Erdoğan'ın Oğlunu Kurtarmak İçin  Devlet 1.6 Milyar Dolar Zarar Etti

Erdoğan'ın Oğlunu Kurtarmak İçin Devlet 1.6 Milyar Dolar Zarar Etti

.

BİLAL İÇİN 1.6 MİLYAR ZARAR

Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ı kurtarmak; yolsuzlukları kapatmak için sık sık anayasayı askıya aldırmasının, demokrasiye ve hukuk devletine indirdiği ağır darbelerin bedeli çok ağır çıkıyor. Kurlar nedeniyle devletin 1.6 milyar dolar zarar uğratıldığı hesaplanıyor.
 
Büyük Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu’nun yapıldığı 17 Aralık’ta dolar kuru 2 lira 4 kuruş dolayındaydı. Aradan geçen süre içinde dolar tam 2 lira 30.8 kuruşa yükseldi. Dolayısıyla 17 Aralık’tan bu yana dolar kuru aşağı yukarı 26 kuruş arttı. 

REZERV 103 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ

Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin 17 Aralık’tan önceki haftada 115.1 milyar dolardı. Bankanın geçen perşembe günü döviz kurlarında yaşanan sert artışı engellemek için sattığı dövin miktarının 3-4 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor. Bununla birlikte geçen hafta 106.9 milyar dolar olan döviz rezervleri 103 milyar dolara geriledi. 

Dolayısıyla Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu’nun ardından Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ı kurtarmak; kendisine, bakanlarına ve AKP’ye uzanan yolsuzlukları kapatmak; yeni yolsuzlukların ortaya çıkmasını engellemek için hukukun üstünlüğünü ortadan kaldırmasının, anayasayı askıya aldırtarak demokrasinin olmazsa olmazı olan yargı bağımsızlığına, güçler ayrılığı ilkesine ağır darbe indirmesinin neden olduğu kur artışlarını engellemek için Merkez Bankası’nın sattığı dövizlerin miktarı 12.2 milyar dolar oldu.

Merkez Bankası’nın sattığı dövizlerin toplamı, 17 Aralık öncesindeki dolar kuru dikkate alınırsa tam 24.9 milyar liraya denk geliyor. Satılan bu dövizlerin değeri önceki gün itibariyle değeri tam 28.2 milyar lira. Dolayısıyla, “Oğul Bilal’i kurtarma” ve yolsuzlukları kapatma nedeniyle artan kurları durdurmak için yapılan 12.2 milyar dolarlık döviz satışı nedeniyle devletin uğradığı zarar tam 3 milyar 270 milyon lira. Bunu 17 Aralık öncesi kurla dövize çevirdiğinizde, devletin uğradığı zarar tam 1 milyar 600 milyon dolara denk geliyor.

Erdoğan’ın, oğlunun kurtarmak için devlete ve ülkeye verdiği zarar bununla da sınırlı değil. Döviz kurlarındaki artış nedeniyle Türk Lirası’nda yaşanan devalüasyonun oranı tam yüzde 12.74. Yani Türk Lirası Erdoğan’ın yolsuzlukları kapatmak için yaptıkları nedeniyle tam yüzde 12.74 oranında değer kaybetti. Bir başka deyişle halkın cebindeki paranın değeri bu oranda eridi. Halk, bir ay içerisinde müthiş bir biçimde, tahminen onlarca milyar dolar yoksullaştı. 

Kendini hukukun üstünde gören, ne isterse onun olmasını isteyen, hukuku ve demokrasiyi ayaklarının altına alan bir lider ile bu liderin yaptıklarını sorgulamadan, körü körüne biat eden; bu lidere dur diyemeyen AKP yönetimi, AKP milletvekilleri yüzünden halkın ödediği bedel zamlarla daha da artacak. 

Kaynak:Haber Kaynağı