ERDOĞAN'IN ŞANGAY BEŞLİSİNE DARBE KARAR

ERDOĞAN'IN ŞANGAY BEŞLİSİNE DARBE KARAR

Erdoğan'ın Shangay Beşlisi olarak anılan Asya Ekonomik Birliğine gireceğiz sözleri böyle havada kaldı.

AKP Bir yandan Şangay 5'lisine girme projeleri açıklarken, diğer yandan anlaşılması güç ekonomik tedbirler almaya başladı. 

ASYA'DAN İTHALAT YAPAN SANAYİCİLER YANDI

Alınan tedbirler bazı otomobil, traktör, jenaratör üretimi yapanların maliyetlerine ciddi bir fiyat artışı getirecek. Çünkü devlet artık bu imalatçıların kullandıkları dizel motorlara fahiş bir gümrük vergisi artışı getirdi. AKP iktidarı devletin artık karşılamakta zorlandığı harcamalarını azaltmak yerine, A'dan Z'ye herşeye zam yapma yolunu seçtiği biliniyor. 
HANİ ŞANGAY 5'LİSİNE GİRİYORDUK

Ancak  açıkladığı bu gümrük vergisi artışında aynı zamanda söylediklerine uymayan bir tuhaflık var. Bilindiği gibi Başta Erdoğan Batı'ya ve Avrupa birliğine rest çekmiş, Rusya ile barışıp ardından, Şangay 5'lisi olarak anılan Başta Çin ve Rusya'nın bulunduğu Asya ekonomi birliğine girme ihtimallerinden bahsetmeye başladı. Batı ülkelerinin pek ciddiye almadığı bu söylemin gerçek olmadığının bir çok kanıtı vardı. 

GAZPROM AKP'YE YAKIN ŞİRKETLERE DAVA AÇTI

Örneğin Rusya'nın dev şirketi "Gazprom" daha dün AKP'ye yakın bir çok gaz dağıtım şirketine dava açtı. Buı günde devlet Dizel motorları gümrüğünü artırıyor. Anlamı ise şu; AKP iktidarının artırdığı gümrük vergisi kapsamı motorların neredeyse tamamı başta Çin olmak üzere, Rusa ve diğer asya ülkelerinde üretiliyor. Gerçi  açıklanan bazı Asya Müslüman ülkeleri bu uygulamanın dışında ama onların üretttiği motorlar zaten Türkiye'de çok fazla tutulmuyor. İşte tuhaflığın ayrıntıları.

BAZI ÜLKELERDEN ALINAN MOTORLARA BAŞLIĞI ATILDI

Bazı ülkelerden yapılan traktör, jeneratör, yarı dizel ve dizel motorlar, elektrik konvertörleri ile çeşitli demir boru ürünlerinin ithalatına ek gümrük vergisi uygulanacak.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan ithalat rejimine ek karar kapsamında, söz konusu ürünlerde ek gümrük vergisi uygulamasından;

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ

BU ÜLKELERE GÜMRÜK VERGİSİ YOK

- Avrupa Birliği ülkeleri,

- Avrupa Serbest Ticaret Alanı ülkeleri (İzlanda, Norveç, Liechtenstein ve İsviçre),

- İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Fas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şİli, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Morityus, Moldova, Güney Kore ve Malezya muaf tutulacak. 

% 21 GÜMRÜK UYGULANACAK

Karar uyarınca, kapsamı kararla belirlenen zirai ve ormancılıkta kullanılan traktörlerin "genelleştirilmiş tercihler sisteminden yaralanacak ülkeler grubu" ve "diğer ülkeler"den yapılacak ithalatına yüzde 21 ek gümrük vergisi tahsil edilecek. 

BU POZİSYONLARIN ÇOĞU ÇİN'DEN GELİYORDU

Bu çerçevede, aynı ülkeler için geçerli olmak üzere, dizel ve yarı dizel motor ithalatı için yüzde 5.8 ile 16.8, sıvı elevatör ithalatı için yüzde 7.3 ve 13, elektrik motorları ithalatı için yüzde 7.3, rotatif elektrik konvertörleri ithalatı için yüzde 93, döküm ve demir boru ithalatı için ise yüzde 30 ek gümrük vergisi alınacak.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı