ERMENİSTAN'DAN AZERBAYCAN İÇİN BUGÜN BİR SAVAŞIN İÇİNDEYİZ AÇIKLAMASI

ERMENİSTAN'DAN AZERBAYCAN İÇİN BUGÜN BİR SAVAŞIN İÇİNDEYİZ AÇIKLAMASI

Rusya ve Ermenistan, ülkeler arasında ortak hava savunma sistemi oluşturulmasını öngören bir güvenlik anlaşması imzaladı.

Ermenistan'dan, 'Azerbaycan ile ateşkes sürecinin sona erdiği' açıklaması geldi.
Azerbaycan ve Ermenistan Cumhurbaşkanları İlham Aliyev ve Serj Sarkisyan'ın İsviçre'de yaptıkları görüşmede, iki ülke arasında tartışma konusu olan Dağlık Karabağ bölgesinin geleceğiyle ilgili hiçbir sonuç alınamamıştı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Artsrun Hovhannisyan, ''Bugün bir savaşın içindeyiz. Savaş kelimesini kullanmak zorundayız çünkü ortada ateşkes kalmadı... Azerbeycan tank, havan topu, uçaksavar gibi varolan tüm silahları kullanıyor'' dedi.

"ERMENİSTAN ÇEKİLMEK ZORUNDADIR"

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hikmet Hacıyev de ''Ateşkes, Ermeni güçlerinin Azerbaycan'daki yasadışı varlığı nedeniyle bozulmuştur. Ermenistan ele geçirdiği topraklardan çekilmek zorundadır. Ancak bu sayede bölgede sürdürülebilir barıştan söz edilebilir'' dedi.

Bölge de bu gelişmeler yaşanırken Rusya Ermenistan'la savunma anlaşması imzaladı.

Anlaşma, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ermeni mevkidaşı Seyran Ohanyan tarafından Moskova'da imzalandı.

Bu arada Rusya, Ermenistan'ın yanı sıra Kırgızistan ve Tacikistan'la da ortak bir hava savunma sistemi üzerinde çalışıyor. Rusya, Kazakistan ve Belarus'un hava savunma sistemleri ise 2013'te imzalanan bir anlaşmanın ardından birleştirilmişti.

Diğer taraftan Şoygu, Moskova'da Ermeni mevkidaşının yanı sıra Azerbaycan, Tacikistan, Kazakistan ve Kırgızistan savunma bakanlarıyla da görüştü.

'KAZAKİSTAN'A S-300 TESLİMATINI TAMAMLADIK'

Şoygu bu görüşmelerin ardından yaptığı açıklamalardan birinde, Kazakistan'a S-300 savunma sistemi teslimatını tamamladıklarını ve bunun 'ortak hava sistemi bakımından kilit bir adım' olduğunu belirtti.

'KIRGIZİSTAN ORDUSUNU YENİDEN SİLAHLANDIRIYORUZ'

Bunların yanı sıra Şoygu, Orta Asya'da IŞİD'e karşı koyabilmesi için Kırgızistan ordusunu aktif olarak yeniden silahlandırdıklarını söyledi: "Afganistan'dan gelen tehditlere karşı koyabilmesi amacıyla Kırgızistan ordusunu yeniden silahlandırma planını tamamlamak için mümkün olan her şeyi yapıyoruz."

 

Kaynak:Haber Kaynağı