Erdoğan'ın bu rakamlardan haberi yok mu?

Erdoğan'ın bu rakamlardan haberi yok mu?

Başbakan Erdoğan'ın, bankaların aldığı ücret ve komisyonları eleştirmesi üzerine gözlerin çevrildiği bankacılık sektöründen ilginç detay...

Başbakan Erdoğan'ın bankalar ve kredi kartları ile ilgili açıklamasının ardından sektördeki ilk çeyrek sonuçları incelediğini belirten Vatan'dan Ufuk Korcan, çarpıcı bir gerçeğe dikkat çekti: Bir önceki yılın aynı dönemine göre oransal artışlara bakıldığında ücret ve komisyon gelirlerini en hızlı artıran bankaların kamu bankaları oldukları görülüyor.

İşte Korcan'ın tespitleri:

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dün akşam bankaların aldığı ücret ve komisyonları eleştirmesi üzerine gözler yeniden bankacılık sektörüne çevrildi.

Başbakan Erdoğan, “Geçenlerde ben, ‘faiz lobisi’ derken boşuna demedim. Bir şeyler bildiğim için bunları söylüyorum, zira faiz dışı gelirlerle abad olan bir lobi var. Hani şu kredi kartları falan diyorsunuz ya, bunları almayın. Bunlardan ödediğiniz paralar, sadece bir bankayı vereceğim, isim vermiyorum, 600 trilyon bir yılda geliri, faizin dışında. Bunun yanında Ziraat, Halk, Vakıf üçünün bu yandan toplam gelir 600 trilyon. Oynanan oyunun ne kadar büyük olduğunu görüyor musunuz? Kim ödüyor bu parayı? Zengin değil, benim fakir, fukara kardeşim. Allah selamet versin, bayılıyor da ‘bir tane kredi kartı elime alayım’ diye, onunla sanki hava atıyor. Ay sonu gelmeden maaş bitiyor, faizi, şunu, bunu vesaire. Oynanan oyun büyük, bu oyunu hep beraber bozmamız lazım. Herkes ayağını yorganına göre uzatmayı bir öğrense, o zaman onlar bu parayı göremeyecekler” açıklamasını yaptı.

Bu açıklamanın üzerine sektördeki ilk çeyrek sonuçlarına baktım. İlk 3 ayda ücret ve komisyon gelirleri en yüksek 656.2 milyon TL ile Garanti Bankası’na ait. Bunu 544 milyon TL ile Akbank ve 466 milyon TL ile Yapı Kredi izliyor. Kamu bankalarındanVakıfbank’ın 3 aylık ücret ve komisyon geliri 177.1 milyon TL, Halkbank’ın 217.5 milyon TL,Ziraat’in ise 205.5 milyon TL seviyesinde.

Ancak bir önceki yılın aynı dönemine göre oransal artışlara bakıldığında tablo tamamen değişiyor. Yani ücret ve komisyon gelirlerini en hızlı artıran bankaların kamu bankaları oldukları görülüyor. Mali tabloları Kamuyu Aydınlatma Platformuna açıklanan bankalar arasında Vakıfbank ilk 3 ayda ücret ve komisyon gelirini yüzde 98.10 ile en hızlı artıran banka. İkinci en yüksek artış yüzde 40 ile Akbank’a ait. Bir diğer kamu bankası Halkbank da yüzde 35.43’lük artışla ücret ve komisyon gelirini en hızlı büyüten üçüncü banka durumda. Ziraat’in ücret ve komisyon gelirleri ise yüzde 18 civarında gerçekleşti. Sektörün bu kalemdeki ortalama büyümesi ise yüzde 30 civarında.