Erdoğan'ı üzecek muhteşem karar

Erdoğan'ı üzecek muhteşem karar

Erdoğan'ın atladığı ayrıntı 



Başbakan Erdoğan Muhteşem Yüzyıl’ı eleştirip yargıyı göreve çağırdı ama... 

Başbakan Erdoğan Muhteşem Yüzyıl’ı eleştirdi ve yargıyı göreve çağırdı ancak geçen yıl 5 ayrı şikâyet üzerine başlatılan soruşturma sonunda, “Ölenin yakını olmayanlar hakaret suçlamasında bulunamaz” gerekçesiyle takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı. Kararda, “Tarihi dizide kurgu ve hayali diyalog olur” ifadesi de yer alıyor.

“Biz öyle bir Kanuni tanımadık. 30 yılı at sırtında geçti. Dizilerdeki gibi sarayda geçmedi. Ben o yönetmeni de TV sahiplerini de kınıyorum. İlgilileri uyarmamıza rağmen yargının da gerekli kararı vermesini bekliyoruz.” Muhteşem Yüzyıl tartışması Başbakan Erdoğan’ın bu sözleriyle patladı. Ancak diziyle ilgili geçen yıl savcılığın zaten harekete geçtiği, soruşturma başlattığı ve sonunda takipsizlik kararı verdiği ortaya çıktı. Habertürk gazetesinden Özden Atik'in haberine göre süreç dizinin ilk 4 bölümünün yayınlanmasının ardından gelen tepkiler üzerine başladı. Ocak 2011’de 5 vatandaş, ayrı ayrı dilekçe vererek Kanuni başta olmak üzere ‘ecdadımıza hakaret’ , ‘özel hayatlarına tecavüz”, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ iddialarıyla suç duyurusunda bulundu. Şikâyetçiler, hayatını kaybeden senarist Meral Okay ile dizi yapımcılarının cezalandırılmasını istedi. Basın savcılığı da soruşturma başlattı.

‘ZAAFLARI DA ELE ALINABİLİR’

Soruşturma sonunda Mart 2011’de takipsizlik kararı verildi. Savcılık kararında, “Kişilerin tarihteki rolleri değerlendirilirken başarılarının ardında yatan diğer etkenleri, insani özellikleri ve hatta zaaflarının da ele alınması gereğinin Türkiye’de henüz yaygınlaşmadığı, bu nedenle bazı kesimlerce tepki ve şikâyete konu olmuşsa da atılı suçların oluşmadığı anlaşılmıştır” denildi.

‘TARİHİ DİZİDE KURGU OLUR’

Kararda iki bilirkişiden alınan rapora da yer verildi. Takipsizlik kararının temelini oluşturan bilirkişi raporunda, “tarihi filmlerde kaynaklardan yararlanıldığı ancak belgesel niteliği taşımadıkları, dizi mantığıyla hazırlandıklarından hayali diyaloglarla ve kurgularla süslendiği, tarihi bire bir yansıtmalarının beklenemeyeceği” ifade edildi.

‘BELGESEL DEĞİL TARİHİ DİZİ’

Takipsizlik kararında Muhteşem Yüzyıl’ın bir belgesel değil, tarihi dizi olduğu, kurgudan ibaret olduğu anlatıldı. Raporda, dizide Kanuni’nin sadece hareminden değil, savaştaki zekâsı ve dehasından da bahsedildiği yani yüceltilmek istendiği de vurgulandı.