Ertesi gün hapı da yasak!

Ertesi gün hapı da yasak!

Piyasada "ertesi gün hapı" olarak bilinen ilacın, eczanelerde satışının yasaklandığı ortaya çıktı!

Piyasada "ertesi gün hapı" olarak bilinen "Norlevo" adlı ilacın ve türevlerinin, eczanelerde satışının yasaklanarak reçeteye bağlandığı ortaya çıktı. Tecavüz ya da korunmasız cinsel birlikteliklerin ardından alınan bu hap istenmeyen gebeliklerin önlenmesi amacıyla kullanılıyordu. 

Halk TV'de Lale Özan Arslan'ın sorularını yanıtlayan CHP Manisa Milletvekili Dr. Özgür Özel, yeni düzenlemeyle "Ertesi gün hapının reçeteye bağlandığı" kararının alındığını doğruladı.

Bu ilacın reçeteye bağlanması, kadınların korunmasız cinsel ilişkilerden sonra kaza sonucu oluşabilecek gebeliklerde zorla gebe kalması anlamına geliyor. Kaza sonucu ya da tecavüz sonucu istenmeyen gebeliğin önlenmesi durumlarında kullanılan ilaç, ezcaneden rahatça satın alınabiliyordu.

Korunmasız cinsel ilişki sonrasında ilk 72 saat içinde kullanılması gereken ilaç mümkün olduğunca erken alındığında istenmeyen gebelikleri engellemede kadınların birinci tercihi olarak başvurduğu bir yöntemdi.

Sosyal medyada da sert tepki çeken bu karar; ilacın reçeteye bağlanması sonucunda kadınların kendi bedenlerine ilişkin kararı yine devletin onlar adına vermesi ve istenmeyen gebeliklerde kadınları fiili olarak doğurmaya zorlamak olarak yorumlandı.

DÜŞÜK YAPMA ETKİSİ OLAN MİDE İLAÇLARINI BİLE TOPLADILAR

Bunun yanında, "düşük yapma" etkisi olduğu bilinen mide ilaçlarının da piyasadan çekildiği öğrenildi.

Konuyu www.gercekgundem.com 'a da değerlendiren CHP Manisa Milletvekili Dr. Özgür Özel; kararın kürtaj yasağıyla aynı olduğunu, kürtajın da fiilen AKP hükümeti tarafından yasaklandığını söyledi. Özel, bu yeni düzenlemeyle AKP'nin kadınların bedenlerine ilişkin bir müdahelede daha bulunduğunun altını çizdi.