI" AÇIKLAMASI

ESKİ AKP KURUCUSUNDAN "SURİYE SAVAŞI" AÇIKLAMASI

Çok ciddi olan savaş konusunu geçici bir hükümet sırasında ele alınması doğru değil. Türkiye'nin Ortadoğu bataklığına sürüklenmesi bana göre Türkiye'nin felaketi olur.

TBMM Başkanlığına aday olan ile HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek destek istedi.

KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Görüşmeden sonra açıklama yapan Fırat, "AKP iktidarının yeni bir hükümet kurulmadan orduyu Suriye'ye sokma eğilimi var" iddialarını değerlendirmesi istenmesi üzerine "Şu anki hükümet geçici bir hükümet. Türkiye'yi savaşa sokma riskini alabilecek, bir hükümet yok. Çok ciddi olan savaş konusunu geçici bir hükümet sırasında ele alınması doğru değil. Türkiye'nin Ortadoğu bataklığına sürüklenmesi bana göre Türkiye'nin felaketi olur. İçinden çıkılmaz bir hal alır. Gazetelerde okuduğum kadarıyla TSK bu konuyu çok daha aklı selim ,ile bu konuyu irdeliyor. Suriye'ye girmiş olmak yalnızca Suriye'deki gruplarla çatışmayı değil, Rusya'nın, İsrail'in, İran'ın da tutumlarını da değerlendirmek gerekiyor. Böyle bir maceraya da Türkiye'nin girmeyeceğini düşünüyorum" dedi. 

"MHP'NİN BAŞTAN BERİ TAKINDIĞI TAVRI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Görüşmenin verimli olduğunu belirten Fırat, "Geniş tabanlı dört siyasi partinin mutabakatı ile bir Meclis başkanı seçilmesi arzu ediliyor. Ama maalesef MHP'nin baştan beri takındığı tavrı anlamak mümkün değildir. 7 Haziran seçimlerinde milletin verdiği mesajın tam olarak anlaşılmadığı anlamı çıkıyor" diye konuştu. 

"KENDİ GRUBUNUZUN MİLLETVEKİLLERİNE BAŞKASINA OY VERMEYE ALIŞTIRIRSANIZ KONTROL EDEMEZSİNİZ"

Fırat, "Kendi grubunuzun milletvekillerine başkasına oy vermeye alıştırırsanız sonunda fazla kontrol edememe durumu da ortaya çıkar. Bu da bir tehlikedir. Siyasetin cilvelerinden birisidir. İki gün içinde neticelenecek bir seçim" dedi. 

"İLLA İSTİKLAL MARŞI OKUNACAK DERSENİZ O ZAMAN 12 EYLÜL ZİNDANLARINI HATIRLATMIŞ OLURSUNUZ"

Bazı HDP'lilerin Meclis yemin töreninde İstiklal Marşı'nı okumamasını değerlendirmesi istenen Fırat, "İstiklal Marşı'nın sopa ile öğretmenin dayak ile özdeşleştirmenin çok doğru olmadığını görüyoruz. Hiçbir arkadaşımızın İstiklal Marşı ile bayrak ile herhangi bir sorunu yok. İçerik olarak belki karşı çıktığımız noktalar olabilir. Yalnız bunu HDP'li milletvekillerine şeyapmak gerekmez. Diğer siyasi partilerin de zaman zaman İstiklal Marşı'nın içeriği ile ilgili söylemleri olmuştur. Tasvip etmediği cümleler olmuştur. Ama İstiklal Marşı'nı bugünün şartları içerisinde değil, o günkü şartlar içerinde yazılmış olduğuna bakmak lazım. Herkesin sesi çok güzel değil, herkes de müziğe çok fazla aşina değil. Benim gibi. Mühim olan ona karşı saygı duruşunda bulunmaktır. İlla İstiklal Marşı okunacak derseniz o zaman 12 Eylül zindanlarını hatırlatmış olursunuz" diye konuştu. 

"ŞU ANKİ HÜKÜMET GEÇİCİ BİR HÜKÜMET TÜRKİYE'Yİ SAVAŞA SOKMA RİSKİNİ ALABİLECEK, BİR HÜKÜMET YOK"

AK Parti iktidarının yeni bir hükümet kurulmadan orduyu Suriye'ye sokma eğilimi var" iddialarını değerlendirmesi istenen Fırat, "Şu anki hükümet geçici bir hükümet. Türkiye'yi savaşa sokma riskini alabilecek, bir hükümet yok. Çok ciddi olan savaş konusunu geçici bir hükümet sırasında ele alınması doğru değil. Türkiye'nin Ortadoğu bataklığına sürüklenmesi bana göre Türkiye'nin felaketi olur. İçinden çıkılmaz bir hal alır. Gazetelerde okuduğum kadarıyla TSK bu konuyu çok daha aklı selim ile bu konuyu irdeliyor. Suriye'ye girmiş olmak yalnızca Suriye'deki gruplarla çatışmayı değil, Rusya'nın, İsrail'in, İran'ın da tutumlarını da değerlendirmek gerekiyor. Böyle bir maceraya da Türkiye'nin girmeyeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı

Kaynak:Haber Kaynağı