Erdoğan'ın islamcı efsanesi serap gibi dağıldı...

Erdoğan'ın islamcı efsanesi serap gibi dağıldı...

Cumhuriyet gazetesinden Duygu Güvenç'in Ünlü filozof Bernard-Henri Levy ile yaptığı ropörtajda ünlü filozofun çok ilginç saptamaları var. Röportajı olduğu gibi yayınlıyoruz.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef aldığı ünlü Fransız Filozof Bernard-Henri Levy, “Çıplak Kral Erdoğan’dır” derken Gezi ruhunun da Türk baharını gerçekleştireceğini söyledi. İşte Levy’nin Cumhuriyet’e verdiği röportajın ikinci bölümü:
 
- Gezi Parkı olaylarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Desteklediniz mi?
 
Hem de nasıl! Sivil toplumun bu barışçıl başkaldırısını büyük bir heyecanla selamladım. Türkiye 12 yıldır metodik bir şekilde devam eden Kemalist mirasın ve medeniyetin getirilerinin yıkılmasından bıkmış durumda. Ve bir imar projesi, basit ve sıradan bir imar projesi, herkesin içinde olan fakat dillendiremediği bir isyanın kıvılcımı oldu. Bu sıradışı fakat güzel bir hikâye.
 
 
Çıplak kral Erdoğan’dır
 
- Sizce direniş devam edecek mi?
 
Evet. Çünkü böylesi bir direniş, bir perdenin yırtılması ya da bir maskenin düşüşü gibidir. Bu, 12 yıldır iktidar olan bir yapının gitgide daha baskıcı olmasına gösterilen tepkiyle ikitidarın gerçek yüzünü gözler önüne sermesidir. Çıplak kral Erdoğan’dır ve onun İslamcı efsanesi bir serap gibi dağılmıştır. Böyle bir fenomen yolda kalmaz. Sadece Arap baharları yoktur, 6 yıl önce gazeteci Hrant Dink cinayetine “Hepimiz Ermeniyiz” şeklinde tepki gösteren bu öğrenciler, entelektüeller, meslek örgütleri, Avrupa yanlıları, demokrasi âşıkları tarafından yönlendirilen bir Türk baharı da vardır ve olacaktır.
 
- Türk solu hakkında düşünceleriniz nedir?
 
Taksim Meydanı’nda ve diğer şehirlerde protesto gösterileri yapanlar kimlerdi? Onlar ağaçları korumak isteyen doğaseverlerdi... Onlar şehirlerinin halihazırda dünyanın en güzel camilerine ev sahipliği yaptığının bilincinde, bu yüksek noktaya yeni bir caminin yapılmasında birer İstanbullu olarak fayda görmeyen laiklerdi… Onlar yapılması planlanan bu caminin daha da büyütülerek bir de AVM eklenmesiyle, çok gururlandıkları ve Gezi Parkı’nın hemen yanı başında bulunan Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkımından korkan kültürlü erkek ve kadınlardı… Onlar 3. Boğaz Köprüsü’ne Alevilere 500 yıl önce yaptığı katliamla anılan Yavuz Sultan Selim’in adının verilmesini provokasyon olarak değerlendiren Alevilerdi… Onlar planlanan bu din ve ticaret merkezinde “Putinleşmiş bir sultanın” rejiminin kalbinde olan çıkarcılığın kanıtını gören demokratlardı…
 
 
Gezi muazzam hareket
 
Tüm bunlar sağ ve sol kesimin ötesinde olgular. Dışarıdan bakınca bana klasik siyasal sınırları aşan ve ülkenizde iyi olan ne varsa birleştiren muazzam bir hareket olarak yorumluyorum Gezi Parkı’nı. Bu benim sevdiğim bir Türkiye. Bu benim sevdiğim bir İstanbul. Bu, medeniyetler açısından çok önemli olaylar yaşanması dolayısıyla tüm dünyanın gözlerinin üstünde olduğu bir İstanbul.
 
-Neden ‘Türkiye’nin dönüşü’ dediniz?
 
Çünkü Avrupa sizin bölgenizde doğdu. En azından Avrupa dillerinin kaynağı eski Yunancada Fenike’de doğan “Avropa” isimli tanrıçanın varlığı bunu kanıtlıyor. Avrupa Zeus tarafından baştan çıkartılıyor ve tanrılar onun için savaşırken boğazı bir boğa üzerinde uçarak geçiyor.
 
- Ama bu bir efsane…
 
Evet. Ancak bakın birkaç bin yıl sonra çok da efsanevi olmayan Bosna Savaşı çıkıyor. Saraybosna’da ölecek olan Avrupa’ydı.
 
Burada bizimle olan, Avrupa’nın değerlerini en ön saflarda savunan da Türklerdi. Paylaşılan bu büyüklük bende kendimi Türk halkına karşı borçlu hissetmeme sebep oldu. Ve ben kendime bu borcu ölene kadar hatırlatacağım.
 
 
Türkiye bizim için bir şans
 
- Türkiye sizce Avrupalıysa AB’ye de girmeli mi? Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyor musunuz?
 
Evet. Fransa ve Almanya’nın faşist tarihleriyle hesaplaştıkları gibi kendi tarihiyle ilgili özellikle Ermeni Soykırımı ile alakalı gerekli hafıza çalışmalarını yapması şartıyla tabii ki.
 
Bu ülkeniz için büyük bir şans olacaktır. Türkiye’nin AB’ye girmesi benim ülkem için de bir avantaj olacaktır. Zira Avrupa büyük bir krize doğru ilerliyor ve kalkınma ve dinamizme ve Türklerin geniş kültürüne ihtiyacı var. Fakat Erdoğan bu zamanın adamı olamaz.