ERDOĞAN'IN DİPLOMASINDA BU SIRRIN AÇIKLAMASI YOK

ERDOĞAN'IN DİPLOMASINDA BU SIRRIN AÇIKLAMASI YOK

Başta Erdoğan olmak üzere, YSK,TBMM ve Başbakanlık tarafından işin aslı bir türlü açıklanmayan Diploma olayında bir sır daha ortaya çıktı

 

Dünyada başka hiç bir ilke ve cumhurbaşkanı yoktur ki, seçilsin göreve gelsin ancak o göreve gelebilmesi için gerekli olan yasal öğrenim durumu diplomasının aslı bir türlü net olarak ortaya çıkmasın.

YSK NEDEN SESSİZ?

Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre en az 4 yıllık bir üniversite bitirmiş olması gereken Cumhurbaşkanı adaylarının öğrenim durumlarını net bir şekilde yüksek seçim kuruluna verilmesi gerekirken sözkonusu YSK'nın kendisine sunulan öğrenim belgesini ortaya çıkarmamasıda son derece garip görünüyor.

ARŞİVE GİRİŞ NEDEN YASAK

Erdoğan'ın diploması ile ilgili ortaya çıkan çok sayıda iddianın yarattığı kuşkuların sona ermesinin tek yolu öğrenim belgesi ve belgeyi düzenleyen kurumun arşivinin açılarak net bir şekilde ortaya koyulması. Bu yapılmadığı için ortaya her gün yeni bir çelişki ya da tuhaflık çıkıyor. Erdoğan'ın öğrenim durumuna ilişkin çelişkileri en çok araştıranlardan Odatv bir garipliği daha gözler önüne seriyor. . (3 yıl önce sorduğumuz soru;ERDOĞAN HANGİ ÜNİVERSİTEYİ BİTİRDİ-Mİ?)

İŞTE AYRINTILAR

Diplomaya ilişkin tartışmada Odatv bir meseleyi daha tartışmaya açıyor.

Şöyle anlatalım…

Erdoğan, mezuniyet belgesine göre İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (İİTİA), Ticari Bilimler Fakültesi, İktisat ve Ticaret Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Marmara Üniversitesi dönem Rektörü Zafer Gül tarafından tartışmaları sona erdirmek için yayınlanan diplomada ise Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu yazıyor. Ünvanı ise İşletmeci.

CUMHURBAŞKANI OLABİLMESİ İÇİN

Erdoğan hakkındaki tartışmalardan biri de okulunun 3 yıllık ve ya 4 yıllık olduğu tartışması. Çünkü Cumhurbaşkanı yeterliliği için en az 4 yıllık bir fakülte mezunu olmak şartı var.

 Peki Erdoğan söz konusu bölümden mezun olduysa bu şartı sağlıyor mu?

YÖNETMELİKLE ÇELİŞİYOR

Resmi gazete arşivinde İİTİA’nın yayınlanmış yönetmeliklerinden yalnızca lisans yönetmelikleri görünüyor. Fakat diğer İktisadi ve Ticari İlimler Akademileri’nin lisans yönetmelikleri dışında ayrıca yüksekokul yönetmelikleri de varken İİTİA için bu söz konusu değil. Dolayısıyla İktisat ve Ticaret Yüksekokulu’nun öğrenci yönetmeliği Resmi Gazete arşivinde görülemediği için bununla ilgili doğrudan yorum yapabilmek mümkün görünmüyor.

Ancak dolaylı olarak diğer akademilerin, örneğin Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nin yüksekokul yönetmeliklerini incelediğimizde o dönem İTİA’lerine bağlı yüksekokullarının eğitim ve öğretim sürelerinin önlisans diploması için 2 yıl olduğunu görüyoruz. Bunun için de en fazla 3 yıllık bir süre öngörülüyor.

image001(165).jpg

Yönetmelikler önlisans diploması alan öğrencilere lisans diploması alma şansı da veriyor. Eğer 2 yıl daha okurlarsa lisans diploması alabiliyorlar. Bu kısım için de en fazla 3 yılda bitirme şartı öngörülüyor.

Bütün aramalarımıza rağmen Erdoğan’ın herhangi bir önlisans diplomasını ya da mezuniyet belgesini görebilmiş değiliz. Ayrıca 3 yıl önlisans 3 yıl da lisans olmak üzere toplam 6 yıllık azami süre öngörülmüş olmasına rağmen Erdoğan’ın eğitimi, 1974-75 yılında girip, 1980-81 yılında mezun olduğunu varsayarsak, hesaplara göre 7 yıl sürmüştür. Bu nasıl mümkün olabiliyor?

basbakan-diploma1.jpg

ERDOĞAN İŞLETME MEZUNU OLABİLİR Mİ

İİTİA, 1983 yılında çıkan 2809 sayılı kanun ile Marmara Üniversitesi’ne, Ticari Bilimler Fakültesi de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne dönüştürülmüştü. Ancak bu dönüşüm Erdoğan’ın yayınlanmış diploma ve mezuniyet belgelerine göre mezun olduktan sonra oldu. Bu dönüşüm sırasında hala okuyan öğrencilere mezun olduktan sonra isteklerine bağlı olarak Marmara Üniversitesi ve ya İİTİA diploması verilmekteydi. Dolayısıyla eğer Erdoğan’ın mezun olduktan 2 yıldan fazla bir süre sonra diplomasını almak için başvurduğunu varsayarsak Marmara Üniversitesi diploması verilmesini normal karşılayabiliriz.

Fakat bir diğer farklılık ise mezun olduğu bölümlerde görülüyor. İşletme Bölümü o dönemki Galatasaray İşletmecilik Yüksekokulu dönüştürülerek kuruldu. Erdoğan’ın okuduğu Aksaray İktisat ve Ticaret Yüksek Okulu ve Beyazıt Maliye Muhasebe Yüksek Okulu, Ticari Bilimler Fakültesi’ne dönüştürüldü.

2809 sayılı kanunun belirttiği üzere de:

"Geçici Madde 4 – Bu Kanun kapsamına giren yükseköğretim kurumlarından ad, statü veya bağlantı değiştirenlerin ya da kaldırılanların öğrencileri, 1981-1982 eğitim – öğretim yılı sonuna kadar; bu Kanunun yayımı tarihinden önceki mevzuata göre eğitim – öğretimlerini sürdürürler."

Yani statü veya bağlantısı mezun olduktan sonra değişmiş olsa dahi hiçbir etkisi olmayacak. Yani Erdoğan’ın İşletme mezunu olması bu bilgiye göre mümkün görünmüyor. Diplomasında yazan mezuniyet, kanunun yayımlanmasından önce görülüyor. Kendisinin İşletme bölümü mezunu olmasının ya da İşletmeci sıfatı kazanması kanunun aynı maddesine göre mümkün değil. 

cjx1bijugaaui2w.jpg

Ancak bu konuya dair bir açıklama var. Odatv'ye o dönem mezun olanların verdiği bilgiye göre 12 Eylül'den sonra tanınan bir istisnai hakla İİTİA'lılar İşletme bölümüne kaydedilerek mezun oldu. Erdoğan'ın diploması eğer bu şekilde verilmiş ise bir açıklaması olabilir. Her durumda konu Cumhurbaşkanlığından bir açıklama bekliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı