ERDOĞAN'IN BUCKİNHGAM SARAYI İDDİASI

ERDOĞAN'IN BUCKİNHGAM SARAYI İDDİASI

"Buckingham Sarayı restorasyona giriyor. 5 milyar pound. Yaklaşık 7-8 milyar dolar. Bu sarayların sayısı belli mi orada" diyerek, Cumhurbaşkanlığı Sarayı için harcanan paraları çerez parasıymış gibi göstermeye çalıştı.

Gazetecileronline sitesinde yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, doğa cinayeti işleyerek, mahkeme kararlarını hiçe sayarak yaptırdığı Kara Saray’ın dudak uçuklatan maliyetini savunmaya çalışırken örnek verdiği İngiliz Kraliyet Sarayı Buckingham’ın restorasyonu için 5 milyar pound harcandığı iddiası çok şaibeli çıktı. Sitede iddanın kanıtı olarak şu ayrıntılara yer verildi.

BUCKINGAM KAÇA ONARILDI

Erdoğan, palavralarıyla ünlü Erzurumlu Teyyo Pehlivan’a bir kez daha taş çıkarttığına işaret eden açıklamayı, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin (ASKON) 9. Olağan Genel Kurulu toplantısında Kaç-Ak Saray’ın maliyetine yönelik eleştirilere yanıt verirken yaptı. Erdoğan, "Ak Saray" diye adlandırılan “görgüsüzlük adibesi” için 1 milyar dolar harcandığından söz edildiğine dikkat çekerek, bu rakamın doğru olmadığını ifade etti. Ardından da Buckingham Sarayı ile kendi Kara Saray’nı kıyasladı. Erdoğan, "Buckingham Sarayı restorasyona giriyor. 5 milyar pound. Yaklaşık 7-8 milyar dolar. Bu sarayların sayısı belli mi orada" diyerek, Cumhurbaşkanlığı Sarayı için harcanan paraları çerez parasıymış gibi göstermeye çalıştı.

50 MİLYON NERE, 5 MİLYAR NERE!

Ancak İngiltere'de sarayların restorasyonuna ayrılan bütçe geçen sene tartışmaya açıldı ve tartışma bu yıl da sürdü. Daily Mail gazetesinin Kraliyet Ailesi hazinesi yöneticisi Sir Alan Reid'e dayandırdığı 14 Ekim 2013 tarihli haberine göre 60 yıldır birçok odası tadilat görmeyen Buckingham Sarayı'nın ve yine kraliyetin kullandığı Windsor Castle'ın ağırlığını oluşturduğu toplam tadilat masrafının 50 milyon sterlin (pound) olduğu belirtildi. Daily Mail aynı haberde Alan Reid'in İngiliz Avam Kamarası tarafından Kraliyet Ailesi'nin artan harcamalarını milletvekillerine açıklaması için davet edildiğini yazdı. 

buckingham_sarayi.jpg

MİLLETVEKİLLERİ  İTİRAZ ETTİ

Hürriyet'de yer alan habere göre; 26 Haziran 2014 tarihli Telegraph gazetesi haberinde de Buckingham Sarayı tadilatının Kensington Sarayı tadilatına öncelik verilmesi sebebiyle geciktiğini Kraliçe'nin en son mali yılı harcamalarının 35.7 milyon sterlini bulduğunu yazmıştı.

the_state_rooms_buckingham_palace_wtsad_ian_jones.jpg

MALİYET DÜŞÜRME UYARISI

Yİne BBC'nin Ocak 2014 tarihli haberine göre de İngiliz milletvekilleri maliyetleri düşürmesi yönünde Kraliyet Ailesi'ni uyarmıştı.

Saray için geçmişte de yapılmış öyle 5 milyar pound’luk restorasyon görünmüyor. İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Guardian’ın 26 Eylül 2008 tarihli haberine göre; o yıl gündeme gelen Buckingham Sarayı’nın restorasyonunun 20 milyon pounda çıkacağı tahmin ediliyordu.

Kaynak:Haber Kaynağı