ERDOĞAN'IN AOÇ'DA SARAY İNŞAATINA MÜHÜR

ERDOĞAN'IN AOÇ'DA SARAY İNŞAATINA MÜHÜR

BAZI sivil toplum kuruluşları Ankara 11'inci İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen Atatürk Orman Çiftliği'nde yap...

Mahkeme kararına uymayan saray inşaatına temsili mühür

BAZI sivil toplum kuruluşları Ankara 11'inci İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen Atatürk Orman Çiftliği'nde yapımı devam eden yeni Başbakanlık Binasını temsilen mühürledi.

Ankara Dayanışması, TMMOB ve bazı sivil toplum kuruluşları Atatürk Orman Çiftliği'nde yapımı devam eden yeni Başbakanlık Binasının Ankara 11'inci İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaatının devam etmesini protesto etti. Yeni Başbakanlık Binası yakınına gelen yaklaşık 100 kişilik grup polis barikatı tarafından durduruldu. Ellerinde mahkeme kararı olduğunu belirten grup üyeleri, inşaatı devam eden binayı mühürlemek istediklerini belirtti. Eylemciler daha sonra inşaatın bahçe duvarı kısmına geçerek, bina inşaatını temsili olarak mühürledi. Mühürleme ardından yapılan basın açıklamasında, mahkemenin inşaatın durdurulmasına yönelik karar verdiği hatırlatıldı. Yeni Başbakanlık binasının yapımının hukuka aykırı devam ettiği ileri süren açıklamada inşaatın bir an önce durdurulması istendi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylem ardından grupta bulunanlar dağıldı.

 

 

ERDOĞAN'IN SARAY İNŞAATINA MÜHÜR

ERDOĞAN'IN SARAY İNŞAATINA MÜHÜR

SİT ALANI KALDIRILMASI İPTAL EDİLMİŞTİ

TMMOB’nin başvurusu üzerine, AOÇ’nin 7 hektarlık alanı ile Başbakanlık binası inşaatının içinde yer aldığı 46 hektarlık alanın tarihi SİT statülerinin kaldırılmasına ilişkin işlemler iptal edildi. Bölgenin 1. Derece SİT alanından 3. Derece SİT alanı haline getirildiğine işaret eden mahkeme, inşaatın kültürel dokuya zarar verebileceğine dikkat çekti. Bu karar, inşaatın durdurulması anlamına geliyor.

Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 3 Şubat 2012 tarihli kararıyla Atatürk Orman Çiftliği’nin 7 hektarlık alanının tarihi SİT statüsünü kaldırmıştı. Bunun üzerine TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası karara itiraz etti. Davayı gören Ankara 11.İdare Mahkemesi, tarihi SİT statüsünün kaldırılmasından önce alanın doğal SİT statüsü ile ilgili bir kısım araştırmalar yapıldığının anlaşıldığını kaydetti. Mahkleme, bu araştırmalarda mevcut tarihi SİT statüsü ile ilgili herhangi bir inceleme, araştırma, konunun uzmanlarından görüş alma gibi bir ön hazırlığa girişilmediğini belirtti. Kurulun, yalnızca uyuşmazlık konusu alanın tarihi açıdan bir özellik ve nitelik taşımadığı gerekçesiyle tarihi SİT statüsünün kaldırdığı kaydetti. Ardından, “Belirtilen ilkeler göz önünde bulundurulmak suretiyle idarece gerekli ve yeterli inceleme yapılmadan salt uyuşmazlık konusu alanın tarihi açıdan bir özellik ve nitelik taşımadığı gerekçesiyle Ankara ile Yenimahalle ilçesi AOÇ içerisinde yer alan yaklaşık 7 hektarlık alanın tarihi SİT statüsünün kaldırılmasına ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmamıştır.” ifadelerine yer verdi.

     2 üyenin görüşüne katılmayan Mahkeme Başkanı Eyüp Kaya ise SİT şerhinin kaldırılmasının hukuka aykırı olmadığını savundu. Bu karar, Başbakanlık Sarayı inşaatının durdurulması anlamına geliyor. Davalı Kültür ve Turizm Bakanlığı ile davaya müdahil olan Başbakanlık’ın 1 ay içinde kararı temyiz etmesi gerekiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı