'ERDOĞAN'IN POLİTİKASINDAN GERİYE SADECE ENKAZ KALDI'

'ERDOĞAN'IN POLİTİKASINDAN GERİYE SADECE ENKAZ KALDI'

ABD'de yayımlanan Foreign Policy dergisi, Türk dış politikasının kısa süre önceye kadar herkesin dilinde olduğunu ancak bugün bu politikadan geriye sadece enkaz kaldığını yazdı.

'Komşularla sıfır sorun' politikası izleyen Ankara'nın yakın bir zamana kadar komşularıyla iyi ilişkiler kurduğunu belirten Foreign Policy yazarı Henri Barkey, "Türkiye, akıllı bir diplomasiyle demokratikleşme ve ekonomik reformlar üzerinden yumuşak güç kullandı. Ankara bu sayede bölgesel çatışmalarda arabulucu rolü oynadı" ifadelerini kullandı
.
‘YANLIŞ HESAPLARIN KURBANI OLDU'
Bu politikadan geriye sadece enkaz kaldığını kaydeden Barkey, şöyle devam etti: "Bu politika, Arap Baharı'ndaki, özellikle de Suriye'deki beklenmedik değişimin ve iç ve dış politikadaki yanlış hesapların kurbanı oldu. Türkiye, ABD, Rusya, AB ve bölgedeki hemen her komşusuyla ilişkilerini bozdu."


'SURİYE HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ'
Henri Barkey, Türkiye'nin politikasında değişiklik yapılmasına neden olan süreci ise, şöyle anlattı:
"2010 yılında Arap Baharı başladığında, Ankara, Türkiye'nin bölgenin en büyük gücü olabileceğine karar verdi. O dönemde dışişleri bakanı olan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Ortadoğu'daki değişim rüzgârını yöneteceğini söyledi. Ancak Mısır'da Müslüman Kardeşler hükümetinin devrilmesiyle Ankara'nın politikası çöktü. Özellikle Suriye'deki Beşar Esad yönetiminin Ankara tarafından desteklenen isyan karşısında gösterdiği direnç, Türkiye'nin dış politikadaki hırslarını yerle bir etti."

Kaynak: Sputnik Türkiye