ERDOĞAN'IN G-20 BALONU BÖYLE SÖNDÜ

AKP Hükumeti ve Erdoğan'ın Uluslararası arenada kaybettiği prestijin tamiri için büyük umutlar bağladığı ancak, Paris'te meydana gelen IŞİD katliamı yüzünden beklendiği gibi dünya kamuoyunun ilgisini çekmeyen, G-20 zirvesi büyük gösteriş çabalarına rağmen hayal kırıklıkları ile geçti. 

 

TÜRK EKONOMİSİNİN G-20 ÜLKELERİ İÇERİSİNDE Kİ DURUMU

Tüm G-20 zirvelerinde olduğu gibi dünyanın 20 büyük ekonomisine sahip ülke liderleri çeşitli sorun ve görüş alışverişi için bir araya gelsede, beklenen verim alınamadı. Türkiye'nin son yıllarda G-20 ülkeleri içerisinde sürekli gerileme eğilimi içerisinde olduğu ekonomisinin durumu zirvede gözlerden kaçırılmaya çalışıldı. 

İŞTE TÜRKİYE'NİN G-20 İÇERİSİNDE Kİ HİÇ YAYINLANMAYAN DURUMU

İŞTE 2014 YILINDA TÜRKİYE'NİN G-20 PERFORMANSI    TIKLAYINIZ

İstihdam yaratmayan, borç ve dış açıkları büyüten sıcak paraya dayalı büyüme modeli, iç ve dış faktörlerin etkisiyle giderek işlemez hale gelince, Türkiye ekonomisi irtifa kaybetmeye başladı. IMF projeksiyonları Türkiye’nin, GSYH’ye göre ülke sıralamasında 2015 yılında 2 basamak düşerek 19’unculuğa ineceğini gösteriyor. Asıl kalkınmışlığın ve halkın refah düzeyinin göstergesi sayılması gereken kişi başına GSYH’ye göre sıralamada ise Türkiye’nin bu yıl yine 2 basamak inerek 67’nciliğe kadar düşeceği tahmin ediliyor.

TÜRKİYE İLK 20 EKONOMİ ARASINA NE ZAMAN GİRDİ?

AKP, “Türkiye’yi en büyük 20 ekonomi arasına soktuk”söylemini sık kullanıyor. Başbakanken, Recep Tayyip Erdoğan’ın Ocak ayında Brüksel’de düzenlediği basın toplantısındaki“Dünyanın 18’inci büyük ekonomisi olduk. Bundan rahatsız olanların olumsuz girişimleri vardır” açıklaması hafızalarda… Oysa Türkiye’nin bu lige ilk dâhil oluşu, on yıllar öncesine gidiyor. 

G 20 YE ASLINDA 1976 DA 17. EKONOMİ OLARAK ZATEN GİRMİŞİZ

IMF verileri Türkiye’nin, ta 1976 yılında 72 milyar dolarlık milli geliriyle 17’inci büyük ekonomi olduğunu gösteriyor. 1979 yılında 16’ncılığa kadar yükselen Türkiye’nin, askeri yönetimin iş başına geldiği 1980 yılında 20’inci sıraya gerilerken, 1993 yılında 242 milyar dolarlık milli geliriyle yeniden 17’inciliği yakaladığı görülüyor.

ERDOĞAN'IN SÜREKLİ ÖVDÜĞÜ MİLLİ GELİRDE DURUMUMUZ

g-20_milli_gelir_kisi-basi.jpg

ÇİLLER HÜKÜMETİ DÖNEMİNDE GERİLEME

Türkiye, ani sıcak para kaçışı ile çok ağır bir ekonomik kriz yaşatılan 2001’de ise hızlı küçülmeyle 22’nciliğe geriledi. AKP’nin iş başına geldiği 2002’de 21’inci büyük ekonomi olan Türkiye, 2003’te 18’inci, 2004’te 17’nciliğe yükseldi ve izleyen altı yılda bu sırayı korudu. Türkiye, 2011’de ise Endonezya’nın yükselişi sonucu 18’inciliğe indikten sonra 2012’de ise Hollanda’nın bir basamak düşmesi ile tekrar 17’nci oldu ve 2013’te de bu sırayı korudu. 

g-20_milli_gelir.jpg

AYLARDIR KONUŞULAN G-20 EFSANESİ BÖYLE BİTTİ

Ancak son bir yılda meydana gelen ekonomik gelişmeler ve savurganlık ekonomisi yüzünden oluşan kara tablo verileri ile Türkiye'nin bu yıl sonu itibariyle en az 2 basamak birden gerileyeceği ileri sürülen idialara arasında. Erdoğan'ın G-20 zirvesinde planladığı ancak "Paris Katliamı" yüzünden ülke liderlerinin zirve ruhuna konsantre olamadıkları organizasyonda beklediği şov ne yazık ki istediği sonucu veremedi.

62830_18093_15112015152959_34.jpg

Erdoğan'ın kaybettiği prestijini onarmayı düşündüğü zirvede yaptığı gaf ise yine dünya ekonomik otoritelerini güldürdü.

ERDOĞAN'IN TUTMAYAN HESABI (İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ)

62830_18093_15112015152959_35.jpg

Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret konusunda, Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasında yaptığı karşılaştırmada büyük bir gafa imza atması, zirveye katılan dünya ekonomistlerinin tebessüm etmesine neden oldu. Zirvenin 2. Gününde yayınlanan Türkiye İşsizlik verilerinin sonuçları ise Türk ekonomisinin içerisinde bulunduğu sefalaetin tuzu biberi oldu.

TÜRKİYE G-20'DE DİBE VURACAK MI ?

G-20 ülkeleri arasında azgelişmişliğin en büyük göstertgesi sayılan "İşsizlik" rakamlarında, devletin kendi verilerine göre yıllar öncesinin çift haneli değerlerine yükselerek Türkiye ekonomisinde uzun süredir çalan alarm zillerine bir yenisi eklenmiş oldu. 

BEKLENEN UZLAŞMALAR SAĞLANAMADI

G-20 zirvesinde liderler arası ikili görüşmelerde dünyanın beklediği pek çok gelişme malesef gerçekleşemedi. Beklentilerin başında ise Obama ve Putin arasında gerçekleşen görüşmede, Ukrayna ve Suriye sorunlarında uzlaşma ilerlemesi geliyordu. Ancak 20 dakika süren görüşmede 2 liderin arasında süren anlaşmazlıklar konusunda hiç bir ilerleme sağlanamadı.

151120151216261134310_2.jpg

Dünya kamuoyu 2 gün önce açıklanan Suriye'de oluşturulması düşünülen yeni yönetim tezinde tarafların uzlaştığı haberleri ile yetinmek zorunda kaldı. 

AYRILIKLAR OLDUĞU GİBİ DEVAM EDİYOR.

Tüm dünya ülkeleri hergün biraz daha yükselen IŞİD terörü tehlikesine ilişkin kaygılarında Obama ve Putin'den müjde beklerken, görüşmeye ilişkin Rus tarafının yaptığı açıklama tüm umutları yine suya düşürdü.İşte görüşmeye ilişkin Rusya tarafının değerlendirmesi.

161120151635392835978_2.jpg

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Basın Sözcüsü Dmitry Peskov: "Putin ve ABD Başkanı Barack Obama arasındaki 20 dakikalık görüşmenin ikili ilişkilerde dönüm noktası olmasını beklemek gerçek dışı. İki ülke arasındaki fikir ayrılıkları olduğu gibi devam ediyor. Aynı zamanda, iki taraflı dialog kurulması gerektiğinin farkına varıldı."

 GÖRGÜSÜZLÜĞÜN, GÖSTERİŞİN, ŞAŞA YARIŞININ ZİRVESİ OLDU

ANTALYA'da yapılan G-20 Liderler Zirvesi'ne katılan ABD Başkanı Barack Obama, ülke heyetinin de konakladığı Calista Luxury Hotel'in 240 metrekarelik kral dairesinde kalacak.

1000 KİŞİLİK HEYET

Pazar günü 06.58'de Air Force One uçağıyla Antalya Havalimanı'na gelen ve karayoluyla Belek'e geçen Başkan Obama, 1000 kişilik ABD heyetinin de konakladığı Belek'teki Calista Luxury Hotel'in 240 metrekarelik kral dairesini seçti. 

65383.jpg

Obama için otelin ana binasındaki kral dairesi ile ön kısmında bulunan bir villa hazırlanmıştı. ABD Başkanı, geceyi geçirmek için villa yerine kral dairesini tercih etti. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı otelde tüm planlamaları Obama'nın özel ekibi yaptı.

MUSLUKLARI ALTIN

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rus milyarder Roman Abramoviç, dünyaca ünlü jazz sanatçısı Monica Molina, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç gibi isimleri ağırlayan Calista Luxury Hotel'de, Barack Obama'nın kaldığı kral dairesi, antre, oturma odası, yemek odası, misafir tuvaleti, mutfak, geniş balkon, kıyafet odalı iki yatak odası, biri jakuzili diğeri küvetli iki banyodan oluşuyor. Dairenin, swarovski taşlı duvar kağıtları, 24 ayar altın kaplama muslukları bulunuyor.

ARAP KRALIN GÖRGÜSÜZLÜĞÜ

Ailesinin saltanatı boyunca ülkesinde hiç bir medeni ve insan hakları girişimine imza atmayan Suudi Kral G-20 zirvesinde görgüsüzlüğün zirvesini gerçekleştirdi. Halkına ait paralarla gerçekleştirdiği gösteriş, Türk kamuoyunda bir haftadır konuşulan Kral ve hizmetindekiler için masraftan kaçınılmadı.

İŞTE KRALIN G-20 GÖSTERİSİ

Kral Salman, öğle saatlerinde kente gelen Prens Telal ve Suudi üst düzey yetkililer tarafından yoğun güvenlik önlemleri altında karşılandı. Havalimanından otele geçişi için iki helikopter apronda hazır bulundurulurken, Kral Salman 60’a yakın lüks araçtan oluşan bir konvoyla Mardan Palace Hotel’e geçmeyi tercih etti.

2-166.jpg

Suudi Arabistan Kralı’nın geçişi sırasında havalimanı ile otel arasındaki 15 kilometrelik yol güzergahında özel harekat timleri ve polis tarafından yoğun güvenlik önlemi alındı.

EŞYALARI ÖZEL UÇAKLA GELDİ, 16 KAMYONLA TAŞINDI

Yaklaşık bir hafta önce Kral Salman ve Prens Telal’a ait özel eşyalar çarşafından bardağına kadar özel uçakla Antalya’ya getirilmiş ve havalimanından da 16 kamyonla kalacakları otele nakledilmişti. Kral Salman ve koruma heyeti için ise zırhlı 65 özel Mercedes de getirtilmişti.

3-(1)-002.jpg

Yaklaşık 1000 kişilik Suudi Arabistan heyetinin kullanımı için zırhlı 65 Mercedes’in yanısıra Türkiye’nin çeşitli yerlerinden ve çoğunluğu yine Mercedes marka 400 lüks araç kiralandı. Fiyatları 500 bin lira ile 1 milyon lira arasında değişen lüks araçlarda otelin içindeki park alanlarına sığmayınca otel çevresindeki yola park edildi.

546 SARAY ODASINDA ALTIN YAPRAĞI SÜSLEMELİ TATLILAR 

Mardan Palace’ta konaklayacak Suudi Kral Salman ve Prens Telal için altınyaprağı süslemeli tatlılar ikram edilecek. Suudi heyet için geceliği minimum 800 Euro’dan başlayan ve 15 bin Euro’ya kadar çıkan 20 farklı konseptli 546 saray odası hazırlandı.

12-(1).jpg

Bu odalar ise şöyle; 271 Superior oda, 62 Premium oda, 16 Dolmabahçe Deluxe Suite, 38 Grand Hammam Suite, 41 Grand Deluxe Dubleks, 41 Junior Suit, 38 Executive Suit, 3 Grand Junior Suit, 4 Presidential Suit, 2 Royal Suit (600 metrekare, herbiri özel havuzlu), 30 Garden Suit (170 metrekare villalar). Kraliyet ailesinin üst düzey mensupları için hazırlanan kral dairesi ve villaların geceliği ise 9 bin Euro’dan başlıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar