Erdoğan'ın torunu ABD vatandaşıymış!

Erdoğan'ın torunu ABD vatandaşıymış!

Öğle yemeğinden önce ABD’de açıklamalar yapan Başbakan Tayyip Erdoğan ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden arasından su sızmadı. Liderler nezaket gösterilerinin arasında Suriye'yi kurban ettiler. Erdoğan'ın torununun ABD vat

Açıklamaların merkezinde Suriye rejimine müdahale aranışı vardı. Öte yandan iki ülkenin tarihi dostluklarına değinilen konuşmalarda rutin “misafirperverlik” övgüleri de yerini aldı.

"Ülkelerin iç işlerine karışmamalıyız ama Suriye'de BM göreve"
Tayyip Erdoğan açıklamasında, uzun bir görüşme yaptıklarını ve toplantılarının devam edeceğini belirtti. ABD ve Türkiye’nin tarihi dostluklarına değinen Erdoğan, Sultan Abdülmecid’in ABD yönetimini kıramayarak yolladığı mermer anıttan, Türk askerlerinin öldüğü Kore Savaşı anıtından ve ABD Kongre Binası’ndaki Kanuni Sultan Süleyman portresinden söz etti.

“Suriye, Filistin, İsrail konuları çözülmezse Ortadoğu’ya barış gelmez” diyen Erdoğan, “her ülkenin toprak bütünlüğüne saygı duyulmalı, iç işlerine karışılmamalı” iddiasını takip eden cümlesinde “BM Güvenlik Konseyi’nin önünde tarihi bir görev söz konusu” diyerek Suriye müdahalesinin çağrısında bulunmuş oldu.

“Türkiye’nin dış politikası barış, adalet ve vicdanla düşünme üzerine inşa edilmiştir” diyen Erdoğan, “Boston’da nasıl canımız yandıysa, anneler gününde kadınlara sıkılan kurşunlar ne kadar canımızı yaktıysa Suriye’de de öyle canımız yanmaktadır” sıralamasına Reyhanlı’da yaşananları dahil etmemesiyle dikkat çekti.

John Kerry’e “hastalığımda evime kadar gelme nezaketiyle bizleri çok mutlu etmiştir” diye şükranlarını bildiren Erdoğan, iş adamlarını da unutmadı. “Salonda ABD ve Türkiye’nin saygın iş adamları var, iki ülke arasındaki 20 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ileri taşınmalıdır” diyen Başbakan, sözlerine ABD halkı ve hükümetine şahsı, eşi ve tüm ailesiyle yaptığı ziyaretlerde misafirperver davrandıkları için müteşekkir olduklarını ifade ederek son verdi.

Erdoğan'ın torunu ABD vatandaşı
Joe Biden’ın ABD’de okuyan Türk çocuklarına değindiği konuşmasında, Başbakan’ın çocuklarının da ABD’de okuduğunu, oğullarından birinin doktorasını tamamlamak üzere olduğunu ve bir torununun da ABD vatandaşı olduğunu vurguladı.

Öte yandan, ABD-Türkiye dostluğu konusunda John Kerry de bir klasik olan "Türkiye'de ağırlanmadıysanız gerçek misafirperverliği görmemişsinizdir" ifadelerini, Suriye müdahalesi mutabakatının arasında söylemeyi ihmal etmedi.

Liderler, basın toplantısının ardından öğle yemeğine katıldılar.