ESAD:Terör Komşu Devletlere Yayılabilir

ESAD:Terör Komşu Devletlere Yayılabilir

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, AFP ajansına verdiği uzun mülakatında Suriye'de devam eden iç savaş ve başlanması planlanan barış görüşmeleri ile ilgili görüşlerini aktardı.. Esad'ın Türkiye ile ilgili söylediği inanılmaz sözleri aktarıyoruz..


TÜRKİYE TERÖRÜ DESTEKLİYOR


Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar el Esad AFP ajansına verdiği mülakatta; Suriye'nin Cenevre II Konferansından beklentisinin; özellikle terörü destekleyen Türkiye, Suudi Arabistan ve diğer devletler olmak üzere bu desteklerini kesmelerine zorlanmaları ve terörle mücadelede açık ve net bir sonuçlar üretmesi olduğunu belirtti.

AFP ile mülakatında Cumhurbaşkanı el Esad; Suriye'ye yönelik savaşın iki aşamalı olduğuna dikkat çekti. İlk aşamanın başlangıçta Suriye devletini birkaç hafta yada birkaç ay önce düşürmek için planlandığına işaret eden el Esad; Suriye halkının bu aşamada zafer elde ettiğini söylemenin mümkün olduğunu belirtti.

El Esad ikinci aşamanın ise günümüzde karşı karşıya olduğunuz terörle mücadele olduğunu ifade ederken, bunun henüz sona ermediğini, sona ermeden de zaferden söz etmenin mümkün olmadığını söyledi. Bunun için terörün bertaraf edilmesi gerektiğini belirten el Esad bu bağlamda da önemli ilerlemelerin kaydedildiğini ifade etti. El Esad terörle mücadelede önemli başarılar ve ilerlemelerin kaydedilmesine rağmen zaferin yakın olduğunu söylemenin zor olduğunu, bu gibi çatışmaların da uzun bir zamana ihtiyacı olduğunu ifade etti.

TERÖR KOMŞU DEVLETLERE YAYILABİLİR

Mülakatın başında Cenevre II Konferansına yakın bir zamana denk gelmesi itibarıyla mülakatın önemine dikkat çeken AFP; Suriye'nin bu konferanstan beklentisine ilişkin soruyla başladı.

Bu soruya cevabında el Esad Cenevre II Konferansının terörle mücadele ve teröre desteğin kesilmesi gibi konularda açık ve net sonuçlar üretmesi gerektiğini vurguladı. El Esad terör örgütlerine silah ve para desteğinde bulunan özellikle Suudi Arabistan ve Türkiye'nin yanı sıra bu terör örgütlerine siyasi örtü teşkil eden Batılı kimi devletlerin bu desteklerini kesmeleri yönünde zorlanmalarına ilaveten terörle mücadelede açık ve net sonuçlar vermesi önemini ifade etti.

Terörle mücadelede haricinde çıkacak herhangi bir siyasi sonucun işe yaramayacağına dikkat çeken el Esad; terörün komşu devletlere de yayılabileceğine vurgu yaptı.

KARŞI TARAFTA KİM OLACAK BELLİ DEĞİL

Müzakerelerde karşı tarafta kimin olacağının yada Cenevre II’ye kimlerin katılacağının henüz belli olmadığına işaret eden el Esad; mevcut süreç içinde Suriye hükümeti ile müzakerelere oturan bir çok tarafın daha önce mevcut olmadığını, kriz süresince yabancı istihbarat cihazları tarafından yaratıldıklarını belirtti.

Sözlerine devam eden el Esad Türkiye, Fransa, İngiltere, Katar, Suudi Arabistan ve daha birçok devletin yarattıkları bu taraflarla müzakerelere oturmanın bu ülkelerle müzakerelere oturma anlamına geldiğine dikkat çekerken, bu devletlerin de Suriye'deki krize çözümün bir parçası olmalarının mümkün olmadığını vurguladı.

Buna rağmen Suriyeli yurtsever muhalif güçlerin bulunduğunu ve bunlarla müzakerelere oturmanın mümkün olduğunu belirten el Esad; Suriye'nin geleceğinin bu güçlerle tartışılabileceğini, devlet yönetimi ve idaresinde ortak olabileceklerini söyledi.

TÜRKİYE SURİYEDE AKAN KANA KATKIDA BULUNUYOR

Suriye’nin Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye ile barışmasının mümkün olup olmadığı konusunda ise El-Esad, politikaların ilkeler ve çıkarlara göre değiştiğini, Suriye’nin bu ülkelerle çıkar ilişkisi bulunmadığını çünkü bu ülkelerin terörü desteklediklerini söyleyerek söz konusu ülkelerin Suriye kanlarının akıtılmasına katkıda bulunduğunun altını çizdi.

Çıkarlar konusunda ise Suriye halkının tüm olanlardan sonra ve Suriye’de dökülen kanların ardından bu ülkelerle çıkarlarını paylaşmayı kabul edip etmeyeceği sorusunun sorulması gerektiğini dikkat çekerek Suriye halkının yerine karar vermek istemediğini bildirdi.

El-Esad sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye halkı bu ülkelerle ortak çıkarları olduğuna inanırsa ve bu ülkeler politikalarını değiştirip teröre desteğini sonlandırırsa ilişkilerin yeniden kurulmasını kabul edebilir.

OSMANLI ERMENİLERİ KATLETTİ

Cumhurbaşkanı el-Esad, beş asır önce Avrupa’nın yaşadığı Ortaçağ dönemini, yeni çağda Osmanlıların Ermenilere karşı işlediği, Suriye ve Türkiye’de bir buçuk milyon Ermeni ve yarım milyon Süryani Ortodoks’u katlettiği katliamları hatırlatan vahşet düzeyindeki insanlık dışı terörün yaşadığı en zor durum olduğunu belirtti. 

SANA: Suriye Arap Haber Ajan