Erdoğan'ın ABD Dönüşü Açıklamadıkları ?

Erdoğan'ın ABD Dönüşü Açıklamadıkları ?

Başbakan'ın yüzünden ve basın toplantısında ki sert ifadelerinden yorgun ve moralsiz olduğu açıkça belli oluyordu.


Çamyağı Ne İşe yarıyor ?


ERDOĞAN'IN ABD DÖNÜŞÜ AÇIKLAMADIKLARI



Cuma Hikmet
Başbakan Erdoğan büyük bir heyet ve büyük bir umutla gittiği Amerika gezisinden döndü. Dönüşünde Devlet Konuk evinde düzenlediği basın toplantısında ise bilinmedik hiç bir şey söylemedi. Haber Artı Türk'ün canlı yayınladığı basın toplantısında bulunan gazeteciler ise esasa dair hiç bir soru sormadılar. Erdoğan dünya basınında ve Türkiye'de ki muhalif bir kaç gazetede yayınlanan "Obama'yı ikna edemedi" şeklinde ki haberlerden oldukça rahatsız olduğu, kendisine sorulan "Obama ile aynı çizgiye geldiniz mi?" cümlesine verdiği yanıttan açıkca anlaşılıyordu. Başbakan'ın yüzünden ve basın toplantısında ki sert ifadelerinden yorgun ve moralsiz olduğu açıkça belli oluyordu. Türk kamu oyunun kafasında ki "Suriye meselesin de ne gelişme oldu? Reyhanlı'ya ne zaman gidecek? ve reyhanlı vahşetini kim yaptı? sorularının yanıtları yine havada kaldı. Medya nın "Erdoğan'dan Önemli Açıklamalar" şeklinde verdiği satırbaşları ise şöyle.

 
REYHANLI SALDIRILARI

Erdoğan Reyhanlı saldırısına ilişkin, bakanların olayın hemen ardından açıkladığı Suriye istihbaratı ile bağlantılı bir eylem konusunu ve polis ile MİT arasında istihbarat kopukluğu ifadesine hiç girmedi. Zaten bu ifadesini dün İçişleri Bakanı "böyle bir tespitimiz şu anda yok" diyerek kapatmış oldu. Medya suriye sınırında patlayan Türk Tırı'nı ve 10 kişinin öldüğü Hatay'da ki mazot deposu patlamasını sormaya cesaret edemedi, oda bunlar hiç olmamış gibi yaptı. Sonuçta başbakan Reyhanlı vahşetini yine yargıya bırakmış oldu."Bunu da yargı ortaya çıkaracaktır" dedi ve geçti. Ama ekledi "tutuklu faillerin bu işi yapmış olma ihtimalleri çok yüksek."
 
YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK SORUSU
 
Anayasa sorusuna ise başbakanın kafasında geçen formüllerin yanıtında da yeni bir gelişme olduğu ortaya çıktı. Ayrıca Numan Kurtulmuş'un Başbakan olma iddialarına ise şu yanıtı verdi.  " Bunların hepsi hayali şeyler. Sağır duymaz uydurur kabilinden. Sağır kardeşlerime hakaret olmasın. Partimizin yetkili kurulları var. O kurullar ne tür bir karar verirse o karar uyulur. Partimizin dertleriyle dertlenmeyenleri açıklamaları suyu bulandırmaktan başka bir şey değildir. Vakti saati geldiğinde kim nereye aday olur. Partimizde biraz da bu ilkeler vardır. Partimiz de yaptığı değerlendirmeyle hep başarılı olmuştur. Talip olmaktansa maktup olmak daha başarılıdır" diye konuştu.
 
SURİYE POLİTİKASINDA NE DEĞİŞECEK
 
Suriye sorunu konusunda ABD temasları ardından ne tür değişikler olacağı sorusuna da yanıt veren Erdoğan, " Ağırlıklı olarak uygulamada göreceğiz. Attığımız adımlarda göreceğiz. Bu konuyla ilili olarak bir çalışmanın içindeyiz" dedi. Erdoğan sözlerini, " Şu andaki çalışma ağırlıklı olarak lojistik destek istikametinde olmuştur. Lojistik desteğimizi bugüne kadar nasıl sürdürdüysek aynı şekilde sürdüreceğiz. Dünyanın buna seyirci kalması doğru değil. ABD gibi ülkelerin lojistik desteğe onların da sahip çıkması muhalif güçleri daha da güçlü hale getirecektir. Bu ziyaretimizde bunun da ipuçlarını gördük"şeklinde sürdürdü. 
 
OBAMA ÇİZGİSİNE GELDİ Mİ ?

Basın toplantısın da Erdoğan'ı en çok sinirlendiren sorulardan biride "Obama'nın çizgisine geldi mi" sorusuydu. Erdoğan o ünlü sinirli ifadesi ile bu konuya şu açıklamayı getirdi.
" Obama'nın çizgisi nedir. Bunu öğrenmek lazım. Öğrenirsem o çizgiye yaklaşıp yaklaşmadığımız daha net ortaya çıkar. Başbakanlık sürem 10,5 yıl oldu. Siyasete 40 yıla yakın bir sürem var. Kendimize ait çizgileri de değiştirmedik. Bu tür yaklaşımlarda bulunanların öncelikle benim yaklaşımımı öğrenmesi lazım" dedi.
 
ESAD'LA SAVAŞAN YABANCI GÜÇLER VAR DA EL KAİDE YERLİ GÜÇ MÜ?

Erdoğan Suriye konusunda yine Hizbullah'ın rejime destek olduğunun altını çizerek başka güçlerinde destek olduğunu söyledi. Ama muhalif güçlere El Kaide'nin desteğinden hiç söz etmedi. Yabancı kaynaklar Obama'nın en çok işin işine El kaide'nin karışmış olmasından rahatsız olduğunu yazıyorlar. Fakat Erdoğan sadece Hizbullah'ı görüyor.
Erdoğan bu konuda yöneltilen bir soruya da çok uzatmadan şu yanıtı verdi. "Türkiye’nin muhalif destek vermesini müdahale olarak yorumlayanlar, Suriye’nin içinde savaşa katılanlar, aynı yorumu yapmıyorlar. Orada sadece Hizbullah yok. Başka güçler de var. Türkiye’nin orada herhangi bir silahlı gücü varsa bunu söylüyorlarsa çıkıp açıklasınlar. Ama lojistik destek var" şeklinde konuştu.
 
ÇEKİLMEYLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR YANLIŞ 

Türkiye gündeminden artık çıkmış gibi görünen PKK'nın çekilmesi konusunda ilk baştan söylediklerini tekrar eden Erdoğan
" Tarih falan bunları yanlış buldum. 'Şu tarihte, şu yoldan çekiliyoruz' açıklamaları bu uygulamanın ne denli yanlış olabileceğinin itirafıdır. Nereden girdilerse oradan çıkacaklarını bilirler" dedi. Ama Türkiye Devleti yol geçen hanı mı? Dileyen dilediği yerden giriyor, dilediği yerden çıkıyor buna açıklık getirmedi.
 
KILIÇDAROĞLU'NA SERT TEPKİ

CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu.'nun bu gün yaptığı gurup toplantısında ki Roboski Katliamı talimatını Erdoğan'ın verdiği idiası sorulduğunda ise, talimatın kim tarafından verildiğini açıklamak yerine, Kılıçdaroğlu'nu avukatlarına havale ettiğini söyleyen Erdoğan sözlerine şunları ekledi.

 "Ben Kılıçdaroğlu’na cevap vermeyeceğim. Cevabını avukatlarım vasıtasıyla yargı en diyorsa hukuk içinde onunla arıyorum. Türkiye Cumhuriyetinin başbakanlığını yürüten bir insana bu ülkenin siyaseti içinde yer alan hiç kimse katil sıfatını yakıştıramaz."
 
Abdestimizden şüphemiz yok ki namazımızdan şüphemiz olsun.Bu ülkede kimin katillerle işbirliğinde olduğunu yargı ortaya çıkaracaktır.PKK yandaşlarını çok açık net ‘nerde ben de ortaya üye olurum’ diyen ben değilim Kılıçdaroğlu. Bu adam çıkmış bu tür hakaretlerde bulunuyor. Şirazesinden çıktı. Avrupa’da bizi şikayet etme yoluna gidiyor.Swoboda kendisine daha önce verdiği randevuyu iptal ediyor. Gelip buradaki tablonun önünde Başbakan’a bu tür yakıştırmalarda bulamazsın diyor.O da ben görüşmeyi iptal ettim diye dürüst davranmıyor.Böyle bir insanın bu tür yaklaşımlarını ciddiye almak zaman kaybetmektir. Türkiye’de böyle bir muhalefet olmamalıydı. Böyle bir zayıf muhalefetle demokrasi zaafa uğruyor" diye konuştu.
 
EVİNDE DİNLENMEYE ÇEKİLDİ
 
Reyhanlı ziyaretinin tarihinin henüz belli olmadığını partisinin MKYK toplantısının ardından netleşeceğini söyleyen Erdoğan kızı Sümeyye Erdoğan'la birlikte Kısıklı'daki evine hareket etti.