'Ertesi gün hapı'nda iyi haber!

'Ertesi gün hapı'nda iyi haber!

Sağlık Bakanlığı ile görüşen Türk Eczacıları Birliği açıkladı: ‘Reçetesiz ilaç yasağı’ ertesi gün haplarını kapsamıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın her türlü ilacın reçetesiz satışını yasaklamasının ardından gündeme gelen ‘ertesi gün’ hapları konusuna Türk Eczacıları Birliği (TEB) açıklık getirdi. Sağlık Bakanlığı ile görüşen TEB, “ertesi gün hapı” konusunda öncekinden farklı bir uygulamanın söz konusu olmayacağını açıkladı.

Diğerleri için geçerli

TEB’in açıklamasına göre ertesi gün hapı reçetesiz alınabilecek ancak soğuk algınlığı ve grip tedavisinde kullanılan pek çok ilaç için reçete zorunlu. Bu uygulama nedeniyle vatandaş basit bir soğuk algınlığında dahi hekime gitmek, reçete yazdırmak dolayısıyla da hem muayene hem de reçete katkı payı ödemek zorunda kalacak.

Bu uygulama ‘hem hekim ve hastanelerin yükünü arttıracağı hem de vatandaşın 2 liralık soğuk algınlığı ilacı için 15-20 lira muayene ve katkı payı ödemesine yol açacağı endeşesiyle tartışma konusu. Eski TEB Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, “Bu sorun nasıl çözülebilir” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bunun iki yöntemi var. İlki basit hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçları reçeteli ve reçetesiz şekline çevirmek. Bir değer yol da reçeteli reçetesiz ilaç ayrımı yapmak. Ya da bazı ilaçlara hem reçeteli hem de reçetesiz satılabilecek şekilde ruhsat verilebilir. ”