ERGEN ÇOCUKLARI OLAN OKUSUN

ERGEN ÇOCUKLARI OLAN OKUSUN

"Ergenlik döneminde günün en önemli öğünü olan kahvaltı sıklıkla ihmal ediliyor ya da sağlıksız ürünlerle geçiştiriliyor. Diğer ana öğünlerde ise genellikle fast food türü besinler tercih ediliyor, sebze ve meyve tüketimi azalıyor

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Gastroenterolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Kocamaz, ergenlik döneminde sağlıksız ve düzensiz beslenmenin reflüyü tetiklediğini söyledi.

EV DIŞINDA GEÇEN ZAMAN ARTIYOR

Ergenlik döneminde ebeveyn otoritesinin azalması, ev dışında geçirilen zamanın artması nedeniyle kişilerin beslenme alışkanlıkları ve tüketilen gıda çeşitliliğinin tamamen değiştiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Halil Kocamaz şöyle dedi:

KAHVALTI İHMALE GELMEZ

"Ergenlik döneminde günün en önemli öğünü olan kahvaltı sıklıkla ihmal ediliyor ya da sağlıksız ürünlerle geçiştiriliyor. Diğer ana öğünlerde ise genellikle fast food türü besinler tercih ediliyor, sebze ve meyve tüketimi azalıyor. Ergenlerde besinlerin eksikliği, aşırı tüketilmesi ya da alınan besinlerin dengesiz dağılımı nedeniyle ortaya çıkan birçok hastalık gibi reflü hastalığı da sık görülmektedir."

Mide içeriğinin yemek borusuna, hatta ağza kadar geri gelmesinin reflü olarak tanımlandığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kocamaz şunları söyledi:

"Bu yaş grubunda reflü hastalığı bireylerde göğüs arkasında yanma, ağıza acı su gelme, ağrılı yutma, kanlı kusma, sindirim sisteminde kanama, bulantı, iştahsızlık, astım benzeri yakınmalar, tekrarlayan üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, ses kısıklığı, boğazda kaşıntı hissi gibi çok çeşitli yakınmalar ile belirti vermektedir. Reflü hastalığı tanınıp, tedavi edilmezse istenmeyen ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir."

TEDAVİ İÇİN YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ

Reflünün tedavisinde yaşam tarzı değişikliğinin çok önemli olduğunu belirten Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Kocamaz şöyle konuştu:

"Reflüsü olan okul çağı ve ergen dönemindeki çocuklar sık ve az miktarda beslenmeli, karın ve mide üzerine baskı yapacak sıkı kıyafetler giymemeli, uyumadan en az iki saat önce beslenmeyi durdurmalı, besin değeri olmayan yüksek şekerli sıvılar tüketmemeli ve fastfood tarzı beslenme yerine sağlıklı ev yemekleri tüketmelidir. Aileler çocuklarına sağlıklı sofralar hazırlayarak bu konuda yardımcı olabilirler."

Kaynak:Haber Kaynağı