ERDOĞAN'IN AKLINA ANİDEN GELEN KIRIM İSYANI

ERDOĞAN'IN AKLINA ANİDEN GELEN KIRIM İSYANI

Rusya'nın nüfus çokluğuna dayanarak önce işgal edip ardından ilhak ettiği Kırım özerk Cumhuriyeti'nde yaşananlara Rusya ile ilişkileri bozulmasın diye ses çıkarmayan Erdoğan'ın aklına Kırım'a isyan etmek yeni geldi

RUSYA'NIN KIRIM'DA ASKERİ ÜS KURMASI İŞGALDEN SONRA BAŞLADI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Kırım'a askeri üs kurmasıyla ilgili, "Rusya'nın askeri üs kurması Kırım işgalinden hemen sonra başladı.

Süreç acımasız şekilde devam etti, ediyor. Bölgedeki tershaneler de işgal edilmiş durumda. Bunlar sıradan olaylar değil. Kendileriyle konuştuğumuzda verilen cevaplar çok daha farklıydı. Siyasetleri dürüstlük üzerine kurulu olmayınca bunları konuşmak çok rahat oluyor" dedi.


RUSYA ESED DAVET ETTİ DİYOR DAVET EDİLDİĞİNİZ HER YERE GİRMEK ZORUNDA MISINIZ?

erdogan-ve-porosenko-ortak-aciklama-yapiyor-6715623.jpeg

Rusya'nın Suriye'ye gitmesini eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda Lazkiye hava üssünde 50 civarında uçakları var. Rus yetkilerine sorduğunuzda Esed kendilerini davet etmiş. Siz her davet edildiğiniz yere girmek zorunda mısınız?

Böyle bir yanlış olamaz. Tüm uluslararası camianın Rusya'nın Suriye'deki yaklaşımını çok farklı bir şekilde ele alıp gereğini yapmalı. Gücünü silahlardan ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesiyim diyor. BM Güvenlik Konseyi'nin, Rusya hakkında karar vermesi mümkün mü? Olay bu kadar basit" ifadelerini kullandı.


DESTEĞİ, YARDIMI GÖRMEDEN, GELDİ DEMEM


Avrupa Birliği'nin Suriyeli sığınmacılara vereceği maddi desteğe ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: "Verilecek destek sığınmacılara harcanacak. 4 ay geçti henüz bir şey yok. Bakalım kalan 8 ay içinde gerçekten bu para gelecek mi? Açık söylüyorum, bu desteği, bu yardımı görmeden, destek geldi demem."


TÜRKİYE'YE VERDİKLERİ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM

cumhurbaskani-erdogan,-ukraynada-(5).jpg

Türkiye'ye teşekkür eden Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, "Türkiye'ye, Rusya tarafından zulümce bir şekilde ihlal edilen Ukrayna'nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Türkiye bizim için dost ve ortak. Modern meydan okumalar konusuna özel bir önem verdik. Bu Rusya'nın saldırgan politikasından kaynaklanıyor" dedi.


ORTAKLAŞA ADIM ATMAK İÇİN CUMHURBAŞKANI İLE MUTABIK KALDIK


Kırım'ın silahlandırılmasını eleştiren Poroşenko şöyle dedi: "Kırım'ın askeri bir üsse çevrilmesi, silahlandırılması bizim için kabul edilemez bir durum. Kırım'ın geçici işgaline son vermek için ortaklaşa adım atmak üzerinde mutabık kaldık sayın Cumhurbaşkanı ile."


SAVÇENKO'NUN VATANINA DÖNMESİ İÇİN DEĞİŞİM BİLE OLSA YAPMAYA HAZIRIM


Rusya tarafından hapiste tutulan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko'nun durumu ile ilgili Poroşenko, "Rusya'ya baskılarınızı arttırın. Bu temaslar sonucunda bazı konularda kararlar alınmıştı, ancak Rusya'nın davranışlarından dolayı bu olmadı. Savçenko, Ukrayna'nın pilotu ve bu üniformayı giyen her Ukrayna vatandaşının yapması gereken neyse onu yapıyordu. Maalesef Ukrayna'nın Dombass bölgesinden kaçırılarak hapse atıldı ve hiçbir ilgisi olmadığı bir suçtan dolayı mahkemeye verildi. Bugün ilk kez söylemek isterim ki cumhurbaşkanı olarak anayasal hakkımı kullanarak Savçenko'nun vatanına dönmesi için değişim bile olsa yapmaya hazırım. Ama şunu da ifade etmek isterim: Geçen 2 yıl boyunca değişimle ilgili hiçbir öneri gelmedi" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı