ERDOĞAN'IN KLOZET OLAYINDA SON PERDE

ERDOĞAN'IN KLOZET OLAYINDA SON PERDE

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında süren Altın kaplama klozet olayında son perde

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın maliyeti gizli tutulan saltanat sarayının ayrıntıları şapka fırlattırmayı sürdürüyor. Gazetecileronline sitesinin mimarlar odasına dayandırarak yaptığı habere göre,  Erdoğan’ın Sarayında poz vermeyi en çok sevdiği merdiveni aydınlatan avizelerde, dünyanın en seçkin markasından tam 10 bin kristal kristal kullanıldığı, yapılan ödemenin ise 35 milyon lirayı geçtiği bildirildi.

6 MİLYON YOKSUL VATANDAŞIN EVİNİN AMBÜLÜNE DENK GELİYOR

Bu para, 6 milyon yoksul vatandaşın evini aydınlatan ampulun maliyetine denk geliyor. Mimarlar, Erdoğan'ın sarayındaki tuvaletinin taşının altın kaplama olanından daha pahalı olduğunu açıkladı.

Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi bünyesindeki Kent İzleme Merkezi, bu kez Erdoğan’ın, Kaçak Saray'da konuklarını karşıladığı, 16 Türk devletinin askerlerinin temsili kıyafetlerini giyen askerlerle poz verdiği merdiveni aydınlatan avizelerin maliyetini gündeme taşıdı. 

200 ADET 80 CM ÇAPINDA AVİZE

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın verdiği bilgilere göre; sözkonusu merdiven, her biri özel üretim ve ithal 200 avizeyle aydınlatılıyor. Oda’nın hesaplamalarına bu avizelerin her biri 80 santim genişliğinde ve 250 santimetre uzunluğunda. Avizelerde dünyanın en ünlü mücevher markası sayılan Swarovski’nin ürettiği kristaller kullanılmış. Kristallerin her biri 1.5 santim uzunluğunda, sayısı ise tam 10 bin. 

PIRLANTADAN DAHA DEĞERLİ

Tanesi en az 50 bin Euro’ya mal olan bu avizelerin toplam fiyatı KDV dahil 35 milyon 400 bin liraya ulaşıyor. 

ELEKTRİK PARASI NEDEN REKOR DÜZEYDE GELİYOR

Avizelerin içinde normal konutlarda kullanılan ampuller değil, halojen ampuller tercih edildiğini, bu ampulün normalden daha fazla enerji tükettiğini belirten Candan, maliyete ilişkin olarak, “Biz insaflı davrandık ve en az maliyetle satın alındığını düşünüp, ona göre hesap yaptık. Sonuçta bizi hayretler içerisinde bırakan maliyetle karşılaştık. Bu maliyeti de Kent İzleme Merkezi üyesi iç dekorasyon uzmanlarımız hesaplayıp ortaya çıkardı” dedi.

Sadece tek bir merdiveni aydınlatan avizelerin maliyetini açıkladıklarını kaydeden Candan, “Bunun gibi yüzlerce avize var Kaçak Saray’da. Orada çalışan meslektaşlarımız açıkladığımız maliyetleri, az bularak ‘devede kulak’ olarak nitelendiriyor. Altın, pırlanta ya da gümüş olması önemli değil. Maliyetlerin kendisi zaten altından, pırlantadan daha yüksek ve değerli” diye konuştu.

basbakanlik_sarayi_kristal_avize.jpg

KLOZETLER ALTIN KAPLAMASINDAN DAHA PAHALI

 

Candan, Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yaşanan “altın klozet” tartışmasına ilişkin soruyu, “Biz klozetlerin maliyetlerini daha önce açıkladık. Kaçak sarayda makamına göre 5 ile 10 bin lira arasında değişen fiyatla klozet yapıldığını dile getirdik. 10 bin lira maliyeti olan klozetler 17 Cumhuriyet altınına tekabül ediyor. Yani maliyetin kendisi altından aslında daha değerli” diye yanıtladı.

Saray’ın toplam maliyetlerinin 20 milyar liraya ulaştığını belirten Candan, “İsraf ve lüks artık gizlenemez durumdadır. Oranın lüks ve şatafat içinde olduğu, kristal taşlar gibi parlıyor, gerçektir” diye konuştu.

“MADEM RAHATSIZLAR MALİYETLERİ AÇIKLASINLAR”

Saray’ın “lüks ve şatafat örneği” olduğunu dile getiren Tezcan Karakuş Candan, siyasi tartışmaların bu lüks ve satafatı gölgeleyemeyeceğini vurguladı. Candan, “Madem açıklanan maliyetlerden bu kadar rahatsızlar, o zaman tüm maliyetleri, kalem kalem, faturalarıyla birlikte, hangi marka olduğunu da belirterek kamuoyuna açıklasınlar. Biz de Kent İzleme Merkezi ve Mimarlar Odası olarak onları inceleyip, halka açıklayalım” dedi.

Candan, “Saray’ı denetlemek üzere bilirkişi olarak davet edilirseniz gider misiniz?” sorusunu ise “Her şeyiyle kaçak olan bir yapıya ancak mahkeme kararıyla durum tespiti yapmak için gideriz. Onun dışında meşru görmediğimiz yapıya adım atmayız” diye yanıtladı.

Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre; beçim süreci boyunca tarafsızlığını unutup AKP’nin genel başkanı gibi davranan, miting üstüne miting yapan Erdoğan, şimdi de muhalefete tuvaletten yükleniyor! Sanki muhalefet “Sarayda altın tuvalet var” demiş gibi konuşuyor. Kavga çıkaracak son mermilerini kullanıyor.

DEVLETİN ZİRVESİ TUVALETE EL ATTI

Erdoğan canlı yayında Kılıçdaroğlu’na sert çıktı. “Gelip baksın. Altın klozet varsa istifa ederim. Ne zamandan beri sarayın tuvaletlerini temizledin de biliyorsun” dedi. Dün Cumhurbaşkanlığı’ndan CHP’ye resmi yazıyla davet gitti. Erdoğan’ın avukatı dava açacaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu ise “Ben sarayda değil, valinin konutunda altın klozet var dedim. Kaçak saraya gitmem” diye rest çekti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kocaeli Valiliği görevindeyken, makam tuvaletini altın kaplama yaptırdığı öne sürülen Hatay Valisi Ercan Topaca’yı kastederek, “Bunlar altın klozetli tuvalet kullanıyor” eleştirisini getirdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun "altın klozet"e dair sözlerini, üzerine alındı. Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na davet edip “Altın klozet varsa istifa ederim” dedi. Erdoğan ardından iftira attığı gerekçesiyle Kılıçdaroğlu'na dava açtı.

DÜNYA TASARIM ÖDÜLLÜ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kamuoyunun gündemine giren klozetinin altın olmadığını açıkladı. Klozetin altın olmadığı meçhul, ancak tasarım ödüllü. Bir Türk firmasının, dünyanın en prestijli tasarım ödüllerinden biri olarak bilinen “Reddot Design” ödülünü alan klozeti, konutta kullanıldı. Bu özel klozet alafranga ve alaturka tuvaletin birleşiminden oluşuyor.

EV PARASINA BİR BANYO

Bu arada Cumhurbaşkanlığı çalışma ofisi olarak dekore edilen Vahdettin Köşkü’ndeki banyo malzemelerinin bedelinin de bir ev parasını bulduğu belirtildi. Kullanılan musluklar, lavabo, duş için alınan fiyatın 37 bin 608 Euro olduğu öğrenildi. Bu fiyat 2013 yılında ve kur 2.7486 seviyesindeyken alındı. O zamanki fiyatlarla banyodaki bu tip malzemelere yapılan 86 bin 569 TL’lik ek düzenleme ve 34 bin 188 TL’lik yüzde 18 KDV farkı dahil edildiğinde toplam 224 bin 127 TL’lik bir harcama söz konusu oldu.

BAĞIRSAKLARI RAHAT BOŞALTAN TASARIM

Alaturka ve alafranga tuvaleti birleştiren ödüllü klozetin dizaynı, insan doğasına en uygun olan “çömelme” pozisyonuna göre yapıldı. Bu pozisyonda bağırsakların daha rahat boşaldığı ve kolon kanseri dahil, pek çok hastalık riskinin de azaldığı belirlendi. Klozetin hijyen ve konforu, insan anatomisine uygun biçimde birleştirdiği belirtildi. Klozetin dizaynı, mikrop barındırma ihtimalini de en az seviyeye indiriyor. Klozetin fiyatı, normal seramik malzemeden yapıldığı takdirde 2 bin TL’den başlıyor. Ancak bu klozetin farklı bölümlerinde ahşap, metal aksam, krom, altın kaplama kullanıldığı takdirde, fiyatı da katlanarak artıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı