ERDOĞAN'IN BİR DOSTLUĞU DAHA BİTTİ

ERDOĞAN'IN BİR DOSTLUĞU DAHA BİTTİ

İktidara geldiğinin ilk günlerinde dış politikasının şifresini "Komşular ile sıfır sorun" olarak açıklayan Erdoğan, 13.yılında barışık kaldığı son bir kaç komşu liderden biri olan Putin ile de dostluğunu da sıfırladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 9 Mayıs Zafer Günü kutlamaları için Rusya'nın başkenti Moskova'ya gitmeme kararı almasıyla ilgili olarak Kremlin'den bir açıklama geldi.

NEDENİ BİLMİYORUZ DEDİ

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Erdoğan'ın Kızıl Meydan'daki törenlere katılmama kararının nedenini bilmediklerini söyledi. 

ERDOĞAN'DAN YANIT İSE GEÇİKMEDİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1. Dünya Savaşı'nın 100. yıldönümü ve 1915 olaylarının ele alındığı Sarayında verdiği 19 tarihçi ve akademisyeni ağırladığı  yemekli toplantıda yaptığı açıklama ile Moskova'ya gitmemem nedenini açıkladı. Sabah'ta yer alan habere göre Erdoğan'ın konuya ilişkin açıklaması şöyle sürüyor.

KIRILMIŞ

Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin'e, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili aldıkları karar ve sergiledikleri tutum nedeniyle tepkisini ilettiğini belirten Erdoğan, "Putin ile telefonda konuştum. Kırıldığımı söyledim. İlişkilerimize zarar verdiğini ve yeninden gözden geçirebileceğimizi söyledim" dedi. Rusya'nın bu tutumu ve Putin'in 24 Nisan'da Erivan'daki anma törenine katılması nedeniyle, kendisinin davet edilmesine rağmen 9 Mayıs'ta Rusya'da yapılacak törenlere katılmayacağını ifade eden Erdoğan misafirlerine, "Moskova'daki törenlere biz büyükelçi ya da maslahatgüzar düzeyinde katılacağız" dedi.

DEVLETLER ARASI İLİŞKİLERDE KİŞİSEL DOSTLUK OLUR MU?

Erdoğan iktidarının ilk günlerinden beri tamamen kendi başına şekillendirip yürüttüğü dış politikada kişisel dostluk, arkadaşlık ve benzeri ilşkilerin etkin olduğunu sanmakla büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Erdoğan'ın 13 yıllık iktidarı döneminde kime kardeşim dostum dediyse sonu hüsranla biten örneklerinin sonuncusu Putin dostluğu oldu.

BÜYÜKELÇİLİK DÜZEYİNDE TEMSİL EDİLECEK 

Sputniknews'in haberine göre Erdoğan'ın, Sovyet ordusunun Nazi güçlerini yenilgiye uğratmasının 70. yıldönümü olan 9 Mayıs'ta Moskova'da düzenlenecek törene katılmayacağı belirtilmişti. İnterfax haber ajansı, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'nin basın servisine dayandırdığı haberinde, törenlerde Türkiye'yi Büyükelçi Ümit Yardım'ın temsil edeceğini bildirmişti.

 
KIZIL MEYDAN'DAKİ TÖRENE 27 LİDER KATILACAK
 
Öte yandan Devlet Başkan Yardımcısı Uşakov, 9 Mayıs törenleri için BM ve UNESCO genel sekreterleri dahil olmak üzere 27 liderin Kızıl Meydan'da olacağını açıkladı.
Rus yetkilinin verdiği bilgilere göre, 9 Mayıs'ta Moskova'da en üst seviyede temsil edilecek yani liderlerinden Kızıl Meydan'daki törenlere katılacaklarının teyidi alınan ülkeler şöyle: Azerbaycan, Fransa, Ermenistan, Abhazya, Belarus, Bosna-Hersek, Çin, Kıbrıs Rum Yönetimi, Çek Cumhuriyeti, Mısır, Almanya, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Moğolistan, Filistin, Sırbistan, Slovenya, Güney Afrika, Güney Osetya, Tacikistan, Türkmenistan, Venezuella, Zimbabwe.
9 Mayıs'ta Moskova'da bulunacak olan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Çek Cumhuriyeti Devlet Başkanı Milos Zeman ise Kızıl Meydan'daki törenlere iştirak etmeyecek.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise 10 Mayıs'ta Moskova'ya gidecek. Alman lider, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirecek.
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, aynı gün Minsk'te törenler olduğu için Moskova'yı 7-8 Mayıs'ta ziyaret edecek.

Kaynak:Haber Kaynağı