Erdoğan'ın ' Mal Varlıklarını kaçırıyorlar ' açıklaması ortamı gerdi

Erdoğan'ın ' Mal Varlıklarını kaçırıyorlar ' açıklaması ortamı gerdi

Erdoğan'ın Muş'ta yaptığı açıklamada bazı iş adamlarının mal varlıklarını yurt dışına kaçırma konusu piyasalarda tedirginlik yarattı.

"ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI BASKI YARATABİLİR"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, hafta sonunda yaptığı bir konuşmada bazı işadamlarının varlıklarını yurtdışına kaçırma gayreti içinde olduğunu belirterek, bunların çıkışına asla izin verilmemesi gerektiğini söyledi.
Analistler bunun ileride sermaye hareketlerinde bir kısıtlama anlamına gelebileceğini ve piyasada risk yaratabileceğini belirtiyor.
Bir analist, "Erdoğan'ın açıklamaları piyasa üzerinde baskı yaratabilir, konu takip edilecek" dedi.

ALTIN VE DOLAR

Enflasyon verisi öncesi 3.94 sınırında hareket eden dolar fiyatları, beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisinin hemen sonrasında yatay düzeyde hareket etti. Dolar kuru sonrasında gerileyerek 3.93 seviyesinin altını gördü. Öte yandan Dolar'a bağlı olarak Altın fiyatlarında yükseliş gözleniyor.

0.20 YÜKSELDİ

Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen altının gram fiyatı, önceki kapanışa göre yüzde 0,20 yükselişle günü 161,1 liradan tamamladı.

Gram altın, haftanın ilk işlem gününe yükselişle başlamasının ardından saat 10.10 itibarıyla yüzde 0,2 değer kazancıyla 161,4 lira seviyesinde dengelendi. Aynı dakikalarda Kapalıçarşı'da çeyrek altın 265, Cumhuriyet altını 1.080 liradan satılıyor.

ASYA'DA DÜŞMESİNE RAĞMEN

Asya piyasalarında güne satış ağırlıklı bir seyirle başlayan altının ons fiyatı ise şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 0,5 değer kaybıyla 1.274,2 dolardan alıcı buluyor.

ENFLASYON VERİSİ DOLAR VE PİYASALAR

ABD'de devam eden ve Reza Zarrab'ın tanık olarak yer aldığı davaya ilişkin gelişmelerin baskısıyla geçtiğimiz haftalarda tarihi zirve olan 3.98'i gören gören dolar/TL haftaya 3.93'ün üzerinde başladı. Dolar kuru kritik enflasyon verisi öncesi 3.94 sınırında hareket ederken, verinin hemen sonrasında aynı seviyede seyrini sürdürdü. Dolar/TL ilerleyen saatlerde gerileyerek 3.93 seviyesinin altını gördü.

Dolar/TL saat 10.42 itibarıyla 3.9281 seviyesinde hareket ederken, euro/TL 4.6576 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar ise 1.1845 seviyesindeydi.

ENFLASYON BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE

Kasım ayında enflasyon 1.49 olurken, yıllık 12.98 olarak açıklandı. Piyasa beklentisi TÜFE'nin aylık yüzde 1,08; yıllık yüzde 12,52 artması yönündeydi. Böylelikle enflasyonda 2004 Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeyi görmüş oldu.

ZARRAB DAVASI TAKİP EDİLİYOR

Zarrab, İran için para aklamaya yardım etmekle suçlanan Halkbank yetkilisi Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada ABD savcılarıyla işbirliği yapıyor. Davanın 3 ya da 4 hafta sürmesi öngörülüyor.
Zarrab, New York federal mahkemesinde geçen haftaki sorgusunda Erdoğan'ın İran'ın ABD yaptırımlarını ihlal etme planında bir işleme izin verdiğini iddia etti.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil/bono getirilerinde ise geçen hafta bir toparlanma yaşansa da kısa vadeli tahvil getirileri 2009'dan bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürüyor.
Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 12.34, valörde son işlemde yüzde 12.12 oldu. İki yıllık tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 13.67 seviyesindeydi.

İlgili Haberler