ERDOĞAN'IN AOÇ SARAYINA KAÇ PARA HARCANMIŞ

ERDOĞAN'IN AOÇ SARAYINA KAÇ PARA HARCANMIŞ

Erdoğan’ın Atatürk’ün mirası AOÇ’nin kalbine hançer gibi sapladığı saraya harcanan para dudakları uçuklatacak cinsten

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Atatürk’ün mirası AOÇ’nin kalbine hançer gibi sapladığı, anayasayı çiğneyip mahkeme kararlarını uygulamayarak inşaatını sürdürdüğü Başbakanlık Sarayı için 1.1 milyar TL yetmedi. “Cumhurbaşkanlığı Sarayı” diye anılmaya başlanan bina için ek ödenek çıkartılması bekleniyor. Sarayda Erdoğan için tripleks bir rezidans (lüks konut) yapıldığı da ortaya çıktı. Emanetçi Başbakan Ahmet Davutoğlu de saraya “Ak Saray” dedi.

Erdoğan’ın yasaları çiğneyerek, doğa ve ağaç katliamı yaptırarak Atatürk Orman Çiftliği’ne (AOÇ) inşa ettirdiği Başbakanlık Sarayı’nı başta muhalifler olmak üzere birçok vatandaş ilk günden beri “Ak Saray” olarak niteliyor. Erdoğan, sarayın inşaatının durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarını da anayasayı çiğneyerek uygulamıyor. 

Davutoğlu, vatandaşların AKP’nin adından yola çıkarak bir eleştiri ifadesi olarak kullandığı “Ak Saray” adını TRT’de önceki akşam katıldığı bir programda kullandı. Davutoğlu, AKP’nin hilafete geçiş anlamına geldiği belirtilen “Yeni Türkiye” sloganına ilişkin bir soru üzerine, “Yeni Türkiye tanımlaması yaparken, vatandaşın özne olduğu Türkiye, bu tür sembollerin tabulaştırılmasını önleyen Türkiye’dir. İster Çankaya, ister Ak Saray karşılaştırmaları etrafında söyledim, yeni Türkiye’nin çerçevesi bir ülkenin bütün unsurlarıyla ayağa kalkması” dedi. 

933 MİLYON LİRA GİTTİ

Bugün’den Hasan Bozkurt’un haberine göre; yeni bina, Başbakanlığın 2014 bütçesini eritti. 933 milyon liranın üzerinde Başbakanlık kaynağı Söğütözü'ndeki binaya gitti. 400 milyon lira proje için ayrıldı. Erdoğan için rezidans eklenen komplekse 1.1 milyar lira yetmedi. İlave ödenek gerekecek.

TBMM'den geçen Başbakanlık bütçesindeki ödenekler, “2014 Kurumsal Beklentiler ve Mali Durum Raporu” ile detaylandırıldı. Meclis'te onaylanan 933 milyon 821 bin liralık ödeneğin aşılacağı raporda kalem kalem giderlere yer verildi. Başbakanlık harcamalarının 1 milyar liranın üzerinde artacağı belirtilerek, 1 milyar 956 milyon 57 bin 694 liraya çıkacağı vurgulandı.

Başbakanlık bütçesinin aşılmasında en çok etkinin sermaye giderleri kaleminden kaynaklandığı belirtildi. Başbakanlık'ın bina yatırımlarına harcama için yılbaşında 400 milyon 920 bin liralık kaynağın aşılarak 1.1 milyar liraya çıkacağına dikkat çekildi.

HARCAMA 3 KAT ARTTI

Harcanacak para yaklaşık 3 kat artış gösterdi. Büyük kısmı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gidecek kaynağın yetmeyeceği şu ifadelerle rapora girdi: 

“Başbakanlık yeni hizmet binası ile yapımı tamamlanan Milli Arşiv Sitesi inşaatlarının hakediş ödemeleri nedeniyle sermaye giderleri kaleminde yer alan ödeneğin tamamının harcanacağı ve önemli miktarda ilave ödeneğe ihtiyaç duyulacagı değerlendirilmektedir.” 

SAĞIR ODA BİLE VAR

Başkanlık Sarayı olarak nitelenen kampüse yapılacak yatırımlara ilişkin bilgiler de rapora girdi.
Raporda, “Başbakanlık Atatürk Orman Çiftliği kampüsünde oluşturulması planlanan veri merkezi altyapısının tamamlanması; elektrik, fiberoptik, bakır, sinyalizasyon kablolama ve kontrol sistemlerinin, kesintisiz güç kaynağı, hassas klima, yangın uyarı ve söndürme, aydınlatma vb. amaçlı tüm alt sistemlerin yedeklilik unsurlarıyla birlikte işletime alınması planlanmaktadır” denildi.

Ekim ayında 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yapacağı Söğütözü'ndeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı, yoğun güvenlik önlemlerine sahip. Komplekste dinlemelere karşı priz dahi bulunmayan "sağır oda" bulunuyor.

Kayıt ve dinleme cihazı sokma riskine karşı da bütün ziyaretçilerin gireceği steril oda yer alıyor. Bu odaya giren herkesin röntgeni çekilecek ve ayakkabının tabanındaki çiviler dahi görüntülenecek. Komplekse siber saldırıya karşı Bilgi Güvenliği ve Veri Yönetim Sistemi de kuruldu. Binada kimyasal saldırılara karşı tüneller bulunurken, olağanüstü haller ve savaş durumlarını yönetmek için Hükümet Harekat Merkezi de binanın altına inşa edildi.

PLANDA OLMAYAN REZİDANS

Selçuklu mimarisinin ağırlıkta kullanıldığı Saray'ın bahçesi ve etrafı da Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ağaçlandırıldı. Helikopter pistinin bulunduğu komplekste, planda yer almamasına rağmen Erdoğan için rezidans eklendi. Erdoğan ve ailesinin ikameti için 3 katlı rezidans yapıldı. Kampüse, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nın taşınması, sonrası atlar için ahırlar da inşa edilecek.

Gider türü              Tahmini tutarı (TL)
Personel Giderleri     93.253.105
SGK Devlet Primi Giderleri    14.076.665
Mal ve Hizmet Alım Gideri    691.327.872
Cari Transferler    57.400.053
Sermaye Gideri    1.100.000.000
Toplam  1.956.057.695

Kaynak:Haber Kaynağı