Erdoğan'ın adamı Ciner'in holdinginin başına geçti

Erdoğan'ın adamı Ciner'in holdinginin başına geçti

Başbakan'a yakınlığı ile bilinen Mehmet Fatih Saraç'ın sadece Habertürk'ün yönetimine değil, Ciner Medya Grubu'nu kontrol eden Ciner Yayın Holding'in de başına getirildiği belirlendi

Başbakan’a yakınlığı ile bilinen ve Habertürk gazetesinin yönetimine girmesiyle gündeme gelen Mehmet Fatih Saraç’ın sadece gazetenin yönetimine değil, Ciner Medya Grubu’nu kontrol eden Ciner Yayın Holding’in de başına getirildiği belirlendi.

ABD’nin El Kaide terör örgütüyle bağlantısı olduğu iddiasıyla malvarlığını doldurduğu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ise“Kefilim” dediği Arap işadamı Yasin El Kadı’nın eski ortağı olan Mehmet Fatih Saraç, Park Holding ve Habertürk’ün sahibi Turgay Ciner ile birlikte Kasımpaşaspor Faaliyetleri A.Ş.  yönetim kurulunda görev yapıyor.

Başbakan’ın eski danışmanı Cüneyt Zapsu ile BİM’de de eski ortak olan ve halen mağazacalık yapan Saraç ile Ciner’in ilginç iş ortaklığı, UCZ Mağazacılık Ticaret A.Ş. ile başladı. Bu şirket, 10.4.2012’de kuruldu. Şirketin ortakları: Park Holding, Mes Yatırım Danışmanlığı Limited Şirketi, Nedim Şener, Orhan Yüksel, Doğan Pençe. Sermayesi 3 milyon lira olan şirketin yüzde 89’u Park Holding’in; yani Ciner’in. Yüzde 10’u da Mes Yatırım’ın. Mehmet Fatih Saraç, Mes Yatırım’ı temsilen yönetim kurulu başkanlığına seçildi.

MEDYA ŞİRKETLERİNİN HEPSİNDE

UCZ Mağazacılık, 8 ay önce kurulmuş olmasına karşın İstanbul’da tam 199 şube açarken, Mes Yatırım, 2008’de kurulmuş 5 bin lira sermayeli bir şirket. Şirketin sermayesi 2010 yılında 500 bin liraya çıkartırıldı.

Saraç’ın Ciner’le medya alanındaki işbirliği ise Ciner’e C Görsel Yayınlar A.Ş.’nin 21.12.2012’de yapılan genel kurul toplantısında yönetim kuruluna girmesiyle başladı. Saraç, yönetime girmekle kalmadı, başkan yardımcılığına getirildi. 

Şirketin 90 milyon liralık sermayesinin 89 milyon 980 bin liralık bölümü Ciner Medya Yatırımları A.Ş.’ye ait. Saraç’ın şirketten hisse alıp almadığına ilişkin bilgi yok. Bir başka deyişle Saraç'ın şirketin yönetimine profesyonel yönetici olarak mı, yoksa ortak olarak mı girdiği konusunda henüz bilgi bulunmuyor.

Turgay Ciner’in ait Habertürk Gazetesi, Habertürk TV, reklam ve yayın hizmetleri şirketlerini bünyesinde toplayan Ciner Yayın Holding en son 24 Eylül 2012’de sermaye artırımı yaparak, sermayesini 210 milyon liraya yükseltti. Şirketin sermayesinin 209 milyon 999 bin 900 lirası Turgay Ciner’i ait. Kalan 100 liralık hisse ise Ciner’in şirketlerinin profesyonel yöneticileri olan Mehmet Kenan Tekdağ, Gürsel Usta, Fercan Aykutlu, Eyüp Erzan Tanyel, Naci Övünç ve Fatih Altaylı’ya ait.

Saraç’ın holding hisselerini satın alıp almadığı ya da ne kadar hissesini satın aldığı henüz bilinmiyor. Ancak Saraç, holdingin 26.12.2012 tarihinde yaptığı olağanüstü genel kurul toplantısında yönetime girdi ve yönetim kurulu başkan vekilliğine getirildi. Saraç, İstanbul Ticaret Odası (İTO) sicil kayıtlarında ise Mehmet Kenan Tekdağ ile birlikte Ciner Yayın Holdingin Müşterek Yönetim Kurulu Başkanı görünüyor.

Habertürk Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.’nin 28.6.2012’de sermayesi 250 milyon liradan 400 milyon liraya yükseltildi. Şirketteki Ciner Yayın Holding’in payı 249 milyon 998 bin 980 liradan 399 milyon 998.980 liraya yükseldi. Kalan bin 20 liralık hisse Ciner’in profesyonel yöneticilerine ait. 

Saraç, İTO kayıtlarına göre; Habertürk Gazetecilik ile Ciner Medya TV Hizmetleri A.Ş.’nin de yönetim kurulu üyeliğine getirildi. Ancak Ticaret Sicil gazetesinde buna ilişkin herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Saraç’ın, perakende piyasasına girmeye çalışan Ciner’in UCZ Mağazacılık şirketine sadece 300 bin lira sermaye ile ortak olmasına karşın, Ciner Yayın Holding’in başına getirilmesi ve grubun bütün yayın şirketlerinde yönetime girmesi işin arkasında hükümetin olduğu, Habertürk’ü kendi medya grubuna kattığı iddiasını güçlendiriyor.